De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Droomstart Jon-Dahl Tomasson
   
 

ULSAN - Wie gaat Jon-Dahl Tomasson afstoppen? Het begint langzamerhand een serieuze vraag te worden voor tegenstanders van de Deense schaduwspits. "Mijn goede spel en de doelpunten beginnen langzamerhand een vanzelfsprekendheid te worden."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
Jon-Dahl Tomasson (Foto: EPA)
De herinneringen van de laatste maand bij Feyenoord ligt nog vers in het geheugen. Uiteraard met het winnen van de UEFA Cup als hoogtepunt voor de Deen. Moeiteloos lijkt Tomasson zijn weg te vervolgen. Met twee knappe treffers in de openingswedstrijd van het WK met Denemarken tegen Uruguay was hij in zijn 40e interland van doorslaggevende betekenis voor de 2-1 overwinning. "Ik voel me goed en hoop dat het voorlopig zo blijft. Al blijven de drie punten voor mij en Denemarken het belangrijkste."

Sinds de 25-jarige Tomasson in april met AC Milan tot overeenstemming kwam over een langjarig contract is hij losgebroken. Natuurlijk begon de aanvaller zijn vierde seizoen bij Feyenoord meer dan indrukwekkend aan de zijde van Pierre van Hooijdonk. De Deen profiteerde als geen ander van de bliksemafleider uit Steenbergen, die in eerste instantie droog stond, maar later toch topscorer van Nederland werd.

Rond de winter kwam de klad in het spel van Tomasson. Evenals een seizoen eerder na een vermeend conflict met Feyenoord. Ging het twee jaar geleden over de uitbetaling van premies, ditmaal kreeg Tomasson er op de nieuwjaarsreceptie van langs van Rob Baan. De technische man in de Kuip twijfelde of Tomasson wel zijn aflopende contract bij Feyenoord wilde verlengen gezien zijn, volgens Baan, exorbitante salariseisen. Zeker voor de Rotterdammers. Tomasson, met stomheid geslagen, kon zijn frustratie en agressie niet direct omzetten in prestaties op het veld.

"Het knaagde aan me." Daar bovenop kwam een blessure. Pas toen Tomasson duidelijkheid kreeg over zijn toekomst, die in Italië ligt, haalde hij snel zijn oude niveau en overtrof dit zelfs. "Ik voelde me van het ene op het andere moment bevrijd en zo speelde ik ook." In de competitie bleef de teller op 17 treffers steken. Hoewel Van Hooijdonk tweemaal scoorde tegen Borussia Dortmund werd Tomasson man van de wedstrijd in de Kuip. "Ik had alles over voor een prachtige afsluiting van mijn periode in Rotterdam. Na een half uur pakt Jürgen Kohler me en krijgt hij rood en wij een strafschop en na rust maak ik onze derde treffer, genoeg voor de 3-2 zege."

Tegen Uruguay, zijn eerste officiële wedstrijd na de finale met Feyenoord, wordt Tomasson wederom tot man van de wedstrijd gekozen. "Ik moet wel met beide benen op de grond blijven en hard werken, want anders gaat het mis. En het is niet netjes de eer naar je toe te trekken als je ziet hoe Jesper Gronkjaer (ex-Ajax, red.) de aanval opzet en mij na een dubbele eentwee perfect aanspeelt om het openingsdoelpunt te scoren. Bij de tweede treffer verovert Niclas Jensen de bal op het middenveld en geeft Gronkjaers vervanger Martin Jörgensen een panklare voorzet die ik alleen maar met mijn hoofd hoef te schampen om de bal in de verre hoek te laten vallen."

Twee goals uit het boekje en twee van de vleugels. "Ja, wij hebben ze wel in Denemarken, waar ze in Nederland zoekende naar zijn", merkt de Deense bondscoach Morten Olsen niet zonder cynisme op. "Tomasson is aanvallend belangrijk voor ons. Na zijn contract bij AC Milan en het winnen van de UEFA Cup is hier een heel andere Tomasson binnengelopen. Beter en zelfverzekerder; je zag hem met de dag groeien in ons trainingskamp en hij zit nu op een hoog niveau. Toch heb ik twee jaar geleden al voor hem gekozen. Tomasson achter de fysiek sterke Ebbe Sand in de spits en Gronkjaer en Dennis Rommedahl met hun snelheid op de vleugels."

Slechts de eerste tien minuten van beide helften hadden de Denen geen grip op Uruguay. Vlak na rust leidde het tot een tegentreffer van Dario Rodriguez met een schitterend afstandsschot. De individuele klasse van Alvaro Recoba bleek niet genoeg om de 1-1 over de streep te trekken. "We waren fysiek en mentaal sterker en voetbalden beter", constateerde Olsen, die vond dat hij slechts hoefde te wachten op de beslissende treffer die in de 83e minuut van Tomasson kwam.

"In alle opzichten een droombegin, al vind ik het jammer dat de Fransen hebben verloren van Senegal", rekende Tomasson voor. "De wereldkampioen moet tweemaal winnen om de tweede ronde te bereiken. Dat houdt in dat ze de laatste groepswedstrijd tegen ons vol gas geven. Kijken of we daar tegen bestand zijn. In ieder geval is deze overwinning een opsteker, al blijft Frankrijk de favoriet voor mij." Wat niet wegneemt dat het zweet ongetwijfeld uitbreekt in het Franse kamp als ze de video's zien van de Jon-Dahl Tomasson van de laatste maanden.

Uruguay - Denemarken 1-2 (0-1). 45. Tomasson 0-1, 47. Rodriguez 1-1, 83. Tomasson 1-2. Scheidsrechter: Mane (Koe). Toeschouwers: 43.000. Gele kaart: Mendez (Uruguay), Heintze, Laursen (Denemarken).

Uruguay: Carini; Mendez, Sorondo, Montero en Rodriguez (87. Magallanes); Varela, Garcia, Guigou en Recoba (81. Regueiro); Abreu (89. Morales) en Silva.

Denemarken: Sörensen; Helveg, Laursen, Henriksen en Heintze (58. Jensen); Rommedahl, Töfting, Gravesen en Gronkjaer (70. Jörgensen); Tomasson en Sand (89. Poulsen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.