De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Opluchting na vuurproef

door Jon Visbeen

   
 

ROSMALEN - Er waren mensen, die wonderen verwachtten. Die dachten, dat Richard Krajicek de draad na bijna twintig maanden moeiteloos weer zou oppakken en bij zijn nu al historische rentree messcherp aan de start zou verschijnen. Even over half vijf gistermiddag stapte hij, begeleid door applaus en een staande ovatie, het centre court van de Ordina Open in Rosmalen op. Een klein uur later bedankte hij het publiek voor de ondersteuning, maar ook die had niet kunnen verhinderen, dat Roger Federer het feestje verstoorde: 2-6, 5-7.

Een schrale troost voor Neêrlands beste tennisser aller tijden was, dat zijn vermaledijde rechterelleboog de eerste test sinds 1 november 2000 in Stuttgart goed doorstond. Alleen duurde het een set, voordat hij die bevestiging serieus nam. In de tweede set brak het gebrek aan wedstrijdritme, timing en scherpte hem uiteindelijk op. Nu is 'FedEx', zoals de bijnaam van de exorbitant getalenteerde Zwitser luidt, niet de eerste de beste. Met zijn twintig jaar wordt hij op één lijn gesteld met vedetten als Lleyton Hewitt en Marat Safin. Daarnaast mag je van iemand, die zolang uit de roulatie is geweest, niet meteen een topprestatie verwachten. En bovenal begon Krajicek de verzengende hitte boven het gras van het centre court met de minuut meer te voelen.

"Die arm was prioriteit nummer één. Daar draaide de afgelopen weken alles om. De rest heb ik enigszins verwaarloosd. Ook mijn conditie was niet voldoende tegen een jongen van dit kaliber. Ik moet bij voorbeeld vier kilo lichaamsgewicht kwijt. Daar ga ik richting Wimbledon nog even hard aan werken."

Zijn rentree op een tennisbaan had hem kippenvel bezorgd. Zichtbaar aangedaan begon Krajicek met Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst en nummer negen van de wereld, onzeker in te slaan. De sfeer was opgewonden, ondanks de bakoven, waarin het theaterstuk werd opgevoerd. Snel werd in de partij echter duidelijk, dat ook een topfitte Krajicek zeker enige weken nodig heeft om zich opnieuw te kunnen meten met de top-tien van de wereld, waarvan hij zolang heeft deel uitgemaakt. Vaak is hij in gedachten met deze dag bezig geweest. "Ik had het me toch anders voorgesteld. De loting werkte niet mee. Toen ik die vernam, was mijn grootste angst, dat ik van de baan geveegd zou worden. Dat gebeurde in die eerste set ook, dus de vreugde van de terugkeer was van korte duur. Uiteindelijk gaat het winnen toch door je hoofd spelen, hoewel het dit keer niet de hoogste prioriteit was."

Het had een haar gescheeld of de vuurproef voor Krajicek was uitgesteld. Hij heeft de afgelopen weken serieus overwogen een half jaar absolute rust te nemen. Aan helemaal stoppen heeft hij geen moment gedacht. Niettemin keert de tijd zich steeds meer tegen de Muiderberger, die inmiddels de dertig is gepasseerd. Drie keer eerder was hij mentaal en fysiek klaar voor een rentree; evenzovele keren blies hij de terugkeer op het laatste moment af. Nu zijn veelgeplaagde rechterarm het heeft gehouden, voelde hij zich opgelucht. De weg naar een voortzetting van zijn profloopbaan is weer voorzichtig ingeslagen. Een weg, die volgens eigen zeggen, op korte termijn nog niet tot grote triomfen zal leiden. "Mijn arm heeft zich nu bewezen. Qua resultaten verwacht ik niets de komende weken. Pas in het Amerikaanse hardcourt-circuit moeten, mits alles heel blijft, de eerste successen zich aandienen. Ik ben nog niet topfit. Het is zaak, dat ik oplet wat ik eet. Geen ijsjes bij voorbeeld en dat is verdraaid moeilijk onder deze weersomstandigheden."

Voor Wimbledon, dat maandag in Zuid-West Londen losbarst, hield hij nog een slag om de arm, maar hij gaat er toch van uit, dat hij niet hoeft te twijfelen over zijn deelname. Dan maakt hij voor het eerst gebruik van zijn beschermde status als nummer 37 van de wereld. De komende negen maanden mag hij nog zeven andere toernooien uitzoeken om die te gebruiken. Wanneer hij zoals in Rosmalen een invitatie (wild card) van de organisatie krijgt, hoeft hij zijn aparte status niet aan te wenden.

Krajicek echter toonde zich zelfs bereid om eventueel kwalificaties te gaan spelen. De wil om het vervolg van zijn carrière cachet te geven, is ondanks de langdurige periode van afwezigheid, niet gebroken. Daar kon ook overwinnaar Federer niets aan veranderen. "Ik ben met de neus op de feiten gedrukt. Ik weet waar ik sta, maar ik ben blij dat ik gericht kan gaan werken aan het vervolg. Dat is het grote pluspunt van deze dag."

Programma Nederlanders in Ordina Open voor vandaag: Centre court (vanaf 13.00 uur), vierde partij: Schalken (Ned) - Golmard (Fra). Baan 2 (vanaf 12.00 uur), vierde partij: Pala/Vizner (Tsj) - Haarhuis/MacPhie (VSt). Baan 3 (12.00 uur): Tamaëla (Ned) - Hrdlickova (Tsj).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.