De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Van Dijk mist steun

door Raymond Kerckhoffs

   
 

SAINT-ETIENNE - Zo langzamerhand begint Stefan van Dijk recht van spreken te krijgen. Gisterochtend durfde de Westlander nog niet met zijn vuist op tafel te slaan. Hij was niet de aangewezen troef binnen de Lotto-ploeg. De Belgische enclave rekende niet op de sprinterskwaliteiten van de 25-jarige Van Dijk in de eerste glooiende rit van de Dauphiné Libéré. Achter de ontsnapte marathonman Jacky Durand en zijn metgezel Alexis Rodriguez werd door de rode brigade dan ook niet serieus achtervolgd. Meer dan het winnen van de pelotonsprint en de derde plaats restte er daarom niet voor het aankomend Nederlands sprinttalent.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Jacky Durand gooit juichend zijn armen in de lucht. De Fransman klopt onder anderen Stefan van Dijk in de eerste etappe van de Dauphiné Libéré. (Foto: EPA)
Dauphiné Libéré. Eerste etappe, Chatillon-sur-Chalaronne - Saint-Etienne: 1. Durand (Fra) 173 km in 4.38.19, 2. Rodriguez (Spa), 3. Van Dijk (Ned) 0.34, 4. Simon (Fra), 5. Cooke (Aus), 6. Michailov (Rus), 7. Mattan (Bel), 8. Sivakov (Rus), 9. Virenque (Fra), 10. McGee (Aus), 28. Tankink (Ned), 34. Armstrong (VSt), 53. Moerenhout (Ned).

Algemeen klassement: 1. Durand 4.42.22, 2. Rodriguez 0.19, 3. McGee 0.45, 4. Cooke 0.46, 5. Kjaergaard (Noo) 0.47, 6. Chavanel (Fra) 0.48, 7. Van Dijk 0.49, 8. Armstrong (VSt), 9. Mattan, 10. Asmaker (Fra) 0.50, 44. Moerenhout 0.56, 95. Tankink 1.06.

Waar Jacky Durand met de zegebloemen en de leiderstrui flaneerde, sprak het gezicht van de man uit het pittoreske Honselersdijk boekdelen. "Verdomme. Dit was een ideale mogelijkheid geweest om deze aansprekende rit te winnen", verwoordde hij zijn teleurstelling. Het grote gemak waarmee hij de sprint won, strooide extra zout in de wond. Klassementsleider Bradley McGee trok de sprint aan voor Baden Cooke. Aan de linkerzijde van de weg passeerde Van Dijk eerst McGee vol door de wind, om vervolgens over Cooke heen te gaan. Hij maakte er een lange machtssprint van. "Dat is ook een beetje mijn specialiteit. Mijn topsnelheid ligt niet in de eerste meters. Die explosiviteit mis ik nog. Ik versnel gedurende de sprint. Al schoot dit keer vanaf het moment dat ik aanzette de kramp in mijn benen. Dan is het een kwestie van doorbijten."

In het hartje van de Loire werd echter de zoveelste show voor kilometervreter Jacky Durand opgevoerd. De 35-jarige Fransman is de absolute specialist van monsterontsnappingen en schreef op die manier al de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Tours en menige Tour-etappe op zijn naam. Nog steeds gaat de alarmbel echter niet rinkelen in het peloton wanneer Durand diep in de beugels buigt. Ditmaal demarreerde hij al na 22 kilometer en hield de ontsnapping liefst 151 kilometer stand. In de sprint versloeg Durand zijn Spaanse medevluchter makkelijk en nam de gele leiderstrui over van zijn ploegmaat McGee. Het klavertje vier van Française des Jeux heeft voorlopig de Dauphiné in een ijzeren machtsgreep.

Van Dijk toonde respect voor zijn tien jaar oudere Franse collega, maar had zelf op veel meer gerekend nadat hij op 13 kilometer van de streep de lastige beklimming van Saint-Heand overleefde. De voorsprong bedroeg op dat moment nog slechts een kleine drie minuten. "Wij hadden niet echt de ploeg om te achtervolgen. De meeste jongens werken hier aan hun vorm voor de Tour. Van de concurrentie wilde niemand ons helpen", beklemtoonde Braeckevelt.

Alleen Cofidis, Crédit Agricole en US Postal nestelden zich even op kop van de groep, maar nimmer werd op het scherp van de snede achtervolgd. "Jammer, want dit had een leuk vervolg kunnen zijn", zei Van Dijk kalm. Twee jaar geleden werd de Zuid-Hollander bij de Rabobank niet goed genoeg bevonden. Via het vangnet van de BankGiroLoterij bleef de sprinter behouden voor de Nederlandse wielersport. Vorig jaar kwam hij bovendrijven en won onder meer een rit in de Ronde van Nederland en reed daar twee dagen in de oranje leiderstrui.

In de kleuren van Lotto-Adecco zet hij een nieuwe stap voorwaarts. Na enkele kleinere overwinningen ontpopte hij zich in de Giro d'Italia als de ideale laatste gangmaker van Robbie McEwen. Er is momenteel zelfs sprake van dat Stefan van Dijk samen met Aart Vierhouten als helpers van de snelle Australiër worden meegenomen naar de Tour de France. "Daarover wordt nog gesproken", gaf Braeckevelt aan. "Wij hebben echter te maken met onze hoofdsponsor, de nationale Belgische loterij. Daarom moet de Tour-ploeg bijna geheel met Belgische renners worden ingevuld."

De dag dat men nauwelijks nog om Stefan van Dijk heen kan, komt echter steeds dichterbij. "Drie sprinters steken op het moment boven iedereen uit", plaatst Van Dijk zichzelf in het sprintersgilde. "Mario Cipollini, Erik Zabel en Robbie McEwen zijn een klasse apart. Daarachter volgt een grote groep. Daarbij reken ik mezelf ook. Al reken ik erop dat ik de komende jaren nog serieus kan verbeteren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.