De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Derksen en Lafeber
in finale World Cup

   
 

AMSTERDAM - Door een gedeelde vijfde plaats in de Davidoff Nations Cup in Maleisië hebben Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber zich gekwalificeerd voor de met 7,5 miljoen gulden gedoteerde World Cup, die half november in Japan wordt gespeeld.

De Nederlanders hadden voor de vier ronden op de par-72 baan van Royal Selangor, in de hoofdstad Kuala Lumpur, 269 slagen nodig. Ze waren daarmee negentien onder par. De eerste en derde ronde waren fourballs en dag twee en vier werden in foursomes afgewerkt.

Na zeven holes leek er geen vuiltje aan de lucht voor Derksen en Lafeber. Ze hadden drie birdies gemaakt en waren opgeklommen naar de derde plaats, achter China en Maleisië. In de wetenschap dat de beste zes landen zich plaatsten, hoefden de Nederlanders de rest van de ronde niet meer aanvallend te spelen.

Maar bogeys op acht en negen, na slechte drives, betekenden dat kwalificatie toch weer op losse schroeven kwam te staan. Zelfs een gedwongen pauze (regen) van twee uur bracht geen rust in het Oranje-team: weer een slechte drive en een 3-putt hadden op tien en elf nog eens twee bogeys tot gevolg.

Klasse verloochent zich echter niet. De Nederlanders keken elkaar eens goed aan en besloten te proberen op de laatste holes nog wat birdies te maken. En dat lukte: op twaalf, dertien en zeventien wonnen Derksen en Lafeber een slag, lieten een dagscore van 70 noteren en mochten samen met China, Maleisië, Noorwegen, Mexico en de Filippijnen een ticket naar Japan in ontvangst nemen.

Op de Ladies European Tour werd Nienke Nijenhuis in het laatste toernooi van het seizoen de beste Nederlandse. In de met 350 duizend gulden gedoteerde Biarritz Classic eindigde de debutante op de Tour na een 67 (drie onder par) met een totaal van 210 slagen als gedeeld dertigste. Judith van Hagen eindigde na een 72 op de gedeelde 47ste plaats met een totaal van 214. Marieke Zelsmann besloot het toernooi op de par-70 van Biarritz La Phare met een 75. De speelster uit Tiel werd met 220 strokes 66ste.

Op de jaarranglijst eindigde Judith van Hagen met een 42ste plaats als beste Nederlandse professional. Mette Hageman werd 53ste en Nienke Nijenhuis 69ste. Marjan de Boer, Marcella Neggers en Marieke Zelsmann kwamen niet bij de beste negentig van de ranglijst voor en moeten tijdens de Qualifying School proberen een tourkaart voor 2002 te veroveren.

Charlotte Heeres en Inder van Weerelt zijn uitgeroepen tot amateur-golfers van het jaar. Het duo behaalde dit seizoen de meeste punten op het door de Nederlandse Golf Federatie samengestelde WUH Puntenklassement. Heeres werd in 2001 derde in het NK Strokeplay en won het NK Matchplay. Het was voor het eerst dat de speelster van Golfclub Houtrak golfster van het jaar werd. Voor Inder van Weerelt was het de derde achtereenvolgende keer dat hij de nummer een bij de amateurs was.

Regeren is vooruitzien: de PGA European Tour heeft bekendgemaakt dat de Ryder Cup van 2010 in Wales wordt gespeeld. De beste golfers van Europa en de Verenigde Staten ontmoeten elkaar over negen jaar op de baan van Celtic Manor. Volgend jaar wordt de match op The Belfry in Engeland gespeeld. Dat treffen werd vanwege de aanslagen in de VS twaalf maanden uitgesteld. Ook Schotland was in de race voor het gastheerschap in 2010. Dat ging niet door. Wel mag het Schotse Gleneagles de match in 2014 organiseren. Om kennelijk helemaal op zeker te gaan, werd door de PGA European Tour nu al besloten de Ryder Cups van 2018, 2022 en 2026 op het Europese vasteland te laten spelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.