De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 31 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Het verloren gevecht van
Michel Zen-Ruffinen

   
 

AMSTERDAM - Hoofdschudend volgt hij het tafereel. Enkele meters verderop wordt de even daarvoor herkozen FIFA-president Blatter innig omhelsd en gekust. "Notabene door mensen die gisteren nog tegen me zeiden, dat ik met een prima zaak bezig was. Wat is dit voor een wereld?" Michel Zen-Rufinen zegt het zonder een spier te vertrekken. Zoals hij tijdens het zo bizar verlopen FIFA Congres toch bewondering zou oogsten voor de stoïcijnse wijze waarop hij met de extreme druk rond zijn persoon omging.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 10kb)
Michel Zen-Ruffinen kan nauwelijks geloven dat zijn landgenoot Sepp Blatter nog alle steun krijgt en wederom tot president van de FIFA is gekozen. (Foto: REUTERS)
Eigenlijk was de 43-jarige secretaris-generaal van de FIFA twee dagen lang de enige die partij voor Sepp Blatter was. Terwijl anderen zich lieten schofferen of als kleine jongens in een hoek lieten zetten, ging Michel Zen-Ruffinen op het laatst zelfs openlijk het gevecht aan met zijn baas. "Ik had dat willen voorkomen, maar hij daagde me uit door mijn opmerking over het niet nemen van mijn verantwoordelijkheid uit zijn verband te rukken."

Zoals de maat al veel eerder vol was voor de voormalige 'ideale schoonzoon' van de 66-jarige FIFA-preses. Vervolgens was hij de boodschapper van het nieuws, dat er binnen de wereldvoetbalfederatie sprake was van dubbele agenda's. Zoals een van buiten de FIFA georganiseerde clan rond Sepp Blatter en een tweede geldstroom vanuit de bond. Zen-Ruffinen: "Omdat ik verantwoordelijk ben voor de betalingen vanuit de FIFA, kon ik dat niet accepteren. In het geval van malversaties kan ik volgens het Zwitsers recht toch aansprakelijk worden gesteld. Vandaar mijn beslissing om alles bij de speciale onderzoekscommissie te rapporteren."

Het veroorzaakte een nimmer vertoonde tweespalt binnen de FIFA. Met desondanks een happy end voor Sepp Blatter. Een gewonnen presidentsverkiezing, die na het WK 2002 het einde zal inhouden van Michel Zen-Ruffinen als werknemer van de grootste bond ter wereld. "Toch trek ik me juist nu niet terug. Geen denken aan! Dat zou als een schuldbekentenis uitgelegd kunnen worden en daar pas ik voor. Ik blijf voor de volle honderd procent achter mijn woorden staan. Bovendien staan van de 160 mensen die bij de FIFA werken er 140 pal achter mij."

Dus zal Sepp Blatter, die tijdens zijn overwinningsspeech uitschreeuwde dat hij eerst intern de vrede gaat herstellen, zelf met zijn voormalige rechterhand moeten gaan afrekenen. Zen-Ruffinen: "Ik zie wel wat er gebeurt. Mijn probleem is, dat ik te Europees denk. Waar ik me in vergist heb, is dat de FIFA een wereldorganisatie is, waarin allerlei normen en waarden door elkaar heen lopen. Met mensen die zien dat de cijfers niet kloppen en horen dat er op het podium keihard gelogen wordt en toch niets doen, omdat ze net een prachtige vliegreis achter de rug hebben, in een mooi hotel zitten en heerlijk hebben gegeten. Dus laten ze hun gastheer met rust."

"Maar ik heb het tenminste geprobeerd", verzucht de Zwitser. "Vroeger als scheidsrechter en later als advocaat, werd er van me verwacht rechtvaardig te zijn. Daarom kon ik niet langer de andere kant opkijken. Ik heb anderen van mijn zorgen over de toekomst van de FIFA proberen te overtuigen, helaas bleek slechts een minderheid daar gevoelig voor. De rest wil de impact van het probleem gewoon niet begrijpen. Er verdwijnt ongecontroleerd geld uit de FIFA en er worden handelingen verricht buiten het zicht van de verantwoordelijke mensen. Toch wordt de man die dat op z'n geweten heeft gewoon herkozen."

Daardoor is Sepp Blatter in staat om eind juni, tijdens de speciale zitting van het Uitvoerend Comité, een verzoek tot het ontslag van Michel Zen-Ruffinen in te dienen. Het lijdend voorwerp vertrekt geen spier als hij stelt: "De huidige president kan niet met een secretaris-generaal samenwerken, omdat hij ook die stoel wil bezetten. Maar ik hoop, dat ik een dusdanig solide reputatie heb opgebouwd, dat ik in het voetbal werkzaam kan blijven. Want dat blijft mijn grote liefde."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 31 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.