De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Cipollini kan ook vliegen
   
 

ESCH-SUR-ALZETTE - Als eerbetoon aan Charly Gaul, de coureur die kon vliegen in de sneeuw, bezocht de Giro d'Italia Esch-sur-Alzette. In zijn carrière won 'de adelaar van de bergen' twee keer de roze trui. Als de bergen op Siberië leken, kreeg Charly vleugels. Ook in sportief opzicht droop de symboliek van het Luxemburgse stadje. Niet alleen door de stortbuien, maar met name door Mario Cipollini. Met zijn tweede ritzege alweer is 'Il Magnifico' in sneltreinvaart op weg naar het record van Alfredo Binda, in zijn hoogtijdagen goed voor 41 etappes. In zijn ronde heeft Cipollini van de concurrentie weinig te duchten. Rob McEwen is een maatje te klein voor 's werelds snelste sprinter, die gistermiddag alweer zijn 36e dagsucces in de Giro liet aantekenen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
En weer is Cipollini de snelste in de spurt. Mooie Mario pakte in de Giro zijn tweede etappe-zege. (Foto: foto Cor Vos)
Door absentie van Tom Steels en Erik Zabel is de kans groot dat de kopman van Acqua & Sapone nog een paar keer de rondemissen mag kussen. De strooptocht van de winnaar van Milaan-Sanremo is van een bijzonder niveau. Daar waar de meeste sprinters in de loop der jaren hun explosiviteit zien afnemen, is de 35-jarige versierder nog zo scherp als een scheermes.

Dankzij de onnavolgbare selectiecriteria van de Société du Tour de France kan Cipollini na de Giro op rust. Zijn ploeg is opnieuw niet welkom. Ongetwijfeld een hele opluchting voor Erik Zabel. Door de slepende knieblessure van Jan Ullrich zal hij voor Telekom de Tour van enige glans moeten voorzien. De formatie van Walter Godefroot en diens loopjongen Rudy Pevenage zit te springen om succes. In augustus gaat het vijfjarig contract in dat de Duitse telecommunicatiegigant met Bayern München afsloot. Met de overeenkomst is een bedrag van 120 miljoen euro gemoeid.

Godefroot heeft nog een contract tot 2004, maar kan de toekomst van zijn sterrenformatie allerminst zonnig tegemoet zien. De positie van Ron Sommer, topman van Telekom en supporter van de ploeg, staat onder druk. Door de kwakkelende Duitse economie staan de aandelen op een historisch dieptepunt en wordt er steeds luider over zijn vertrek gespeculeerd. Mede omdat de hoofdsponsor in Duitsland een naamsbekendheid heeft opgebouwd van 97%, tegen 82% in de rest van Europa.

De fragiele fysieke gesteldheid van Jan Ullrich komt daar nog eens overheen. Vorige week werd bekend dat 'Der Jan' door een slepende knieblessure de Tour moet missen. Een merkwaardig verhaal, omdat de rossige snoeper de gehele winter werd begeleid door zijn trainer Peter Becker, die niet alleen zijn schema's, maar ook zijn gewicht in de gaten diende te houden. Door te zware krachttraining forceerde Ullrich zijn gewricht, waardoor Lance Armstrong nu al zo goed als zeker is van zijn vierde gele trui in successie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (195x463, 20kb)

Waarmee de Tour wellicht net zo vervelend zal worden als het wedstrijdverloop van de derde Giro-etappe. Na een lange ontsnapping werd Marc Streel na de eerste doorkomst in Esch-sur-Alzette door het peloton opgeslokt. In de laatste kilometers hield Acqua & Sapone het tempo hoog en vloog Cipollini in de stromende regen naar zijn tweede ritzege.

Terwijl 'Mooie Mario' door de media werd bestormd, stond Michael Boogerd even bij te komen van alle doorstane ontberingen in de Ardennen. Na zijn val in Munster en fraaie zesde plaats in Luik was de kopman van de Rabobank ook gisteren goed te spreken over het herstel van zijn kwetsuren. "Het gaat de goede kant op. Ik was het meest bezorgd over de spierblessure in mijn been. Juist die blessure geneest heel voorspoedig."

Vandaag is niet Boogerd maar opnieuw Cipollini aan de beurt om opnieuw toe te slaan. De kans is groot dat de etappe naar Straatsburg wederom met een massasprint wordt afgesloten. Cipollini: "De mentaliteit van de ploeg is de basis van mijn succes. Het is echter niet reëel om deze Giro al het record van Binda te kloppen. Daarna neem ik rust, want de Tour ziet liever 40 onbekende Franse coureurs dan de grote Cipollini aan de start. Daarom ga ik zo snel mogelijk met bondscoach Franco Ballerini praten om voor het wereldkampioenschap een ploeg om mij heen te bouwen. Op Zolder is er maar een favoriet. En dat is Mario Cipollini."

Esch-sur-Alzette. Ronde van Italië. Derde etappe, Verviers - Esch-sur-Alzette: 1. Cipollini (Ita) 206 km in 5.46.57, 2. Strazzer (Ita), 3. Hondo (Dui), 4. Galvez Lopez (Spa), 5. Khalilov (Oek), 6. Brown (Aus), 7. Petacchi (Ita), 8. De Jongh (Ned), 9. Di Biase (Ita), 10. Teutenberg (Dui), 14. Vierhouten (Ned), 24. Van Dijk (Ned), 27. Garzelli (Ita), 37. Frigo (Ita), 42. Boogerd (Ned), 46. Veneberg (Ned), 48. Casagrande (Ita), 49. Lotz (Ned), 58. Boven (Ned), 78. Simoni (Ita), 94. Pantani (Ita), 146. Engels (Ned), 192. en laatste Chesini (Ita) 17.55. Uitgevallen: Borghi (Ita), Contreras (Col).

Algemeen klassement: 1. Garzelli 16.57.42, 2. Guidi (Ita) 0.13, 3. Verbrugghe (Bel) 0.19, 4. Dominguez (Spa) 0.19, 5. Kessler (Dui) 0.27, 6. Casagrande 0.31, 7. Khalilov, 8. Buxhofer (Oos) 0.34, 9. Evans (Aus) 0.37, 10. Frigo 0.41, 22. Simoni 0.52, 23. Boogerd 0.53, 24. Cipollini 0.56, 57. Pantani 1.44, 68. Lotz 2.09, 98. De Jongh 3.40, 101. Veneberg 3.59, 105. Vierhouten 4.06, 106. Van Dijk 4.07, 113. Boven 4.23, 135. Engels 5.34.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.