De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bondscoach Japan ziet
Shinji Ono over het hoofd

   
 

MIYAGI - De zon is in Japan onder gegaan en euforie heeft plaats gemaakt voor tranen en bezinning. Het 1-0 verlies tegen Turkije kwam in ieder geval hard aan. Niet alleen bij miljoenen Japanners, maar ook bij het team van bondscoach Philippe Troussier, dat uren nodig had om de uitschakeling te verwerken. Vooral omdat de eliminatie onnodig was. Wel had het duidelijkheid geschapen. De 47-jarige Fransman heeft weliswaar een pluim verdiend voor de wijze waarop hij de eerste fase van de modernisering van het Japanse topvoetbal heeft afgerond, toch is hij te licht om het nationale team de volgende stap te laten maken.

Een vergelijking met aartsrivaal Zuid-Korea is daarom op z'n plaats. Terwijl zijn collega Guus Hiddink er binnen anderhalf jaar in slaagde, om zijn ploeg volgens een duidelijk systeem te laten voetballen, werd tijdens de vier WK-duels van Japan nooit helemaal duidelijk wat de afgelopen vier jaren exact de bedoelingen van Philippe Troussier zijn geweest. Japan had succes vanwege de ongelooflijke spirit en moed, maar zeker niet vanwege de manier van voetballen.

Zo bleven de verdedigers altijd hangen, waardoor de middenvelders enorm veel extra meters moeten maken. Zo werd het talent Junichi Inamoto binnen twee wedstrijden 'opgeblazen'. Ook koos de 47-jarige Fransman steeds voor verdedigers die opbouwend niets brachten en was het Japanse spel daardoor heel voorspelbaar. Verder rezen er vraagtekens omtrent zijn wissels en opstelling.

In dat opzicht maakte Philippe Troussier het tegen Turkije wel heel erg bont. In de rust haalde hij zijn gevaarlijkste middenvelder 'Alex' Santos naar de kant voor Daisuke Ichikawa, die hij even later weer wisselde voor Hiroaki Morishima. Verder onderkende de Japanse bondscoach totaal niet, hoe de problemen op het middenveld ook de andere linies aantastten. Voor het eerst tijdens het WK werd Japan namelijk geconfronteerd met een opponent, die druk zette op het Japanse middenrif. Omdat de centrale middenvelders Tomokazu Myojin en Kazuyuki Toda daardoor sneller moesten handelen, kwam er geen bal meer op de goede plek terecht.

Zo kreeg Japan nooit echt greep op de slimme Turken. De enige die zijn passes zag aankomen was Shinji Ono, maar hij speelde veel te geïsoleerd aan de linkerkant. Deze positie kreeg de Feyenoorder eerst opgelegd, omdat hij na het zware seizoen bij zijn club fysiek niet in staat was om centraal te spelen. Maar nadat de 22-jarige middenvelder bij had kunnen tanken, leek het niet meer dan logisch dat hij met Myojin of Toda van positie zou wisselen om zo een impuls aan de opbouw te kunnen geven. Maar ondanks dat Ono via lichaamstaal voortdurend om 'begrip' van de bank vroeg, liet Philippe Troussier alles zoals het was en vocht Japan vanaf de elfde minuut eigenlijk tegen de bierkaai.

Op dat moment had Davala Umit van de desorganisatie in de Japanse defensie geprofiteerd en volkomen vrij de bal achter Seigo Narazaki gekopt. De 28-jarige middenvelder van AC Milan, die zijn lange haren had ingeruild voor een hanenkam: "Voordat de corner genomen moest worden, zag ik dat alle Japanse verdedigers bezig waren met Hakan Sükür. Daar kon ik mooi van profiteren. Daarna zijn we niet meer in de problemen geweest. Japan toonde een geweldige inzet, maar echte kansen hebben we niet weggegeven."

Het dichtst was Alex Santos nog bij de gelijkmaker, toen de tot Japanner genaturaliseerde Braziliaan in de 41ste minuut de bal uit een vrije trap op de kruising mikte. Daarna was het vooral veel hollen en stilstaan. Wat vooral frustrerend was voor Shinji Ono, die zijn beste wedstrijd van het WK speelde, alleen veel te weinig werd aangespeeld. Na afloop sprak zijn gezicht boekdelen, maar de 22-jarige Feyenoorder weigerde zijn trainer publiekelijk af te vallen. "Hij ziet me blijkbaar liever op links staan", was het enige wat Ono over zijn trainer kwijt wilde.

Op dat moment liet Philippe Troussier zijn tranen de vrije loop. "Na vier jaar is het nu afgelopen. Dat raakt me, omdat ik van dit land en deze spelers ben gaan houden. Japan heeft mijn leven verrijkt." Zoals de sympathieke Fransman het Japanse voetbal ook iets bijzonders gegeven heeft. Hij was de juiste man op het juiste moment. Een fase waarin vooral mentaal aan de spelers werd gesleuteld. En met succes. Maar nu Japan tijdens het WK 2002 veel schroom van zich afgeworpen heeft, moet er meer diepte aan het beleid gegeven worden en daarvoor is een ander type coach nodig.

Daar had Turkije allemaal geen boodschap aan. De spelers van bondscoach Senol Günes konden hun geluk niet op en met hen 70 miljoen Turken in het vaderland. Bovendien smaakte het succes naar meer. Zo blufte matchwinnaar Davala Umit: "We gaan nu voor de finale. Voor onze volgende tegenstander Senegal hoeven we niet bang te zijn en daarna ook niet voor Brazilië en Engeland. We worden met de wedstrijd beter en sterker."

Daar is Japan inmiddels ook achter.

Japan - Turkije 0-1 (0-1). 12. Ümit Davala 0-1. Scheidsrechter: Collina (Ita). Toeschouwers: 45.000. Gele kaart: Toda (Japan), Alpay Özalan, Ergun Penbe, Hakan Sükür (Turkije).

Japan: Narazaki; Matsuda, Miyamoto en Koji Nakata; Myojin, Inamoto (46. Ichikawa, 86. Morishima), Hidetoshi Nakata, Ono en Toda; Alex (46. Suzuki) en Nishizawa.

Turkije: Rüstü Recber; Fatih Akyel, Bülent Korkmaz, Alpay Özalan en Hakan Ünsal; Ümit Davala (74. Nihat Kahveci), Tugay Kerimoglu, Yildiray Bastürk (90. Ilhan Masiz), Ergün Penbe en Hasan Sas (85. Havutcu Tayfur); Hakan Sükür.

Direct na de uitschakeling van Japan heeft bondscoach Philippe Troussier bekend gemaakt, dat hij zijn contract bij de Japanse voetbalbond niet zal verlengen. De 47-jarige Fransman, die eerder Zuid-Afrika leidde tijdens het WK in 1998, hoopt op een contract bij een Europese club.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.