De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Excelsior met één been in
eredivisie, Sparta bijna eruit

Van onze speciale verslaggever

   
 

ROTTERDAM - Het einde voor Sparta is nabij. Door een 2-1 uitnederlaag tegen stadsgenoot Excelsior heeft de traditieclub uit Rotterdam-West nog maar een uiterst minimale kans op eredivisiebehoud. Sparta is samen met de drie topclubs de enige vereniging die sinds de start van de eredivisie in 1954 alle seizoenen meemaakte. Excelsior, de satellietclub van Feyenoord, is bij winst op FC Volendam op de afsluitende speeldag verzekerd van de eerste Rotterdamse stadsderby tegen Feyenoord sinds 1987.

Al vijf keer eerder troffen Excelsior en Sparta elkaar de afgelopen seizoenen in de nacompetitie. Excelsior hield er bijna een complex aan over, want telkens weer dolven de Kralingers het onderspit. Hoe goed Excelsior soms ook speelde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (340x512, 22kb)
Steve Olfers viert zíjn feestje nadat hij Sparta zojuist op een 2-0 achterstand heeft gezet. Door de uiteindelijke 2-1 zege kan Excelsior zich vrijwel zeker gaan opmaken voor de eredivisie. (Foto: Foto: Joep van der Pal / Cor Vos)
Een ongekende deceptie vormde de confrontatie op Woudestein van vorig jaar. Excelsior leek lange tijd volkomen verdiend op weg naar de overwinning, maar kreeg in de slotfase nog twee treffers van Ali Elkhattabi om de oren. De laatste na een slippertje van linksback Raphael Supusepa, die gisteren de kans kreeg op revanche.

De naar Haarlem vertrekkende ex-Ajacied speelde vanwege de schorsing van Yoessef El Akchaoui, die met zijn goede traptechniek alle dode-spelmomenten voor zijn rekening neemt. Nu nam zijn vervanger Supusepa die taak op zich en dat deed hij niet onverdienstelijk. De volledig vrijgelaten Steve Olfers kon al in de 3e minuut op aangeven van 'Supie' met het hoofd scoren (1-0).

De vroege achterstand was een enorme dreun voor Sparta, dat in die fase ook armzalig voetbal op de mat legde. Als eredivisieclub die eigenlijk voor zijn laatste kans zou moeten vechten werd een bij vlagen chaotisch Sparta helemaal in het defensief gedrongen door het fris combinerende Excelsior, dat via Thomas Buffel en Leo Koswal gevaarlijk werd.

In de 23e minuut maakte opnieuw Olfers met het hoofd zijn vijfde nacompetitietreffer (2-0). Sparta kwam er niet aan te pas, maar kreeg via Ousmane Sanou toch enkele kansen. Curieus was het moment dat Sanou samen met Nourdin Boukhari mocht opstomen naar het Excelsior-doel en oliedom in buitenspelpositie ging lopen.

In de rust bracht trainer Rijkaard de kopsterke spits Danny Koevermans in het veld. De Sparta-supporters verwoordden hun wanhoopsgevoel met het spreekkoor 'Alles of niets', waaraan de Spartanen gehoor gaven met inderdaad een wanhoopsoffensief. De club uit Rotterdam-West kwam door een treffer van Sanou vanuit het niets terug in de wedstrijd.

De Excelsior-defensie leek plotsklaps heel wat fragieler en Sparta hervond het geloof in de belangrijke gelijkmaker. Marilia, de ingevallen Regi Blinker, Boukhari en Lorenzo Rimkus werden dreigend, maar aan de andere kant gold dit ook voor Buffel en Koswal. Na een hectische slotfase met rood voor Spartaan Dave van der Meer en een grote kans op de gelijkmaker van Spartaan Aron Winter was de historische doorbraak in het Rotterdamse voetbal niettemin een feit.

Excelsior - Sparta 2-1 (2-0). 3. Olfers 1-0, 23. Olfers 2-0, 67. Sanou 2-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 3456. Rode kaart: 90. Van der Meer (Sparta/2x geel). Gele kaart: Koswal, Buys (Excelsior), Blinker (Sparta).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.