De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mick McCarthy: "We willen wereldkampioen worden"
Met dank aan
aan Roy Keane

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Robbie Keane maakt een koprol na zijn treffer tegen Saoedi Arabië. (Foto: REUTERS)
YOKOHAMA - Uit de ruzie met Roy Keane kwam de Ierse bondscoach Mick McCarthy vooral als morele overwinnaar naar voren. Waar een ordinaire scheldpartij dus niet goed voor kan zijn. Toch wordt McCarthy liever niet meer herinnerd aan de crash met zijn vedette, die uiteindelijk zou leiden tot het vertrek van de 30-jarige aanvoerder. Maar tegelijkertijd betekende het incident het begin van een opvallende herstart. Want zonder de leider wist Ierland in groep E ongekende krachten los te maken. Met als gevolg, dat het team zich ongeslagen voor de achtste finales van het WK 2002 plaatste, waarin het zaterdag zeer waarschijnlijk uitkomt tegen Spanje.

Een succes, dat gestalte kreeg via een 3-0 triomf in de slotwedstrijd tegen Saoedi-Arabië. Mooi was het allemaal niet, maar opnieuw ongelofelijk effectief. De ploeg leek zelfs kracht te hebben geput uit het vertrek van Keane. Terwijl niemand nog een stuiver voor de Ieren gaf, gooide de ploeg de afgelopen week nog meer power in de strijd dan normaal. Zo werd subtiel de kant van McCarthy gekozen.

Toch wilde de bondscoach na het bereiken van de laatste 16 niet terugkomen op het veelbesproken incident. "Ik wil vooruit blijven kijken. Onze ambitie is om wereldkampioen te worden. En waarom zou dat niet kunnen? Al jaren vechten we tegen de twijfels van de buitenwacht, maar dat gevecht gaat ons steeds beter af. Ook voor deze eerste ronde gaf niemand ons een kans, maar die scepsis heeft ons alleen maar sterker gemaakt. Wat dat betreft beschik ik over een fantastische spelersgroep met een unieke spirit."

Met bovendien een uitstraling, die overslaat op het publiek. Zeker zo'n 20.000 Ieren bevonden zich tijdens Ierland-Saoedi-Arabië onder de 65.320 toeschouwers in het Yokohama International Stadium. Een legioen, dat opnieuw voor een mooie ambiance zorgde en als één man achter elftal en bondscoach stond.

In dat opzicht heeft Keane zijn hand duidelijk overspeeld. De scheldpartij richting McCarthy viel al niet goed te praten, maar vooral één opmerking raakte een groot deel van het Ierse volk diep in het hart. Toen Keane zijn coach toesnauwde: "Stomme Engelsman, je bent niet eens een Ier...", maakte hij een grove inschattingsfout. McCarthy is weliswaar in de Engelse plaats Barnsley geboren, maar zijn ouders zijn niettemin Iers tot op het bot en moesten vlak voor de geboorte van hun zoon hun vaderland verlaten vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Een lot dat ruim 50% van het Ierse volk beschoren is geweest. Door zijn bondscoach een nep-Ier te noemen, raakte Roy Keane een gevoelige snaar bij miljoenen landgenoten.

Zelfs Shaun McGowan, de tandeloze en altijd dronken zanger van de Ierse band 'The Pogues', liet zich daarbij niet onbetuigd. McGowan is weliswaar in Londen uit Ierse ouders geboren, hij is in zijn moederland een instituut en is voor het volk Ierser dan Sinead O'Connor, Johnny Logan en Enya bij elkaar.

Trouwens, ook veel van de huidige Ierse internationals hebben dezelfde achtergrond als McCarthy. Aldus stak Keane met zijn opmerking een enorm lont aan. Dat moest ook Saoedi-Arabië ondervinden. Al na zes minuten zette Robbie Keane met een fraaie volley Ierland met één been in de volgende ronde.

Na een verder, door regen en felle wind, moeizaam verlopen eerste helft pakte Ierland na rust de draad weer op. Via Gary Breen en uitblinker Damien Duff wonnen de 'Boys in Green' niet alleen met 3-0, het betekende tevens de eerste keer dat de Ieren in een WK-wedstrijd meer dan één doelpunt wisten te scoren.

Het maakte alleen maar extra duidelijk, dat de voetbalwereld nog niet van Ierland af is.

Saoedi-Arabië - Ierland 0-3 (0-1). 7. Robbie Keane 0-1, 61. Breen 0-2, 87. Duff 0-3. Scheidsrechter: Ndoye (Sen). Toeschouwers: 70.000. Gele kaart: Al-Temyat (Saoedi-Arabië), Staunton (Ierland).

Saoedi-Arabië: Al-Deayea; Al-Jahani (79. Al-Dosari), Tukar, Sulaiman (68. Al-Dosary), Al-Shehri en Sulimani; Al-Shahrani, Al-Khathran (67. Al-Shlhoub), Al-Owairan en Al-Temyat; Al-Yami.

Ierland: Given; Kelly (80. McAteer), Breen, Staunton en Harte (46. Quinn); Finnan, Holland, Kinsella (89. Carsley), Kilbane; Duff en Robbie Keane.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.