De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oranje krijgt het
Spaans benauwd

Van onze medewerker

   
 

ROTTERDAM - Nederlandse volleyballers hebben vanaf 1985 een interessante geschiedenis als het gaat om kwalificatie voor grote toernooien. Vaak was het adembenemend spannend, altijd ging het goed. Ook na de teleurstellende 3-0 nederlaag tegen Spanje is het huidige Oranje nog niet kansloos om zich te plaatsen voor het EK van volgend jaar. Over twaalf maanden volgt een herkansing en dan moet ook deze lichting zich werkelijk bewijzen.

Bondscoach Bert Goedkoop reageert kribbig als wordt gesuggereerd dat deze nationale ploeg, die vorig jaar ingrijpend werd vernieuwd, niet met grote druk om kan gaan. Hij wijst op het roemrijke verleden van mannen als Görtzen, Nummerdor en Schuil en vertelt dat dit Oranje niet onder mentale druk, maar onder de druk van het sterke Spaanse team is bezweken. Drie vervelende nederlagen op het EK van vorig jaar (tegen Bulgarije, Polen en Frankrijk) zeggen volgens Goedkoop niets. Dit team kan best onder hoogspanning presteren, meent de bondscoach na de wedstrijd die door hemzelf als de belangrijkste van het jaar was betiteld.

Maar in het Rotterdamse topsportcentrum was een aantal belangrijke spelers gewoon niet zo best in vorm. Pas over een jaar, wanneer weer drie kwalificatiewedstrijden in één weekeinde worden gespeeld, moet blijken of het vertrouwen van Goedkoop gegrond is. Na deze keiharde 3-0 kan Nederland de eerste plaats in deze poule wel vergeten, maar omdat de beste twee nummers twee (van vier poules) ook naar het EK gaan, is er nog hoop. Wellicht kan Oranje in de World League en op het WK in Argentinië wat vertrouwen opdoen. Volgend jaar, bij het vervolg van de kwalificatiereeks in Macedonië, moet het goed gaan. Zo niet, dan verschijnt Oranje voor het eerst in zeventien jaar niet op een groot kampioenschap.

Goedkoop moet er in ieder geval voor gaan zorgen dat zijn team beter gaat serveren. Alleen Richard Schuil, de enige speler van wereldklasse in deze ploeg, beschikt over het vermogen om met zekere regelmaat echt te knallen met zijn sprongservice. De rest slaat te zacht of te vaak fout. Een en ander betekent dat Oranje kwetsbaar is tegen teams die op zich minder goed kunnen volleyballen, maar wel sterk kunnen serveren. Spanje is zo'n team. Aan het einde van de tweede set knalden de Spanjaarden er vanaf de opslaglijn vrolijk op los, terwijl Nederland grossierde in foute opslagen. En aan het einde van set nummer drie liet het krachtmens Falasca voor Spanje drie punten op rij noteren, waardoor Nederland een 23-20 voorsprong verspeelde. Kort daarna verzuimde Guido Görtzen, de meest ervaren man van het stel, op setpoint voor Oranje de bal naar de grond te ranselen. Twee minuten later vierden de Spanjaarden een uitbundig feest. Het roemruchtige Nederland was in eigen huis met 3-0 verslagen (19-25, 21-25, 26-28).

Aanvoerder Reinder Nummerdor, die een ongelukkige wedstrijd speelde, wilde geen excuses aanvoeren. "We moesten er staan en we stonden er gewoon niet. Te weinig spelers waren echt in goede doen." Nummerdor was inderdaad niet de enige. Eigenlijk kon spelverdeler Nico Freriks alleen Richard Schuil met een gerust hart kon bedienen. En, ongelukkig genoeg, is Schuil de enige speler waarvoor de teruggekeerde Olof van der Meulen voor langere tijd in het veld kan komen. De doorgewinterde Fries viel een paar keer in om te serveren. Aan de kant moet hij af en toe aan betere tijden hebben gedacht...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.