De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Woedende voetbalfans
houden huis in Moskou

Van onze correspondent

   
 

MOSKOU - Woedende en merendeels stomdronken voetbalfans hebben gisteren in het centrum van Moskou een spoor van vernielingen aangericht na het 1-0 verlies tijdens het WK van het Russische nationale voetbalelftal tegen Japan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Stomdronken woedende Russische voetbalhooligans hebben een spoor van vernielingen aangericht na het 1-0 verlies tegen Japan. (Foto: AP)
Bij de 'voetbalpogrom', zoals het Russische tv-kanaal RTR de voor Moskou ongekende geweldsuitbarsting gisteravond karakteriseerde, kwam een politieagent om het leven en werden vijf Japanse muziekstudenten op beestachtige wijze gemolesteerd.

De Japanners waren uitverkoren om mee te doen aan het prestigieuze Tsjaikovski-concours in het gelijknamige conservatorium, dat slechts op een paar straten afstand van het Rode Plein ligt, waaromheen het geweld uitbrak. Hun toestand is 'niet zorgwekkend', maar de studenten zijn met shockverschijnselen opgenomen. In totaal werden gisteren zestig voetbalvandalen opgepakt.

Al snel na het Japanse doelpunt begonnen de voetbalfans, die zich hadden verzameld rond een groot scherm nabij het inmiddels gesloten Hotel Intourist aan de centrale Tverskajastraat, hun woede op voorbijgangers en straatmeubilair af te reageren. Korte tijd later werden auto's in brand gestoken, sneuvelden etalageruiten en moesten vooral de vele sushirestaurants in de stad het ontgelden. Verbijsterde buitenlandse toeristen werden belaagd en vluchtten hun hotels in.

"Ik stond bij een juwelierszaak en ze sloegen de ruiten in. De politie deed niks. Ik heb een joods uiterlijk en ineens riep iemand: 'pak die Jzid'. Ik kon nog net vluchten", vertelde een vrouw voor het radiostation Zilveren Regen.

Onvoldoende

De paar politieagenten te paard en het handjevol speciale Omoneenheden waren volstrekt onvoldoende om de voetbalvandalen te stoppen.

Voor de Moskouse burgemeester en sportliefhebber Joeri Loezjkov betekenen de rellen een tegenvaller. De vele hypermoderne projectieschermen in de stad, die behalve de voetbalwedstrijden ook lucratieve reclameboodschappen tonen, zullen waarschijnlijk uit het centrum moeten verdwijnen. Voor de wedstrijd van Rusland tegen België, komende vrijdag, zullen zware veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Bij voetbalwedstrijden komt het in Rusland regelmatig tot geweld. Terwijl het in de stadions ontbreekt aan voorzieningen om supporters effectief van elkaar te scheiden, zien de meeste sportfans hun wekelijkse voetbaluitstapje als een gelegenheid om zich met bier en vooral wodka te bezatten. Daarnaast vormen sport en extremistische bewegingen als de skinheads een steeds hechter huwelijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.