De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politie krijgt geen
vat op straatroof

   
 

door Tjerk de Vries AMSTERDAM - De Amsterdamse politie krijgt nauwelijks greep op de criminele activiteiten in de stad. De korpsleiding had zich ten doel gesteld vorig jaar hetzelfde aantal aangiften van misdrijven binnen te krijgen als in 1998. Daarin faalde het korps echter flink, want er kwamen 4000 aangiften meer binnen dan dat streefaantal.

Wel maken de agenten zeer succesvol jacht op de 'kleine overtreders', zoals wildplassers en fietsers zonder licht.

Dit zal hoofdcommissaris Jelle Kuiper vanmorgen bekend maken tijdens de presentatie van het jaarverslag van de Amsterdamse politie.

Gedeeltelijk tevreden is de korpsleiding wel, want uiteindelijk lag het aantal aangiften dan wel niet zo laag als gehoopt, het betekende wel een daling ten opzichte van 2000 met 6500. De grootste dalingen waren te zien bij de diefstal van auto's (van 4325 naar 4022) en woninginbraken (van 8580 naar 7851).

Vooral op de zakkenrollers en de straatrovers blijkt de politie maar moeizaam een antwoord te kunnen vinden. Ondanks de inspanningen van speciale teams en de prioriteit die het korps geeft aan de aanpak van dergelijke misdrijven, dalen de cijfers slechts minimaal. Het aantal gewelddadige straatroven nam zelfs toe. In totaal deden vorig jaar 4215 mensen aangifte van straatroof, tegen 4331 het jaar ervoor.

De politie constateerde daarbij dat veel vaker het mes werd getrokken dan voorheen. Het dreigen met fysiek geweld heeft plaatsgemaakt voor het daadwerkelijk gebruiken van geweld. Bij 415 straatroven was een vuurwapen in het spel.

Vorig jaar vielen er 17 doden door vuurwapengeweld te betreuren. Dat waren er vier minder dan in 2000. Wel viel er één gewonde meer door vuurwapengeweld, 29 tegen 28.

Het aantal gevallen van zakkenrollerij bleef vorig jaar met 15.258 aangiften maar iets onder het aantal van 2000, 15.396.

Het aantal overvallen bleef nagenoeg gelijk aan de jaren ervoor, 494. De supermarkten kwamen vorig jaar behoorlijk aan de beurt. In het eerste kwartaal waren drie groepen overvallers actief, die in korte tijd talloze supermarkten overvielen. Nadat deze daders waren opgepakt, keerde de rust in deze branche enigszins terug.

De streetwise-aanpak van de politie is een groot succes. Hiermee wordt hinderlijk gedrag op straat en allerlei kleine overtredingen aangepakt. Wildplassen, vreemd verkeersgedrag, schelden, te veel lawaai maken, vuurwerk afsteken etc. wordt niet meer getolereerd en direct afgestraft. Vorig jaar werden hiervoor 440.000 mensen op de bon geslingerd, tegen 415.000 het jaar ervoor en 303.000 in 1999.

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper is van mening dat vervelend gedrag op straat onmiddellijk in de kiem gesmoord moet worden. Hij meent dat dergelijk gedrag later snel kan leiden tot grotere criminele activiteiten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.