De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ex-judoreus Geesink hekelt "Sinterklaas-opportunisme''
   
 

UTRECHT - Anton Geesink heeft de politiek ingeschakeld bij zijn strijd tegen de vermeende wantoestanden binnen NOC*NSF. In een brief aan VVD-Tweede-Kamerlid Jan Rijpstra spreekt het Nederlands IOC-lid onder meer zijn zorg uit over hoe men op Papendal met overheidsgeld omgaat.

"De zorg die ik heb", zegt Geesink tegen de politicus, "is dat door de zeer goed betaalde professionele medewerkers op Papendal ontwikkelde centralistische strategie ten koste gaat van de sociaal-maatschappelijke functie die een sportbond in Nederland heeft en waar zo veel overheidsgeld in omgaat."

De voormalig judoreus vergelijkt Papendal met een "vliegveld van de Eerste Wereldoorlog". Hij licht toe: "De hangars moeten nu voor 50 miljoen euro worden opgeknapt willen ze functioneel zijn. Niet de macht bij de bonden, maar bij NOC*NSF is kennelijk het streven."

Geesink: "Alle know-how wordt bij de bonden weggehaald. De topsportwinkel is een vrijwel onafhankelijk opererend orgaan. Dat holt de autoriteit van de bonden uit. De topsporters communiceren rechtstreeks met Sturkenboom en Albeda (directeuren NOC*NSF) en kunnen heen waar ze willen gaan. Ze hebben nog 14 miljoen euro te kort voor Athene. Dat geld hebben ze kennelijk nodig om hun Sint Nicolaas-opportunisme voort te zetten."

Rijpstra, onder meer belast met de porteuille sport in de VVD-fractie, neemt de brief van Geesink zeer serieus. Hij zal in elk geval staatssecretaris Vliegenthart vragen om opheldering over de aan de sport beschikbaar gestelde gelden. "Ik wil er meer van weten. Bijvoorbeeld of het geld wel op de juiste manier wordt besteed. Hoe kan het dat de sportkoepel nog meer wil, hoe verhoudt zich dat tot bijvoorbeeld de salarissen die er intern worden betaald."

Verder is Rijpstra van plan medio juni de sportbonden bij elkaar te roepen. Hij sprak hierover al met KNVB-directeur Harry Been, voorzitter van de commissie van twaalf grotere verontruste bonden. "We moeten ervoor waken dat de sportkoepel de individuele sportbonden gaat overvleugelen", zegt Rijpstra. "Dat doet me namelijk een beetje aan de cultuur van de voormalige DDR denken; alles van boven opleggen. Als liberaal ben ik daarvan niet zo'n voorstander."

Een kopie van de brief aan Rijpstra heeft Geesink inmiddels naar alle sportbonden gestuurd. Ook de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer kregen een afdruk. Nadrukkelijk ageert Geesink daarin ook tegen de manier van (her)verkiezing van drie bestuursleden (Terpstra, Gerrits Jans, Vreeman) van NOC*NSF, vanavond op de algemene vergadering te Papendal.

Geesink: "De voorzitter zegt dat er geen tegenkandidaten zijn en verzoekt daarom akkoord te gaan. Het is in strijd met ons recht in het geheim te mogen stemmen als het om personen gaat."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.