De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tour-organisatie blijft chauvinistisch

door Raymond Kerckhoffs

   
 

AMSTERDAM - Voor het oog van de hele wereld heeft Jean-Marie Leblanc zich voor het tweede opeenvolgende jaar geblameerd in zijn selectiebeleid. Gisteren weigerde hij de Italiaanse wielerploeg Saeco voor de komende Tour de France. De wildcard die de Italianen eerder kregen, werd ingetrokken nadat hun kopman Gilberto Simoni twee keer positief was bevonden op cocaïne. De Tour-directie gaf aan dat Simoni het aanzien van de wielersport ernstig heeft geschaad en herhaalde haar standpunt dat ploegen met dopingperikelen uit de Ronde van Frankrijk worden geweerd.

Uiterst hypocriet gaf Leblanc deze wildcard nu wederom aan een Franse formatie. De veredelde amateurploeg van Jean Delatour. De ploeg waar de kopmannen Laurent Brochard en Laurent Roux overigens ook bepaald geen zuiver dopingverleden hebben.

Eerder had topsprinter Mario Cipollini als kopman van de sterke Aqua Sapone-formatie de eer al aan zichzelf gehouden en zich bedankt na het echec van vorig jaar. Toen kwam Cipo's seizoenplanning in het geding nadat hij op het laatste moment door Leblanc werd geweerd ten faveure van enkele Franse semi-profs.

Bij het Duitse Coast was ditmaal de teleurstelling groot. De ploeg had gezien de UCI-ranking het meeste recht op een startbewijs nu Saeco moest thuisblijven. Met Vuelta-winnaar Casero, de klassementsrenners Escartin en Zülle én sprinter Guidi zou de ploeg zeker niet misstaan hebben in de komende Tour. Manager Marcel Wüst reageerde dan ook onthutst: "In mei heb ik enkele gesprekken met Leblanc gehad. Hij gaf aan dat mijn argumenten tientallen malen beter waren dan de zijne. Maar Leblanc beweerde dat hij ook de taak heeft om de Franse wielersport te stimuleren."

Daarom starten er op 6 juli liefst zes Franse ploegen in Luxemburg (Crédit Agricole, Cofidis, Francaise des Jeux, Bonjour, AG2R en Delatour) aan de 89e Tour, waarvan er zeker drie op basis van hun rennerspotentieel niet thuishoren in 's werelds belangrijkste wedstrijd. De geloofwaardigheid van de wielersport komt door deze beslissing andermaal in het geding. Deze Franse maatstaf is niet uit te leggen aan het publiek en zeker niet aan internationale sponsors die hun intrede in de toch al gekwetste wielersport willen maken. En dat terwijl ook juist de Tour-organisatie de laatste jaren meer en meer afhankelijk is van multinationals van het kaliber Coca Cola en Nike.

UCI-voorzitter Hein Verbruggen kijkt machteloos toe hoe 'zijn' wielersport weer een modderfiguur slaat door een uiterst dubieuze beslissing. Tegen het Franse chauvinisme van Leblanc heeft de belangrijkste wielerbaas blijkbaar niets in te brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.