De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 9 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Glimlach van geluk
   
 

REIMS - 'De laatste glimlach van het geluk'. Zo omschreef maarschalk Marmont op 13 maart 1814 de slag om Reims, de ultieme overwinning van Napoleon de eerste. Bijna twee eeuwen later was er van enige poëzie weinig terug te vinden in de woorden van Aart Vierhouten, luitenant van sprinter Rob McEwen. "Een stelletje kl..., dat zijn het", foeterde Vierhouten, nadat zijn ploeggenoot de derde Touretappe had gewonnen. "Links en rechts vliegt iedereen langs je heen. Er is geen respect meer. Gekkenwerk."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Robbie McEwen wint de 3e etappe in de Tour de France en gaat compleet uit zijn dak.
Ook McEwen had geen goed woord over voor de ambiance, waarin hij zijn werk moest doen. "Het leek wel oorlog. Van een of andere sponsor krijgt het publiek grote groene handen om mee te zwaaien. In plaats van dat ze dat ook doen, gaan ze er mee slaan. Toen ik in de sprint met een snelheid van zeventig kilometer per uur te dicht langs de hekken vloog, werd ik op mijn hoofd en rug gemept. Als je met zo'n hand een klap in je gezicht krijgt, ben je geklopt en vlieg je zo de hekken in. Het wordt de hoogste tijd dat er een rij hekken voor de hekken wordt gezet."

De klaagzang over de finish in de hoofdstad van de Marne overstemde de lofuitingen waaronder McEwen werd bedolven. In een bikkelharde sprint ging de Australiër van ver aan en versloeg hij Erik Zabel met een half wiel verschil. Als schrale troost werd de vedette van Telekom beloond met de gele trui, die hij in de bonificatiesprints had veroverd. Zabel: "De druk was groot om hier vandaag de etappe te winnen. Dat is mislukt en daarom ben ik ontevreden. Tuurlijk, het geel is mooi, maar dat ben ik na de ploegentijdrit weer kwijt. Daarom wordt er bij ons geen champagne gedronken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (188x597, 34kb)
Erik Zabel
Op dat moment werden bij Lotto de flessen Dom Perignon al koud gezet. Met McEwen heeft de ploeg van Jos Braeckevelt een van 's werelds sterkste sprinters in huis. Dit seizoen staat de teller alweer op achttien met overwinningen in onder andere de Grote Scheldeprijs en de Giro d'Italia. "Dit is zonder twijfel de mooiste", glunderde de geblokte mannetjesputter. "Al op 120 kilometer van Reims zijn wij met twee man op kop gaan rijden om Durand en Rénier terug te pakken. Omdat Telekom met Zabel de rit en het geel kon pakken, werkten zij lekker mee. Pas in de laatste kilometers werd de rest wakker. Afgelopen maandag ben ik mij kapot geschrokken van Oscar Freire. Ongelooflijk, wat een snelheid kan die in de laatste meters uit zijn benen stampen. Ik besloot om in ieder geval maar één kant open te laten en ben daarom een beetje van mijn lijn afgeweken. Ik wilde mooi op de foto, maar zag in een flits Zabel opduiken. Toen heb ik nog een keer moeten aanzetten."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Erik Zabel
Drie jaar terug moest McEwen vertrekken bij de Rabobank omdat hij in de massasprints tekort kwam. Pas op de Champs Elysées won hij de slotetappe, maar was de breuk al een feit. Hoewel hij in het bezit is van een tweejarig contract is het door de fusie tussen Domo en Lotto allerminst zeker waar de kampioen van Australië volgend jaar zijn kunsten gaat vertonen. "Mapei stopt en door de fusie komen er nog eens een aantal renners op straat te staan", keek hij vooruit. "Maar ik weet op dit moment net zoveel als jullie."

Grote zorgen hoeft de kersverse vader zich niet te maken. In Reims won hij de slag om de felbegeerde Touretappe en lachte de toekomst hem toe.

AG2R heeft de sponsoring van de ploeg met een jaar verlengd tot en met 2003. Crédit Lyonnais blijft tot en met 2008 sponsor van de gele trui in de Tour de France.

De ploegen rijden dit jaar voor het laatst in auto's van Fiat in de Tour. Ieder team heeft zijn eigen wagensponsor. Om ook aan de belangen van de ploegen te denken, heeft het AIGCP (belangenvereniging van de profploegen) het contract met de Tourorganisatie kunnen ontbinden.

Bertine Spijkerman uit Sint-Nicolaasga heeft de vierde etappe van de Ronde van Italië voor vrouwen gewonnen. De rit met start en finish in Correggio ging over 118 kilometer. De Friezin was de snelste van een kopgroep van acht rensters. De Italiaanse Roberta Bonnanomi werd tweede. Ghita Beltman eindigde op de vijfde plaats. De Russin Svetlana Boebnenkova behield de roze-leiderstrui.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 9 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.