De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Schumacher uitgeroepen tot
'beste sportman van 2001'

   
 

door Frank Woestenburg MONTE CARLO - In een decor dat bij hem past - met veel glitter en glamour - is Michael Schumacher gisteren in Monte Carlo uitgeroepen tot sportman van het jaar 2001. Twee dagen na zijn veelbesproken triomf in Oostenrijk ontving de Duitse Formule 1-coureur van Ferrari de Laureus World Sports Award, de prijs die hoort bij de enige mondiale sportverkiezing waarin alle takken van sport vertegenwoordigd zijn. Schumacher, vorig jaar met overmacht winnaar van de wereldtitel in de Formule 1, kreeg de voorkeur boven Tiger Woods (golf), Lance Armstrong (wielrennen), Maurice Greene (atletiek) en Ian Thorpe (zwemmen).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De acteur Sean Connery feliciteert Michael Schumacher. (Foto: AP)
Bij de vrouwen ging de hoofdprijs naar tennisster Jennifer Capriati, afgelopen jaar winnares van zowel de Australische als de Franse Open. Zij kreeg van de vakjury - de zogenoemde Academy, die bestaat uit 44 legendes uit de sportwereld onder wie Michael Jordan, Edwin Moses en Martina Navratilova - de voorkeur boven zwemster Inge de Bruijn.

Het was voor het derde achtereenvolgende jaar dat de Laureus World Sports Awards in Monte Carlo werd georganiseerd. De organisatie, in handen van grote multinationals als Daimler-Chrysler (o.a. Mercedes Benz) en Richemont (o.a. Alfred Dunhill), ziet graag dat de jaarlijkse sportverkiezing dezelfde status krijgt als de uitreiking van de Academy Awards in de filmwereld. Duidelijk is in ieder geval dat het gala in de achtertuin van prins Albert - ook hij was nadrukkelijk aanwezig - de afgelopen jaren veel aan betekenis heeft gewonnen. De show werd gisteren uitgezonden in liefst 172 landen, waaronder een anderhalf uur durende uitzending in de Verenigde Staten (NBC).

Het besluit om de verkiezing pas in mei te organiseren - uitgerekend één dag voor de opening van het befaamde filmfestival in het nabijgelegen Cannes - was een handige kunstgreep. Hierdoor was het mogelijk dat de uitreiking van de Laureus World Sports Awards in het futuristische Grimaldi Forum van Monte Carlo werd bijgewoond door tal van bekendheden uit de wereld van sport, mode, muziek en film, die met hun aanwezigheid de happening extra allure gaven.

In de voor hen bekende omgeving van rode lopers en kaviaar gaven acteur Michael Douglas en zijn echtgenote Catherine Zeta Jones gisteravond voor het tweede achtereenvolgende jaar acte de présence. "Als je het hele jaar omgaat met mensen uit de filmwereld, is dit een fantastisch uitstapje. Ik hou van sport, deze mensen zijn mijn idolen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik erbij mag zijn", sprak Douglas kort voor aanvang van de show. Andere bekendheden die tijdens de uitverkiezing in de zaal zaten, waren grootheden op hun vakgebied als Sean Connery, Morgan Freeman, Nathalie Cole, Alberto Tomba en Nadia Comaneci.

De dag vóór de uitreiking stond voor veel genodigden in het teken van liefdadigheid. Bij de uitreiking van de eerste Laureus World Sports Award in 2000 aan golfer Tiger Woods vertelde Nelson Mandela dat sport de kracht heeft de wereld te veranderen. "Die woorden hebben we ter harte genomen", aldus Ian Banner namens de organisatie. En dus werden maandag en ook gisteren de 'celebrities' aan het werk gezet voor tal van goede doelen, zoals sportstimuleringsprojecten in New York, Australië, China en Zuid-Afrika. Boris Becker, Henri Leconte en Ilie Nastase waren slechts enkele oud-tennisprofs die voor sponsors een clinic verzorgden, tegen een vergoeding kon er met andere bekendheden langs de Côte d'Azur gezeild worden, onder leiding van golflegende Gary Player werd op de greens van de fraaie Monte Carlo Golf Club een golfchallenge gehouden, natuurlijk stond er een liefdadigheidsdiner op het programma en ook een veiling (Michael Jordan kocht voor 18.000 euro een Augusta motor) was niet vergeten.

Vanzelfsprekend namen de genodigden ruim de tijd om vragen van de internationale vertegenwoordigers van de media te beantwoorden. Uitgerekend Inge de Bruijn vormde de uitzondering op de regel. De zwemdiva van Sydney 2000 gedroeg zich in Monte Carlo als een nukkige vedette. Maandag liet ze verstek gaan bij een internationale persconferentie, waar andere sterren wel gewoon verschenen, en een dag later liet ze andermaal weten niet met journalisten te willen praten. Daarmee bewees De Bruijn, die eerder deze maand vanwege haar soms onhebbelijke gedrag al uit de zwemploeg van PSV was gezet, zichzelf voor het oog van de wereld opnieuw een slechte dienst.

Bovendien ging ze met haar optreden volledig voorbij aan de woorden die Mandela twee jaar geleden uitsprak, toen hij refereerde aan de voorbeeldfunctie van topsporters.

De Bruijn was overigens niet de enige Nederlandse sporter die zich tot de genomineerden in een van de categorieën mocht rekenen. Rolstoeltennisster Esther Vergeer (20) deed een succesvolle gooi naar de hoofdprijs in de categorie 'beste sporter met een handicap'. Haar prestatie werd door de leden van de Academy het hoogst ingeschat. Vergeer werd aan het begin van de gala-avond geïnterviewd door John McEnroe, die zich voor deze gelegenheid had aangesloten bij het door hem ooit zo verfoeide leger van media-vertegenwoordigers. "Wanneer durf je tegen mij te spelen?" klonk het uitdagend uit de mond van het vroegere enfant terrible van het internationale tennis. Vergeer diende hem ad rem van repliek: "Nu meteen graag!"

Sportman van het jaar: Michael Schumacher. Andere genomineerden: Tiger Woods, Lance Armstrong, Maurice Greene, Ian Thorpe.

Sportvrouw van het jaar: Jennifer Capriati. Andere genomineerden: Inge de Bruijn, Stacy Dragila (atletiek), Annika Sorenstam (golf), Venus Williams (tennis).

Sportploeg van het jaar: Cricketteam Australië. Andere genomineerden: Davis Cup-team Frankrijk (tennis), Bayern München (voetbal), Ferrari (Formule 1), Los Angeles Lakers (basketbal).

Talent van het jaar: Juan Pablo Montoya (Formule 1). Andere genomineerden: Kim Clijsters (tennis), Steven Gerrard (voetbal), Justine Hénin (tennis), Andy Roddick (tennis).

Comeback van het jaar: Goran Ivanisevic (tennis). Andere genomineerden: John Daly (golf), Michael Jordan (basketbal), Bernhard Langer (golf), Mario Lemieux (ijshockey). Gehandicapte sporter van het jaar: Esther Vergeer (tennis). Andere genomineerden: Heidi Andreasen (zwemmen), Earle Connors (atletiek), Gerd Schönfelder (skiën), Beat Schwarzenback (wielrennen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.