De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Duitsland doet het weer
   
 

SEOEL - Het sprookje is uit, de pijp was leeg tegen Duitsland en wat Zuid-Korea rest als mede-organisator van het WK is de wedstrijd om de derde en vierde plaats in Daegu. Michael Ballack verhinderde een ware Zuid-Koreaanse invasie van het Japanse Yokohama met een doelpunt in de 75e minuut in een weinig enerverende en zelfs eenzijdige halve finale in Seoel. Bondscoach Guus Hiddink kon weinig anders dan zich erbij neerleggen. ,,Het lichtje heeft slechts even geflikkerd, maar ging toch uit. Blessures noodzaakten me de opstelling aan te passen en in de rust zag ik iedereen met ijszakken zitten. Fysiek konden we het niet meer bijbenen", constateerde Hiddink, ,,Jammer, het is een teleurstelling. Toch, als we dit verlies hebben verwerkt, zal trots overheersen en worden we de impact van onze prestaties wellicht iets meer gewaar. De laatste zes weken leefden we volledig in een roes."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
(Foto: AP)
De energievretende spelstijl van de Zuid-Koreanen, het gebrek aan rust in het toernooiprogramma, het respect voor Duitsland en een gemis aan voldoende ervaring pletten uiteindelijk 'De Rode Muskieten'. Herhaaldelijk tijdens het toernooi liet Hiddink het woord 'uitgenast' vallen, wat zoiets betekent als slim, gis, misschien zelfs sluw. Het was een facet wat de bondscoach te vaak miste in zijn team van jonge honden en waarvoor hij beducht was tegen opponenten als Portugal, Italië en Spanje.

In die potjes gaf het 'uitgenaste' niet de doorslag, maar gisteren tegen Duitsland werd dit manco Zuid-Korea fataal tussen de 70e en 75e minuut van de wedstrijd. Juist toen de Aziaten grip kregen op het spel. De voorsprong lonkte toen Lee Chun-Soo een counter opzette en vlak voor het Duitse strafschopgebied dacht het eindpunt van de aanval te zijn. 'Lilly' zoals zijn bijnaam luidt, ging voor eigen succes, wat Ballack verhinderde met een overtreding. De 20-jarige Lee was verblind, want had hij de bal afgelegd naar rechts dan zou Ahn Jung-Hwan alleen op doelman Oliver Kahn zijn afgelopen.

In plaats van een 1-0 voorsprong voor Zuid-Korea nam vier minuten later Duitsland de leiding. Kim Tae-Young bood daarbij veel te nadrukkelijk de helpende hand. Achterin werd de bal rustig rondgespeeld en gewacht op een gaatje om de aanval te zoeken. In plaats van voor de simpele oplossing te kiezen koos Kim voor de moeilijkste weg, waarbij hij plots omringd door Duitsers balverlies leed en de bal twee tellen later door Ballack achter Lee Woon-Jae werd geschoten. Een simpel tikje breed had alle ellende voorkomen.

,,Het zijn momenten die niet mogen gebeuren, maar die inherent zijn aan een ploeg, die internationaal niet volgroeid is. Je weet tegelijkertijd dat een wedstrijd tegen Duitsers op dat moment is gespeeld", voelde Hiddink dus een kwartier voor tijd de bui hangen. ,,Het enige wat je overeind kan helpen is een lucky goal. Het lukte ons echter niet in de buurt van Oliver Kahn te komen en daarmee is het verschil tussen Duitsland en Zuid-Korea aangegeven. Het betekent wel dat je voor de tweede keer in vier jaar op een haar na de finale van het WK mist."

Waarmee het project Zuid-Korea voor de bondscoach uit Varsseveld nog niet ten einde is. ,,In Frankrijk werden we met Oranje vierde. Zaterdag in Daegu wil ik het graag beter doen tegen Brazilië of Turkije. We moeten ons opladen om nog eens voluit te gaan voor eigen publiek om zo te komen tot een waardig afscheid van een schitterend en succesvol WK voor Zuid-Korea."

Aan de andere kant heeft de organisator niet alleen indruk gemaakt met een gestroomlijnd verloop van het toernooi op het schiereiland, maar gaf Zuid-Korea als voetbalnatie overduidelijk een visitekaartje af. Zoals de Nederlandse coach zich had voorgenomen toen hij anderhalf jaar geleden z'n ja-woord gaf aan de Aziaten.

,,Als neutrale toeschouwer vind ik dat Zuid-Korea onbevangen heeft gespeeld op het WK en daarmee de smaakmaker is geworden van de afgelopen vier weken. We hebben laten zien dat aanvallend voetbal loont. Hopelijk is het een trend en krijgt het offensieve voetbal van ons navolging. We moeten voetbal aantrekkelijk zien te houden. Anders had de gekte in Nederland, waarvan ze me op de hoogte stelden en wat geweldig is, toch lang niet zo toegeslagen."

Hiddink gevraagd naar andere ploegen, die zo'n indruk op hem hebben gemaakt, blijft het antwoord lang schuldig. ,,Eén Zuid-Korea, twee Zuid-Korea, daarna Zuid-Korea of Senegal, die verrasten zeker aangenaam in de eerste ronde en in de achtste finale tegen Zweden. Verder vond ik het allemaal magertjes."

De ultieme beloning in de vorm van een invasie van 'Rode Muskieten' in Yokohama, wat door de mede-organisatoren uit Japan ongetwijfeld als de grootste vernedering uit de geschiedenis zou worden gezien, blijft derhalve achterwege. Het thuispubliek mag zaterdag nog eenmaal de longen uit het lijf schreeuwen en dan zal over een week alles weer z'n gewone gangetje gaan in Zuid-Korea. Alhoewel de Hiddink-doctrine - van het voetbal overgeslagen naar het politieke en zakenleven - de komende decennia niet meer zal zijn weg te denken in alle geledingen van de Koreaanse maatschappij. Het zal Zuid-Korea mondiaal helpen.

Alleen zal de grondlegger het slechts van afstand volgen, want Hiddink maakt volgende week officieel bekend waar hij volgend seizoen werkzaam zal zijn en dat is zeker niet in Zuid-Korea. (PSV, red.) ,,Ik heb de keuze, maar alvorens ik aan de slag ga, zal ik eerst de stoppen er een paar weken uithalen om energie bij te tanken. Noodzakelijk, want zo intensief is deze job wel geweest in Azië."

Duitsland - Zuid-Korea 1-0 (0-0). 75. Ballack 1-0. Scheidsrechter: Meier (Zwi). Toeschouwers: 62.000. Gele kaart: Ballack, Neuville (Duitsland), Lee Min-Sung (Zuid-Korea).

Duitsland: Kahn; Frings, Linke, Ramelow en Metzelder; Schneider (85. Jeremies), Ballack, Hamann en Bode (70. Bierhoff); Klose en Neuville (87. Asamoah).

Zuid-Korea: Lee Woon-Jae; Choi Jin-Cheul (55. Lee Min-Sung), Hong (81. Seol), Kim Tae-Young en Song; Yoo, Lee Chun-Soo, Park en Lee Young-Pyo; Cha en Hwang (54. Ahn).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.