De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eneco Tour gaat
de grens over

   
 

EEMNES - De Ronde van Nederland is verleden tijd. Althans, de naam. De komende vijf jaar zal de vijfdaagse etappekoers worden georganiseerd onder de naam Eneco Tour, genoemd naar de hoofdsponsor. De betrokken partijen zetten gisteren hun handtekening onder de nieuwe, meerjarige verbintenis. Met de overeenkomst is volgens Ed Nijpels, voorzitter van de stichting Eneco Tour, een bedrag van vele miljoenen euro's gemoeid.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Koersdirecteur Ed Nijpels (links) en Ronald Blom van Eneco (rechts) zien de toekomst van de Ronde van Nederland zonnig tegemoet. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Met de nieuwe naam zijn ook oude ambities weer nieuw leven ingeblazen. De Eneco Tour (dit jaar gehouden van 20 t/m 24 augustus) wil de komende jaren doorgroeien naar de hoogste klasse op de internationale wielerkalender, de zogenoemde Hors Categorie. Een van de belangrijkste voorwaarden waar in dat geval aan voldaan moet worden, is dat de moeilijkheidsgraad van de koers wordt verhoogd. Om dit te bereiken wil de stichting met haar profronde de grens over (naar België en Duitsland) en de koers verlengen tot zeven dagen. Inmiddels zijn er reeds gesprekken gevoerd met zowel de UCI als de wielerbonden in Duitsland en België, zo vertelde Nijpels.

De organisatie realiseert zich dat er in het lobbycircuit nog een hoop arbeid verricht moet worden alvorens de Eneco Tour hetzelfde label achter haar naam krijgt als erkende etappekoersen als de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland en de Tirreno Adriatico. "Die worden allemaal voor aanvang van de Tour de France gehouden. Na de Tour is er geen enkele etappekoers in de HC-categorie. Dat is een gat wat wij graag willen vullen", meent wedstrijdsecretaris Herman Brinkhoff.

Eneco fungeerde vorig jaar voor het eerst als hoofdsponsor van wat toen nog de Ronde van Nederland was. De ambities van de wielerronde sluiten volgens Ronald Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur van Eneco, naadloos aan bij de doelstellingen van zijn bedrijf. "Met het vrijgeven van de energiemarkt per oktober 2003 kan het voor ons ook geen kwaad over de grens te kijken. Daarnaast is het vergroten van onze naamsbekendheid cruciaal", aldus Blom.

"We zullen de wedstrijd voor de renners nog aantrekkelijker kunnen maken, vooral financieel", erkent Nijpels. Dit jaar wordt er gewerkt met een totaalbegroting van 1,2 miljoen euro. Dat bedrag zal de komende jaren fors groeien om de uitgesproken ambities in de praktijk gestalte te kunnen geven. Mede daarom is de stichting, samen met Eneco, nog op zoek naar een aantal co-sponsors. "Dat is nodig om de verlenging van de koers te kunnen bekostigen", aldus Nijpels, sinds anderhalf jaar voorzitter van de stichting. "Ook met co-sponsors willen we vijfjarige contracten gaan afsluiten. Daarmee breng je rust in de organisatie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.