De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Onbekende stopt pistool in tas

door Geert Jan Bergers

   
 

AMSTERDAM - Een 43-jarige vrouw van Surinaamse afkomst die bij de veiligheidscontrole op Schiphol met een pistool in haar handbagage werd betrapt, is binnen 24 uur weer vrijgelaten.

De Koninklijke Marechaussee gaat ervan uit dat het wapen door onbekenden in haar handbagage is gestopt.

De passagier, die in het bezit was van een Glock pistool van Oostenrijkse makelij, stond op het punt aan boord te stappen van een vlucht met Delta Air Lines naar New York.

De snelle vrijlating heeft op Schiphol veel vragen opgeroepen.

Officier van justitie mr. E. Hartjes zei dat moet worden aangenomen dat het wapen, hetzelfde als waarover de Nederlandse politie beschikt, door onbekenden in de reistas van de vrouw is gestopt. Het blijft onduidelijk of dat door een van de medepassagiers op de vlucht naar New York is gedaan.

De Haarlemse officier gaat ervan uit dat degene(n) die het wapen in de bagage van de vrouw stopte, de intentie had het toestel van Delta Airlines te kapen. "Wat moet je anders doen met een wapen wat op een dergelijke manier het vliegtuig wordt in gesmokkeld?" zei Hartjes. Het openbaar ministerie wil in het belang van het onderzoek niet kwijt of de passagierslijst is gecontroleerd op verdachte personen.

Het OM beweert met grote stelligheid dat is komen vast te staan dat het drietal niets van doen heeft met het vuurwapen. "Uit onderzoek is gebleken dat het drietal ook geen enkele relatie met criminelen heeft. Met de achtergrond van deze mensen is niets mis", aldus Hartjes.

Hoe na de verscherpte controle als gevolg van de recente aanslagen in New York zo snel kon worden aangenomen dat geen sprake was van een geplande gewelddadige actie tijdens de bewuste vlucht, is niet verder verduidelijkt.

Luchtvaartvertegenwoordigers op Schiphol spreken op grond van de verscherpte veiligheidsmaatregelen van een raadsel.

Het wapen werd bij de centrale veiligheidscontrole ontdekt. Een eerdere controle, die uitsluitend bij Amerikaanse maatschappijen wordt uitgevoerd, was de vrouw echter moeiteloos gepasseerd.

Handbagage wordt daar niet gecontroleerd, wel de bagage die is bestemd voor het ruim van het vliegtuig

De aangehouden vrouw reisde samen met twee andere vrouwen, eveneens van Surinaamse afkomst. Het drietal, dat de Nederlandse nationaliteit bezit, wilde een bezoek aan New York brengen.

De aangehouden vrouw verklaarde direct, verbaasd, niets van het wapen in haar handbagage af te weten. Hoe justitie zo snel de juistheid van die verklaring heeft kunnen vaststellen, blijft onduidelijk.

Op de luchthaven John F. Kennedy Airport blijken na aankomst van de Delta-vlucht uit Amsterdam - acht uur na de aanhouding van de vrouw - ook geen arrestaties te zijn verricht van overige passagiers, die het wapen in de bagage van de vrouw kunnen hebben gestopt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.