De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voorspelde hitte tegen
VS geen probleem
voor Zuid-Koreanen

   
 

GEYONGJU - Het kwik kruipt naar de 33° celsius in het stadionnetje van Geyongju. Omdat wind ontbreekt, heeft het trainingsonderkomen van de nationale ploeg van Zuid-Korea meer weg van een snelkookpan. Waar iedereen de schaduw opzoekt, wat nauwelijks een verbetering inhoudt, jaagt Guus Hiddink zijn Koreanen over het veld. Ze lijken immuun voor de hitte en geven gewoon vol gas. ,,Fysiek zijn ze sterker dan Oranje in 1998. Af en toe moet ik ze afremmen anders zijn ze niet te stoppen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Guus Hiddink gaat voluit met zijn Koreanen. Ze lijken immuun voor de hitte en geven gewoon vol gas. (Foto: AP)
De Nederlander voelt zich in z'n element. Het dagelijks werken met spelers bevalt hem uitstekend. ,,Normaal moet je bijtanken na zo'n toernooi, maar ik ben zo fris dat ik gelijk door kan na het WK." Hiddink wil niet meer over z'n toekomst kwijt dan dat hij na het WK een beslissing neemt. Indirect laat hij met bovenstaande uitlating weten dat hij beschikbaar is om op 3 juli bij PSV te beginnen. Hij is eerste kandidaat, inmiddels benaderd en heeft PSV gevraagd voorlopig in de wachtkamer plaats te nemen. ,,Ik moet je verbeteren: de eerste training van PSV is op 6 juli in Eindhoven", toont Hiddink zich echter goed op de hoogte.

In Zuid-Korea wordt Hiddink op handen gedragen. Hij heeft het voetbal aldaar een zelfbewust gezicht gegeven, waar ze trots op kunnen zijn met de 2-0 overwinning tegen Polen als voorlopig hoogtepunt. ,,Voor mij was noch het spel noch de uitslag een verrassing. Ik wist met mijn staf exact waar we mee bezig waren en het is gelopen als verwacht."

Alleen is het verloop in groep D van het WK niet naar wens. ,,De winst van USA op Portugal is sensationeel, maar kan betekenen dat je met twee zeges toch uitgeschakeld kan worden. Uiteindelijk moet je het zelf doen." Hiddink voelt veel vertrouwen voor het treffen tegen de Amerikanen maandagochtend vroeg. ,,Een goede ploeg waartegen we tweemaal hebben geoefend met een nederlaag en overwinning als resultaat."

In Daegu wordt het vast een ander verhaal. Helemaal vanwege de verstikkende warmte wanneer om half vier wordt afgetrapt. ,,Wij zijn een van de weinige ploegen, die eraan zijn gewend. Vanwege alle fysieke arbeid vooraf zijn we in staat om ook tegen het einde van de wedstrijd het tempo nogmaals te versnellen. Het herstel is fenomenaal." Waar Europese ploegen vaak op het tandvlees het einde halen. ,,Ik wist dat het een van onze wapens kon worden. We hebben inhoudelijk het vermogen continu de aanval te zoeken en bij balverlies direct de verdedigers van de tegenpartij op te jagen. Geen enkele ploeg houdt van die kleine bijen, die continu steken. Zelfs Frankrijk raakte geïrriteerd toen we zo speelden in de voorbereiding. Later kreeg ik complimenten van Marcel Desailly en Thierry Henry. Een jaar daarvoor hadden ze ons nog met twee vingers in de neus op een 5-0 nederlaag getrakteerd."

Inmiddels beginnen ze in Zuid-Korea flink door te slaan. Kreten als 'Hiddink for president' en verhalen dat politici en zakenmensen een voorbeeld moeten nemen aan zijn stijl van leidinggeven zijn bekend. ,,En ook wat overdreven. Inmiddels krijg ik faxen van Koreanen binnen, waarop ik slechts het cijfer 4 ontdek. Betekent dat we bij de laatste vier moeten eindigen. Hoewel we een aantal voordelen hebben ten opzichte van andere landen is het na één wedstrijd niet reëel te rekenen op de halve finale."

Zuid-Korea moet van de bondscoach van wedstrijd naar wedstrijd leven. ,,Belangrijkste is dat de zege tegen Polen niet het eindpunt, maar juist het beginpunt moet zijn voor het Zuid-Koreaanse voetbal. We hebben bewezen tegen de Europese subtop overeind te blijven." In eerste instantie wilde Zuid-Korea niet eens tegen dergelijke tegenstanders oefenen. ,,Ik heb het geëist toen ik tekende. Je lijdt geen gezichtsverlies als je oefent tegen Thailand, Madagaskar en dat soort dwergen, maar dan ga je op het WK zelf af als een gieter en lijd je driemaal zoveel gezichtsverlies."

Hiddink kon z'n nieuwe werkgever ervan overtuigen en ondanks wat nederlagen in de oefenreeks ziet hij nu samen met alle Zuid-Koreanen de investering dubbel lonen. ,,Je wint niet alleen van Polen; iedereen, ook internationale voetbalkenners, praatte na afloop over ons spel. Iedereen vond het indrukwekkend, wat extra prestige oplevert. Een beetje Nederlands; je moet niet alleen winnen, maar ook de attractiviteit telt mee."

Dat kenmerk van het Nederlandse voetbal heeft Hiddink dus met succes geïntroduceerd in Zuid-Korea. Dit roept de vraag op of er ook elementen in het Zuid-Koreaanse voetbal zijn, die Hiddink graag aan spelers van bijvoorbeeld PSV bij zou willen brengen. Hiddink resoluut: ,,Niet altijd zeggen: Ja, maar. En ook hard werken met overgave."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.