De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Cowboys regeren
Olympia's Ronde

   
 

ROCKANJE - Toen de bandieten in de slotkilometers van de tweede rit hun schrikbewind voerden, waren de echte wielrenners geklopt. Campina's Olympia's Ronde werd gisteren in de greep genomen door niets en niemand ontziende sluipschutters die zowel nationaal kampioen Arno Wallaard als klassementsleider Hans Dekkers elimineerden. In het openingsweekeinde hadden de renners van Rabobank de jubileumeditie nog in een scherpe plooi gelegd en leken de coureurs van AXA-VvZ hun grootste bedreigers. In Rockanje likten gisteren beide equipes hun wonden en bleken roekeloze cowboys en andere wildwesttaferelen de grootste bedreiging.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
De Sloveen Zrimsek wint de tweede rit in Olympia's Ronde. (Foto: Cor Vos)
Jurycommissaris Jean Houben kondigde na afloop van de hectische etappe aan dat hij vandaag voor aanvang van de rit naar Ossendrecht een 'stichtelijk woordje' tot de renners zal richten. "Het doldrieste gedrag van sommige renners is levensgevaarlijk voor anderen", verklaarde hij. "Af en toe was het echte kantje boord. Om zulke uitwassen de komende dagen uit te bannen, hebben we een algemene laatste waarschuwing gegeven aan het voltallige deelnemersveld. Daarnaast zullen we een motard een extra oogje in het zeil laten houden", aldus de geroutineerde commissaris.

Nadat de medici van de Stichting Service Médical hun werk hadden gedaan en de jury de op- en aanmerkingen van renners en ploegleiders had aangehoord, werd de Sloveen Jure Zrimsek gehuldigd als ritwinnaar en leider in de algemene, de jongeren- en de puntenrangschikking. Tot aan zijn valpartij was Hans Dekkers de trotse aanvoerder van die drie klassementen. De sprinter uit de Rabobank-formatie had de algehele leiding zondag dankzij bonificatieseconden overgenomen van zijn ploeggenoot Jens Mouris, die de proloog op zijn naam had geschreven. "Natuurlijk had ik die leiderstruien graag langer gehouden, maar voor mij persoonlijk is een ritoverwinning het voornaamste doel. Dit was een mooie kans, maar tegen die kwak die ik kreeg was niets bestand. Ik werd gewoon tegen de stoeprand omhoog gereden. Met een vaartje van 55 kilometer per uur is er dan geen houden meer aan."

Met een achterstand van één seconde op Zrimsek is er voor 'de blonde pijl' nog niets verloren. Onderweg naar Ossendrecht zal vandaag blijken hoe ernstig de opgelopen kwetsuren zijn. Gisteren kon Dekkers maar moeilijk steunen op zijn linkerbeen. Ook Mark Vlijm, winnaar van de eerste rit met start en finish in Almere, gaat vandaag van start tussen hoop en vrees. Hij liep bij een valpartij een scheurtje op in een middenhandsbeentje. "Desondanks ga ik gewoon rijden. Het is gevoelig en pijnlijk, maar ik wil niet zomaar opgeven. Na de finish viel ik flauw van de pijn. Ik ben me ervan bewust dat mijn klassement verkeken is. Eerst eens kijken of het gaat, dan zien we later wel of ik nog wat kan presteren. Na een hele goede periode is dit een enorme teleurstelling, maar je kunt daar lang en breed over praten: je moet door. Gelukkig komt het NK niet in gedrang."

Vlijms ploeggenoot Jürgen de Jong, AXA's kopman voor het klassement, moest onderweg naar de Zuid-Hollandse badplaats direct de strijd staken nadat bij dezelfde valpartij zijn schouder uit de kom was geschoten. Nationaal kampioen Arno Wallaard (Domo-Farm Frites) leek het zwaarst gehavend uit de strijd te zijn gekomen. De eerste diagnose van een sleutelbeenbreuk bleek gisteravond in het ziekenhuis in Spijkenisse echter onjuist. Ondanks diepe snijwonden in been en elleboog kan ook deze onfortuinlijke renner vanmiddag gewoon van start gaan.

Dan zal blijken of de stichtelijke woorden voor de fietsende cowboys niet aan dovemansoren gericht zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.