De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duitse sheriff in
geweer tegen
hogere europrijzen

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Een week geleden sloeg hij voor het eerst met zijn vuist vanaf de voorpagina van het miljoenenblad Bild op tafel: de 'Teuro-Sheriff', een fictieve controleur die in Duitsland korte metten wil maken met de prijsprofiteurs van de euro. Vanwege prijsstijgingen hebben getergde Duitse burgers de nieuwe munt omgedoopt in Teuro, een samenvoeging van de woorden teuer (duur) en euro.

Al bedroeg de inflatie in de bondsrepubliek over de maand april volgens officiële cijfers slechts 1,2%, de Duitse consument ervaart bij herhaling dat sinds de invoering van de euro zijn portemonnee veel sneller leeg is dan vorig jaar. Het dagelijks door ruim vier miljoen Duitsers gekochte boulevardblad Bild reageerde alert op het groeiend gevoel van onbehagen aan de kassa's door de introductie van een eigen 'Teuro-Sheriff'. Deze doet zelfstandig onderzoek naar de prijsontwikkeling, maar fungeert ook als klachtenbureau voor lezers die onaanvaardbare stijgingen hebben moeten ervaren.

Het leven in Duitsland is de afgelopen maanden van opstaan tot slapen gaan fors duurder geworden. De consument die zich nog nat scheert, betaalde in april 5,9% meer voor zijn uitrusting dan een jaar geleden. Een pak verse volle melk is nu 10,5% duurder, terwijl tomaten maar liefst 51,9% in prijs zijn gestegen. Geen nattevingerwerk, maar officieel door het Duitse Bureau voor de Statistiek geregistreerde en gecontroleerde gegevens.

Dagelijks voegt Bild daar lijstjes aan toe die duidelijk maken dat de prijzen in de afgelopen maanden werkelijk de pan zijn uitgerezen. Het blad beperkt zich daarbij niet alleen tot onderzoek in eigen land, maar kijkt ook kritisch naar de prijsstelling in schappen elders in Europa. Miljoenen Duitsers zoeken immers binnenkort hun vakantievertier over de grens. Ook zij kunnen hun borst nat maken. Mineraalwater is in Spanje 83% duurder geworden; bier doet deze zomer in Italië 75% meer dan een jaar geleden en voor een kopje espresso is de toerist in Oostenrijk 56% meer kwijt.

Het opvallende publicitaire optreden van de 'Teuro-Sheriff' heeft bij onze oosterburen een heftige welles-nietes strijd doen ontbranden. Brancheorganisaties roepen om het hardst dat de prijzen helemáál niet zijn gestegen.

Uit officiële statistische gegevens blijkt echter zonneklaar dat vooral groenten, fruit en melk fors duurder zijn geworden. "Als producten al in prijs zijn gestegen, is dat niet het gevolg van de komst van de euro, maar wordt dat veroorzaakt door een tijdelijke krapte op de markt", zegt een woordvoerder van de agrarische sector echter. De duurdere melk zou vooral het gevolg zijn van de voedselcrisis van vorig jaar en niet van de introductie van de euro, heet het vanuit de zuivelindustrie.

Dat de Duitse consument door de komst van de euro veel prijsbewuster is geworden en zich daardoor mogelijk ook kritischer gedraagt, blijkt uit het feit dat de goedkope supermarktketens hun marktaandeel sinds januari 2002 met drie procent hebben zien stijgen. Vooral zaken als Aldi en Lidl, die ook in Nederland neringdoende zijn, trekken meer klanten.

Omdat veel Duitsers bij het doen van hun aankopen nog altijd niet in euro's denken maar in marken, is er een discussie losgebarsten over de noodzaak om weer dubbele prijsvermelding in te voeren: in de oude en de nieuwe munt. Het Duitse supermarktbedrijf wil er niet aan. "Daar zit veel te veel werk aan vast. Contraproductief dus en prijsopdrijvend. En dat is juist wat de mensen niet willen", luidt het commentaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.