De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Onderhandelaars CDA, LPF en VVD eensgezind:
Nieuw kabinet
hakt in regels

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - CDA, de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en de VVD zetten het mes in duizenden bureaucratische regels bij overheidsinstellingen. In de zorg, het onderwijs en kinderopvang gaat de bezem door de loze regelgeving, waardoor er op termijn efficiënter kan worden gewerkt. Ook het aantal ambtenaren kan hierdoor fors worden teruggebracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
LPF-voorman Herben. (Foto: ANP)
De onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) zijn gisteren overeengekomen dat patiënten, scholieren en studenten en klanten van overheidsinstellingen de komende jaren centraal worden gesteld. Door het schrappen van talloze overbodige regels, ook voor het bedrijfsleven, moeten de overheidsinstellingen dienstbaar worden aan de burger. De onderhandelaars willen de rol van de overheid 'herijken'.

De overheid moet op een aantal terreinen terugtreden, maar op andere terreinen moet de overheid juist de teugels aantrekken. Dit geldt vooral op het gebied van veiligheid.

Bezuiniging

De ingrijpende operatie, waar het nieuwe kabinet onmiddellijk mee aan de slag moet gaan, levert vooralsnog geen euro aan bezuiniging op. Tegelijkertijd moet er de komende vier jaar ruwweg acht miljard euro worden bezuinigd, zo wordt becijferd in VVD-kringen.

Dit is nodig omdat er opnieuw een begrotingstekort dreigt en zowel CDA als VVD wensen heeft op onder meer het terrein van de veiligheid, zorg en onderwijs dat miljarden opslokt.

De bedoeling is dat de komende vier jaar wordt toegewerkt naar een begrotingsoverschot van minimaal een procent, waardoor op termijn de staatsschuld kan worden weggewerkt.

Balkenende, Zalm en Herben hebben besloten dat vanaf het jaar 2003 geen begrotingstekort mag ontstaan.

De systematiek uit het paarse kabinet, samengevat als de Zalm-norm, blijft op hoofdlijnen bestaan. Dit betekent een strikte scheiding van inkomsten en uitgaven van het rijk. Hiermee omarmen CDA, VVD en LPF het vorig jaar verschenen advies van een groep topambtenaren.

Het wegwerken van de staatsschuld in een periode van zo'n vijfentwintig jaar wordt van groot belang geacht voor het veilig stellen van de pensioenen van alle Nederlanders en het stelsel van gezondheidszorg. De aanstaande coalitiepartners gaan voor de zekerheid uit van een beperkte economische groei in ons land, zodat er geen geld wordt 'verjubeld'.

Verder wil Balkenende een strikte scheiding aanbrengen tussen de financiële huishouding van het rijk, de zorg en de sociale zekerheid. Het CDA vindt bijvoorbeeld dat meevallers in de sociale zekerheid niet mogen worden gebruikt voor het dichten van gaten op de rijksbegroting. Maar hierover zijn nog geen afspraken gemaakt met VVD en LPF. Daarvoor moeten in de volgende fase van de informatie spijkers met koppen worden geslagen.

Een vastberaden informateur Donner verwacht dat hij eind volgende week klaar kan zijn met het schrijven van een 'strategisch document", een regeerakkoord nieuwe stijl. Daarna volgt een debat in de Tweede Kamer over deze voornemens van het nieuwe kabinet, waarna vervolgens de bewindslieden worden aangezocht. "Dit is het idee om het proces van informatie iets opener te maken," aldus Donner.

Duidelijk is inmiddels dat het zo goed als zeker is dat CDA-leider Jan Peter Balkenende de nieuwe premier gaat worden als de coalitiebesprekingen tussen CDA, LPF en VVD succesvol blijken te zijn. Aanvankelijk gingen sommigen er nog vanuit dat een CDA-coryfee van stal zou worden gehaald, maar Balkenende zou zelf de uitdaging willen aangaan.

De gesprekken tussen Balkenende, Herben en Zalm werden gisteren omschreven als 'constructief'. Over en weer zouden de politieke leiders respect tonen voor elkaars politieke standpunten. Harde noten over de geschilpunten van het nieuwe beleid worden echter pas begin volgende week gekraakt, zo is de verwachting.

Donner was ongelukkig over het feit dat de LPF vooral in de media hamerde op een generaal pardon voor illegalen. De informateur vindt dat dit soort eisen op tafel moeten komen bij de informateur.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.