De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Adelaar vertrekt
met open vizier

   
 

UTRECHT - Met een openhartig slotbetoog heeft Frans Adelaar zijn periode als trainer van FC Utrecht op waardige wijze afgesloten. In hetzelfde perszaaltje van Stadion Galgenwaard waar technisch-directeur Han Berger enkele dagen eerder alle vuiltjes onder het tapijt probeerde te vegen, benoemde Adelaar recht door zee zijn redenen voor het abrupte vertrek zonder daarbij na te trappen in de richting van de technisch-directeur of het bestuur.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Frans Adelaar (Foto: ANP)
Als motivatie voor zijn beslissing gaf Adelaar de verstoorde werkverhouding met Berger en de voorgenomen verkoop van zeker één speler. En precies deze twee zaken werden vorige week glashard ontkend door Berger, wiens geloofwaardigheid door de hele gang van zaken ernstig is ondermijnd.

Als mogelijke reden voor Adelaars vertrek noemde Berger alleen de bestuursmededeling dat FC Utrecht komende zomer de selectie niet gaat versterken. Verder hief hij de handen uit onwetendheid in de lucht. Door te suggereren dat de huidige spelersgroep sowieso intact zou blijven en bovendien in herinnering te brengen dat Adelaar enkele maanden eerder nog meer dan voldoende rek zag in die groep, zette Berger de opgestapte trainer neer als een verwende diva, die op wankelmoedige gronden tot zijn besluit was gekomen.

Voor Adelaar was gisteren het moment aangebroken zijn visie op de gebeurtenissen daar tegenover te stellen. Over de problemen met Berger was Adelaar duidelijk. "Dit speelde al langer. Mijn bezwaren betroffen de communicatie en de samenwerking met de technisch directeur. Na de contractverlenging dacht ik even twee maanden dat het beter ging, maar rondom de bekerfinale werd mijn irritatiegrens weer ver overschreden."

Zo werd de voorbereiding op de belangrijkste wedstrijd van het jaar verstoord door spijkerharde aantijgingen van Berger in de media aan het adres van doelman Harald Wapenaar naar aanleiding van het stuklopen van de contractonderhandelingen. "Het enige wat ik erover kan zeggen, is dat ik in die voorbereiding met de groep alles in het teken van de bekerfinale heb gesteld en dat ik dat niet bij iedereen heb gemerkt", sprak Adelaar.

Adelaar was al trainer van FC Utrecht toen Berger als opvolger van Hans van Breukelen aantrad als technisch-directeur. "Van Breukelen straalde meer het 'wij-gevoel' uit. Als technische staf hadden we echt het gevoel samen met de technisch-directeur een team te vormen. Toen Berger kwam, had ik nooit verwacht dat we zouden botsen. Als speler van FC Utrecht heb ik onder hem getraind en hij heeft me zelfs nog laten debuteren."

Naast de moeizame samenwerking met Berger kwam er de afgelopen weken voor Adelaar nog een obstakel. "In februari heb ik met Berger en het bestuur afgesproken dat we de huidige groep intact zouden laten en dat er een breedteversterking voor de rechtsbackpositie en een versterking voor de positie van linkeraanvaller zou komen. Later kreeg ik echter te horen dat dit door de financiële positie van FC Utrecht. onmogelijk was, maar ook dat het bittere noodzaak was om een speler te verkopen. Iedereen denkt dat mijn vertrek een impulsief besluit is geweest, dat ik tijdens het gesprek met de voorzitter en Berger heb genomen, maar mijn beslissing stond daarvoor al vast.''

Uit het onderhoud dat Adelaar had met de voorzitter en de technisch-directeur bemerkte de trainer tot zijn verbazing dat de club van plan was de voorgenomen verkoop van een speler voorlopig binnenskamers te houden. "Als je de supporters niet informeert over deze plannen, krijg je een scheef verwachtingspatroon met als resultaat dat bij tegenvallende prestaties de hele tent op zijn kop staat. In het verleden hebben we daar veel leergeld voor betaald", betoogde Adelaar, die met het uitspreken van deze zorg tot op het laatst betrokkenheid bij FC Utrecht toonde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.