De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Denis Menchov lost op Mont Ventoux zijn belofte in
Armstrong blijft koel
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
De Rus Menchov lost op de Mont Ventoux een belofte in. Volslagen onverwacht wint hij op deze gevreesde berg. < (Foto: EPA)
MONT VENTOUX - "Voor de Mont Ventoux moet je geen schrik hebben, maar wel respect tonen." Lance Armstrong sprak gisterochtend in Tournon-sur-Rhone duidelijke taal. De angst boezemde zich in het hart van het peloton voor de start van de rit naar de beruchte Mont Ventoux. De berg des doods heeft nog altijd zijn reputatie. Niemand weet wat er zich boven op de top in het maanachtige landschap afspeelt. Daarom nam Armstrong op de slotklim geen enkele risico. Welgeteld 24 uur voor de 41 kilometer lange tijdrit wilde de Texaan enkel de schade beperkt houden. De dubbelslag van Denis Menchov in de Dauphiné Libéré liet hem vooralsnog koud.

De Reus van de Provence deed zijn Latijnse naam, Mons Ventesus, de winderige berg weer alle eer aan. Waar aan de voet van de klim in Bédoin de toeristen zich nog in badkleding hulden, moesten op 1909 meter hoogte de winterjassen worden aangedaan. De snijdende koude mistralwind had weer eens vrij spel in de omgeving waar enkel oude, door de hitte wit uitgeslagen stenen zijn te vinden.

Niemand van de klassementsrenners wilde daags voor de tijdrit zijn pijlen verschieten. Pas nadat het zwaarste gedeelte van de Ventoux beklommen was, lieten zij zich enigszins gelden. "De schade beperken is belangrijker dan een demonstratie geven", legde US Postal- ploegleider Johan Bruyneel zijn tactiek uit. "De Ventoux blijft heel speciaal. Je kan door de felle wind op de top in één kilometer de geringste extra inspanning al bekopen. Dat Armstrong klimmers als Oscar Sevilla, Richard Virenque en Santiago Botero voorblijft, stemt ons tevreden."

De Rus Menchov van iBanesto was de enige die vanuit de groep Armstrong na een demarrage op twee kilometer van de top nog bij de drie vroegere vluchters kon aansluiten. In de laatste meters hield Menchov zijn metgezellen Aitor Kintana, Unai Osa en Felix Garcia Casas achter zich.

Ploegmanager José-Miguel Echevarri van iBanesto toonde zich tevreden. Zijn 23- jarige pupil uit Orel, een plaatsje vierhonderd kilometer ten zuiden van Moskou, vestigde zijn belofte na de winst van de Tour de l'Avenir van vorig jaar reeds in. "Een Rus die op de Ventoux wint. Wie had dat kunnen denken. We hebben nu gezien dat Spaanse ploegen Lance Armstrong kunnen aanvallen. Zeker nu Jan Ullrich er in de Tour niet bij is, zal het voor US Postal veel moeilijker worden om de wedstrijd te controleren. Dit belooft nog wat voor over een maand. Dan hebben we hier op de Mont Ventoux weer een afspraak."

Gisteren bewees de Amerikaan echter dat hij er conditioneel goed voorstaat. Enkel Andrei Kivilev en Christophe Moreau konden bij hem blijven. Sevilla gaf 16 seconden prijs, Virenque 1'09, terwijl Botero de grote verliezer van de dag was. De Colombiaan die zaterdag nog zegevierde in de Classique des Alpes moest liefst 14'29 prijsgeven.

"Ik was zeker niet super", beweerde Armstrong. "In de eerste kilometers van de klim waren mijn benen niet goed. Pas aan de top verbeterde ik. Maar daar stond heel veel wind. Teveel om een verschil te maken met Moreau en Kivilev, die erg sterk reden. De Mont Ventoux is een berg die me soms goed ligt en soms ook totaal niet. Vandaag had ik zeker geen grootse dag."

Meer zorgen lijkt Armstrong zich te moeten maken over de sterkte van zijn ploeg. Gisteren stond hij er in de laatste kilometers van de Mont Ventoux alleen voor. Jose Luis Rubiera bleef het langst bij hem.

Ploegleider Johan Bruyneel weigerde echter ontevreden te zijn over zijn collectief: "De Dauphiné is een lange wedstrijd. Je moet je krachten goed doseren. Dit was geen echte bergetappe. Zaterdag moeten de Saisies, Aravis, Colombiere en Joux Plane worden bedwongen. Dat wordt een heel ander verhaal. Als Lance nu de leiderstrui had veroverd, zou het voor de ploeg ook weer een zware slijtageslag zijn geworden. Ik weet niet of dat zo verstandig is met het oog op de Tour."

Uitslagen: tweede etappe Tournon - Le Mont Ventoux: 1. Menchov (Rus) 174 km in 4.20.25, 2. Zarate (Spa) 0.02, 3. Osa (Spa) 0.07, 7. Armstrong (VSt), 73. Tankink (Ned) 15.54, 95. Moerenhout (Ned) 19.26, 103. Van Dijck (Ned) 21.54. Algemeen klassement: 1. Menchov 9.03.50, 2. Zarate 0.05, 3. Osa 0.10, 5. Armstrong 0.23, 73. Tankink 15.57, 93. Moerenhout 19.19, 99. Van Dijck 21.40.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.