De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  WK is voetbalfeest zonder Hooliganisme
   
 

AMSTERDAM - Er was in Japan een videoband verkrijgbaar met de curieuze titel 'Hoe word ik een hooligan?'. Daarop is in tien stappen alles te leren: hoe je schreeuwt, hoe je vecht, hoe je je kleedt en hoe je een voetbalwedstrijd naar de verdommenis helpt. De mensen wilden alles weten over de invasie die ging komen. Nu het WK ruim twee weken onderweg is en Engeland nog altijd in het toernooi zit, heeft niemand het meer over supportersgeweld. Synoniem voor het WK is nu 'feest'. Het feest der verbroedering.

De hooligans schuilen nog ergens in hun riolen; de ware voetballiefhebbers verblijven in Japan. Dat de Engelse aanhang vorige week in Sapporo de Argentijnen tijdens het volkslied uitfloten, is zo'n beetje de ergste daad tot nu toe. Oorzaak was de spanning tussen beide landen, veroorzaakt door de Falkland-oorlog en de laatste twee onderlinge WK-duels.

Verder staat de aangekondigde aardbeving - een term die aanvankelijk werd gebruikt door de organisatie in Sapporo - vooralsnog in het teken van vriendelijkheid. Japanse agenten hoeven slechts in actie te komen als er geposeerd moet worden. Geduldig ondergaan alle fans de veiligheidscontrole voor het stadion. Japanners konden zich aansluiten bij een land. Wie Engeland wilde steunen, is tijdelijk een Engelsman. Misschien een kunstmatige manier om de sfeer in stadions te verhogen, maar de échte supporters sluiten deze leergierige nieuwkomers-voor-één-zomer liefdevol in de armen.

In Niigata nam Engeland zaterdag op een prachtige, respectvolle manier bezit van het 'Big Swan-stadium'. Tijdens de wedstrijd tegen Denemarken werd de sliert supporters die, begeleid door ritmisch geklap, de polka dansten in de looppaden, steeds langer. Het was een indrukwekkend gezicht. "De fans waren fantastisch", zei David Beckham na afloop en ditmaal meende hij het ook echt.

Hartverwarmend was ook de gastvrijheid van de inwoners van Niigata. Omdat duizenden toeschouwers nog met de laatste vier nachttreinen terug moesten naar Tokio, een reis van ruim drie uur, had het stadsbestuur op het station een kostbare doch unieke actie op touw gezet. Met een voedselpakket en een glimlach stuurden de vrijwilligers de dankbare fans de nacht in.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.