De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Strop op strop voor beleggers

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - De malaise op de beurzen houdt aan. Voor de derde opeenvolgende dag moest de Amsterdamse beurs een fors verlies incasseren.

De AEX sloot 12 punten oftewel 2,7% lager op 429,9 punten. Halverwege de dag werd een dieptepunt bereikt van 421,9 punten. De andere Europese beurzen deden het niet veel beter.

Angst regeert op de beurs. Een directe aanleiding voor deze scherpe koersdalingen was gisteren niet voorhanden. De sombere stemming wordt vooral veroorzaakt door politieke factoren.

Beursanalisten wijzen op het conflict tussen India en Pakistan en mogelijke nieuwe terreuraanslagen. Daarnaast spelen boekhoudkundige schandalen en nieuwe winstwaarschuwingen in Amerika en rol. "Er is angst in de markt. Dan wordt er niet meer op positief nieuws gereageerd en kijkt de belegger alleen naar negatief nieuws zoals het scherp gedaalde consumentenvertrouwen in de VS. Herstel is pas te verwachten bij harde cijfers die aantonen dat de economie echt in herstel is", aldus Arno Barens, beleggingsstrateeg bij Van Lanschot.

Bodem

Van massale paniekverkopen is gisteren volgens René Lokenberg, directeur marktstrategie bij Van der Hoop Effektenbank, nog geen sprake geweest. Er werden veel aandelen verkocht maar de omzetten waren niet buitensporig. Toch stelt ook hij dat de bodem onder de markt is uitgevallen. "Alles is puur emotie en sentiment. Vanaf april, toen het hoogste punt van 531 punten werd behaald, zijn we gezakt naar een dieptepunt van 421 punten dat is een verlies van bijna 20%. Dat is een behoorlijk tempo gebeurd. De belegger is hierdoor erg nerveus en vraagt zich af of hij zijn aandelen moet vasthouden of verkopen." Toch leert de ervaring volgens hem dat niets zo veranderlijk is als de belegger.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.