De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Nederlaag Astronauts

Van onze basketbalmedewerker

   
 

AMSTERDAM - Landskampioen Ricoh Astronauts leed al op de tweede competitiedag zijn eerste nederlaag. Het verloor zaterdagmiddag in de eigen Sporthallen Zuid in Amsterdam verrassend met 59-63 van MPC Donar, dat daardoor ongeslagen koploper is. Maar de Groningers moeten toch enigszins verbaasd zijn als ze zien wie nog meer de lijst aanvoeren. Er viel afgelopen weekend niet één normale uitslag te noteren.

Doordat underdogs als Landstede Hammers (83-82 tegen Eiffel Towers), Gunco Rotterdam (88-73 tegen EBBC) en NAC (71-79 bij Omniworld Almere) hun tweede achtereenvolgende zege behaalden, staan deze drie ploegen, die vorig jaar niet eens bij de eerste acht eindigden, nu gezamenlijk met Donar bovenaan. Dat gaat ten koste van de vier geklopte ploegen, die stuk voor stuk bij de titelfavorieten horen. Voeg daarbij dat Altena uit Werkendam zich met 79-59 te sterk toonde voor het redelijk gestarte NTNT Haaglanden en dat het sterk verjongde Noordkop de runner-up van verleden jaar Vanilla Weert met 80-77 versloeg en de sensatie is compleet.

Toch is de nederlaag van torenhoog favoriet Ricoh Astronauts niet zo verrassend als het lijkt. Dit past bij het patroon van alle door Ton Boot gecoachte ploegen. Boot wordt jaarlijks geconfronteerd met een aantal nieuwe spelers. De regels van deze topcoach zijn op het oog heel simpel: 'we doen altijd ons uiterste best, ongeacht tijd, plaats en tegenstander'. Maar, anders dan bij de meeste coaches: áltijd is bij Boot ook áltijd en 100 procent is nóóit 99 procent. Dat vereist voor vrijwel elke nieuwkomer een lange gewenningsperiode. Daarin wordt het zelfvertrouwen, immers het gevolg van ingeslopen gemakzucht, volledig ondermijnd. In die periode speelt de Boot-ploeg ver onder zijn kunnen, om aan het einde van het seizoen juist daardoor te groeien naar de ultieme topvorm.

Zoals elk jaar is Boot aan het begin van een nieuwe competitie zeer pessimistisch. Altijd is volgens hem zijn ploeg verzwakt en de tegenstanders versterkt. Legendarisch zijn z'n prognoses van twee jaar geleden, waarin hij voorspelde dat de Amsterdammers niets in de Europa Cup hebben te zoeken. In de daarop volgende maanden werd echter de laatste 16 gehaald, ten koste van clubs met een veelvoud van het Amsterdamse budget. Dat bleek geen toeval, want afgelopen jaar werd zelfs de halve finale gehaald. Als we dit basketbalmonument mogen geloven, is het maar de vraag of dit jaar het kampioenschap wordt geprolongeerd. Toch wordt het tijd om een uitspraak uit de voetballerij te parafraseren: basketbal in Nederland is de sport waarin de ploeg van Boot slecht start en aan het einde kampioen wordt.

Donar profiteerde van dit verschijnsel. De noorderlingen hebben een knappe ploeg met vooral de weergaloze spelverdeler Shawn Dirden. Zijn dominantie valt niet alleen af te leiden uit de cijfers (18 punten, 7 rebounds en 4 onderscheppingen), maar nog meer uit het feit dat hij zijn teamgenoten inspireerde tot bij vlagen onverwacht goed spel. Maar de belangrijkste verrassing vormde het spel van Harvey van Stein. De atletische forward is een zeer welkome versterking van het Nederlandse basketbal. Nu zijn driejarige Amerikaans Collegecarrière achter de rug is, kan hij weer laten zien waar hij goed in is: verdedigen, penetreren en schieten. Zijn belangrijkste verdienste was zaterdag dat hij Joe Spinks en Mario Bennes aan banden legde in de verdediging. Maar hij was het ook die telkens, als de thuisclub beslissend terug leek te komen van een maximale 20-40 achterstand, via spectaculaire scores weer voor lucht zorgde. Zijn 12 punten (tegen 75 procent) werkten vrijwel zonder uitzondering demoraliserend voor Astronauts. Bondscoach Maarten van Gent zal ongetwijfeld zeer in zijn nopjes zijn met deze onverwachte meevaller op een positie die de laatste jaren niet sterk bezet is. Aanvoerder en international Hein Gerd Triemstra was met 14 punten, alle in de eerste helft gescoord, medeverantwoordelijk voor deze zege. Bij Astronauts hadden Joe Spinks (19 punten en 13 rebounds) en Chris McGuthrie (15 punten) te veel schoten nodig voor hun productie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.