De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Rode voetbalkoorts

door Valetijn Driessen

   
 

INCHEON - De temperatuur in Zuid-Korea is met enkele graden gestegen. Het land is helemaal in de greep van de rode voetbalkoorts. Anders valt de Koreaanse variant van de 'hollanditis' in het kwadraat niet te duiden. Na een gedenkwaardige, historische voetbalavond plaatste de ploeg van Guus Hiddink zich als winnaar van groep D voor de achtste finale van het WK volgende week dinsdag. Tot dan zal de rode koorts zeker nog in alle hevigheid heersen. Een tweede mijlpaal is immers bereikt, nadat de Koreanen eerder tegen Polen de eerste overwinning ooit op een WK boekten. Het huzarenstukje werd nota bene in een directe confrontatie met Portugal, een Europese grootmacht en halve finalist van Euro 2000, geflikt: 1-0.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Ji-Sung Park scoort de winnende treffer. (Foto: REUTERS)
Als eerste afgezant van de regering kwam president Dae-Jung Kim na afloop van het duel het goede nieuws persoonlijk in de kleedkamer vertellen. De Zuid-Koreaanse internationals, die nog in aanmerking komen voor een verplichte dienstplicht van 28 maanden, zijn daarvan nu officieel vrijgesteld. Als beloning voor het bereiken van de laatste zestien op het WK in eigen land en Japan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x263, 34kb)

Dinsdag heet in Daejon de verliezend finalist van dat toernooi, Italië, de tegenstander voor een plaats bij de laatste acht. Gezien de vertoning in Incheon moet niemand raar opkijken als na de ontmoeting met de Italianen de straten opnieuw roodgekleurd zullen zijn met feestvierende Zuid-Koreanen en zelfs de nieuwslezers gekleed gaan in het rode shirt van de nationale ploeg.

De onderdanigheid van Zuid-Koreaanse voetballers is verdwenen en dat betekende de uitschakeling voor Portugal. ,,Luis Figo vertelde me de avond voor de confrontatie al dat hij en z'n ploeggenoten opzagen tegen al die jagende Koreaantjes, die je geen seconde de tijd geven om te voetballen." Een mooier compliment vond Hiddink niet denkbaar en hij gebruikte het in aanloop naar de wedstrijd.

Het nam de vrees weg voor al die grote namen op het Portugese wedstrijdformulier. In hun hart vreesden de Koreanen de avond. Zeker nadat aartsrivaal en medeorganisator Japan 's middags ongeslagen en als groepswinnaar de laatste zestien had bereikt. De druk groeide buitenproportioneel, want uitschakeling lag evenzeer op de loer en dat was geen enkel organiserend land in de eerste ronde ooit overkomen. Hiddink gaf z'n spelers een pluim. ,,De druk verlamde ze niet, maar gaf ze extra kracht, zonder dat ze de tactische discipline uit het oog verloren."

Portugal kwam er vanaf het beginsignaal niet aan te pas. ,,We vlogen er ouderwets gretig en agressief op en dat vonden ze niet leuk", zag Hiddink. Waar de Nederlandse bondscoach weleens ervaring mist bij zijn Zuid-Koreaanse spelers, gingen de ervaren Portugezen juist helemaal door het lint. Of Figo & co niet voor grote clubs spelen, vierde van Europa zijn, Nederland uitschakelden in de kwalificatie en of de ruggengraat van het team niet bestaat uit een tweevoudig jeugdwereldkampioen.

Toch draaiden ze door en incasseerden twee rode kaarten. Joao Pinto kon in de 27e minuut vertrekken toen hij uitblinker Ji-Sung Park op een smerige manier van achteren neer schopte. Beto beging twee domme overtredingen en kon in de 66e minuut inrukken. Ongelofelijk stom, want met de 0-0 tussenstand gingen beide teams naar de laatste zestien. De Verenigde Staten stonden namelijk met 2-0 achter. Met elf tegen negen nam de Zuid-Koreaanse druk evenwel zulke grote vormen aan dat een treffer niet kon uitblijven.

,,Iedereen verwachtte misschien dat we de wedstrijd met Portugal zouden uitspelen, maar ik kan mijn ploeg niet tegenhouden. De drang naar voren is zo sterk", wist Hiddink. Vier minuten na de tweede uitsluiting luidde Ji-Sung Park de ondergang in van Portugal. Op magistrale wijze ving hij een voorzet van Young-Po Lee op de borst op, kapte een Portugees uit met rechts en schoot de bal voordat deze de grond raakte achter Vitor Baia. Een doelpunt met een hoog Dennis Bergkamp-gehalte. Niet voor niets zou Hiddink Park weleens mee kunnen nemen naar PSV als hij daar tekent.

Omdat Nuno Gomes en Sergio Conceiçao (tweemaal) faalden voor het negental belandden de Verenigde Staten bij de laatste zestien ondanks een 3-1 nederlaag tegen Polen. Gerechtigheid in groep D, want Zuid-Korea en Amerika verdienen een verlengd verblijf op het WK. In tegenstelling tot Portugal, dat Polen weg counterde, maar zowel tegen de Koreanen als Amerikanen liet zien niet op het WK thuis te horen. Sterker, de Portugezen acteerden alsof ze het liefst zo snel mogelijk naar huis gingen.

Met Figo voorop. De wereldvoetballer van het jaar straalde in alles uit geen zin in het WK 2002 te hebben. Hij sprak zelfs al van z'n afscheid in 2004 na het EK in eigen land. Of hij dan nog voor de Portugese seleçao speelt, valt te betwijfelen. De opvolger van Antonio Oliveira, die ongetwijfeld zijn ontslag krijgt, zal in twee jaar een nieuw team moeten neerzetten, want de gouden lichting kan het niet meer opbrengen tot het gaatje te gaan.

De hongerige Zuid-Koreanen hebben daarvan geen last. En dat maakt ze tot gevaarlijke outsiders en zelfs potentiële winnaars in ontmoetingen met bijvoorbeeld Italië of mogelijke opponenten als Spanje en Duitsland. ,,Yokohama, daar wil ik met Zuid-Korea naar toe op 30 juni. We gaan voor de finale in Japan." Bondsvoorzitter Mong-Joon Chung liep even met z'n hoofd in de wolken na de zege op Portugal en de groepswinst. Hiddink lachte om de uitspraak. ,,Chungie wil verzoening tussen Zuid-Korea en Japan tot stand brengen. Laat ik me richten op de eerstvolgende wedstrijd. Tegen alle teams heeft Zuid-Korea een kans. Toch kan ik de kracht van ons niet inschatten en het zou evenmin verstandig zijn. We zien het vanzelf wel."

Portugal-Zuid-Korea 0-1 (0-0). 70. Ji-Sung Park 0-1. Scheidsrechter: Sanchez (Arg). Toeschouwers: 50.239. Rode kaart: 26. Pinto (Portugal), 66. Beto (Portugal/2x geel). Gele kaart: Tae-Young, Ki-Hyeon, Nam Il (Zuid-Korea).

Portugal: Baia; Beto, Couto, Jorge Costa en Jorge (73. Xavier); Petit (77. Gomes), Bento, Figo en Pinto; Conceiçao en Pauleta (69. Andrade).

Zuid-Korea: Woon-Jae Lee; Jin-Cheul Choi, Myung-Bo Hong, Tae-Young Kim en Chong-Gug Song; Nam-Il Kim, Sang-Chul Yoo, Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee; Jung-Hwan Ahn (90. Chun-Soo Lee) en Ki-Hyeon Seol.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.