De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Legionella-alarm
   
 

door Dominique Weesie DEN HAAG - De ANWB verwacht dat komende zomervakantie 800 tot 1400 toeristen worden geveld door de gevaarlijke legionellabacterie. Vooral vakantiegangers die zelf hun verblijf regelen lopen kans slachtoffer te worden van de veteranenziekte, die met name voor ouderen en kinderen levensgevaarlijk is.

Wie zijn vakantie bij een reisbureau boekt, loopt aanzienlijk minder risico. Onlangs besloot het ANVR, waar vrijwel alle grote touroperators bij zijn aangesloten, om alle accommodaties die verdacht zijn of zijn geweest van besmetting met legionella in de ban te doen.

Volgens de ANWB regelt deze zomer echter ongeveer de helft van de toeristen (zo'n 4,5 miljoen Nederlanders) zijn verblijf in het buitenland zelf. Informatie over mogelijk besmette accommodaties is volgens de bond niet of nauwelijks voorhanden.

Weliswaar publiceert het ministerie van Volksgezondheid op haar website een lijst van verdachte accommodaties, maar de internetsite wordt amper geraadpleegd.

Meldpunt

Ondanks de ernst van de ziekte wordt er in hotels, appartementen en campings nog altijd veel te weinig gedaan aan de bestrijding van de legionellabacterie. Een aantal landen in Europa, waaronder Nederland, heeft daarom onlangs een centraal meldpunt opgericht. Hier komen meldingen binnen over personen die mogelijk de veteranenziekte hebben opgelopen op hun vakantieadres.

Als uit deze meldingen blijkt dat twee of meer personen in een periode van twee jaar op hetzelfde vakantieadres besmet zijn geraakt met de bacterie, krijgen de verdachte accommodaties vier weken de tijd om alsnog orde op zaken te stellen. Gebeurt dat niet, dan komen zij op de zwarte lijst terecht.

Deze lijst bestaat op dit moment uit negentien accommodaties, voornamelijk Turkse hotels. De lijst stelt echter weinig voor, omdat veel Europese landen weigeren mee te werken aan de registratie.

Nederland voert de lijst aan met 111 mensen bij wie in 2001 de veteranenziekte werd geconstateerd. Volgens de ANWB komt dit doordat Nederlandse artsen sinds het drama van de West-Friese Flora veel alerter zijn geworden op symptomen van legionella. Het merendeel van de slachtoffers raakte echter besmet tijdens een vakantie in het buitenland.

Volgens de ANWB is het de hoogste tijd voor harde maatregelen. "De Europese Commissie vindt het de verantwoordelijkheid van de lidstaten zelf om legionella-gevallen door te geven aan het centrale meldpunt in Londen. Gemakshalve wordt daarbij vergeten dat het niet melden van besmettingen ernstige gevolgen kan hebben voor Europese medeburgers uit andere lidstaten", aldus een zegsman van de ANWB, die vindt dat de Europese Commissie lidstaten desnoods moet dwingen mee te werken aan de registratie.

Op de internetsite van de ANWB, www.anwb.nl, staat een link naar de zwarte lijst van accommodaties in Europa.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.