De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Voetbalcrisis in Limburg

door Raymond Kerckhoffs

   
 

KERKRADE - Stuivertje wisselen om de laatste plaatsen. Tot dit bedenkelijke niveau is het Limburgse profvoetbal gedaald. Door het 2-2 gelijkspel van Fortuna Sittard tegen NEC werd Roda JC na de 0-2 nederlaag tegen SC Heerenveen gistermiddag weer hekkensluiter van de KPN Eredivisie. Voeg daar de voorlaatste plaats van MVV in de eerste divisie aan toe en de malaise is op alle fronten zichtbaar.

Twee zeges kon de nieuwe trainer Georges Leekens op zijn conto bij Roda JC schrijven, maar tegen de eerste de beste gedegen tegenstander kwam de geroutineerde Belg weer met beide benen op de grond terecht. Tegen SC Heerenveen hadden de Kerkradenaren niets in te brengen en mochten blij zijn dat de schade tot 0-2 beperkt bleef.

Nadat Mika Nurmela in de vierde minuut al op de lat had geschoten, was het enkele tellen later Daniel Jensen die met een knap schot de Friezen op voorsprong schoot. Daarna liep Roda JC continu achter de feiten aan. Vooral omdat SC Heerenveen beter gepositioneerd stond. De verdedigingslinie met Tieme Klompe en Gerard de Nooijer staat als een huis, terwijl het middenveld qua techniek en positiespel tot de besten van de Nederlandse competitie behoort. Trainer Foppe de Haan maakte gretig gebruik van de man-meer-situatie op het middenveld, waar Arek Radomski alle vrijheid kreeg en de opschuivende backs af en toe voor een 4-2 meerderheid zorgden. Daar lag de sleutel voor deze eenvoudige zege.

In het centrum werden de hardwerkende Eric van der Luer en Gregoor van Dijk helemaal overlopen. Zeker omdat er vanuit de defensie nooit doorgeschoven werd en Mark Luijpers en Regillio Vrede steeds op een lijn bleven spelen. "De garage moet gesloten blijven, anders kan de auto zo gestolen worden", weerde Leekens die kritiek weg.

Al zal de oefenmeester wel geconstateerd hebben dat zijn 4-2-4 systeem ietwat te offensief was. Doordat Heerenveen op het middenveld deed wat het wilde, raakte Roda JC ingesloten. Alleen met de lange bal kon het eruit komen, maar dat was een kolfje naar de hand van de Friese defensie. "We liepen te zwemmen. Overal kwamen we een stap te laat", constateerde Vrede.

Schrijnend was hoe de Roda-spitsen Yannis Anastasiou, Marc Nygaard en later Frederik Berglund elkaar meer in de weg liepen dan dat ze combineerden. Niemand luistert naar elkaar, waardoor de misverstanden zich opstapelden. Voorin was Roda JC totaal niet balvast, waardoor er nauwelijks een aanspeelpunt was. Bij balbezit was er ietwat meer beweging dan de afgelopen weken, maar teveel spelers lopen dan nog steeds naar de bal toe. "Iedereen moet over zijn eigen schaduw heen springen", zei Van der Luer geïrriteerd. "Het eigen belang moet aan de kant worden gezet. Voorin ligt het grootste probleem. Als je daar de bal kunt vasthouden heb je een basis."

Leekens hekelde ook de mentaliteit van zijn ploeg. Zeker nadat in de 49e minuut Heerenveen andermaal profiteerde van de ruimte op het middenveld en de succesvolle Marcu Allbäck vrij voor keeper Zeljko Kalac wist te combineren. Een buitenkansje dat de Zweed makkelijk verzilverde; 0-2.

"De persoonlijke fouten waren niet te tellen", gaf Leekens aan. "Er was geen gretigheid en nauwelijks concentratie. Als het voetballend niet lukt, moet je op de werkkracht overstappen. Maar de snelheid van uitvoering was te langzaam. Zeker in de tweede actie moeten we feller zijn. Vandaag had ik wel een stuk of vijf spelers zo van het veld kunnen halen."

Foppe de Haan had geen reden tot klagen. Zijn Heerenveen doet weer gretig mee in de strijd om Europees voetbal. Vooral omdat de organisatie degelijk is. "Alleen missen we af en toe nog wat bluf en lef naar voren toe. Anders winnen we hier gewoon met 5-0."

Maccabi

Roda JC heeft bij zowel de UEFA als de KNVB gevraagd hoe hun veiligheid gegarandeerd kan worden tijdens de UEFA Cup-ontmoeting tegen Maccabi Tel Aviv. Voor Israël geldt momenteel een negatief reisadvies en niemand van de Limburgers staat te springen om naar Midden-Oosten af te reizen.

"Omdat er door het ministerie van buitenlandse zaken een negatief reisadvies is gegeven, willen we weten wat de houding van de UEFA is", verklaarde voorzitter Theo Pickée. "Ik moet voor de veiligheid van iedereen instaan. Wij willen daar spelen wanneer er duidelijkheid over de situatie is. Van supporters- en sponsorreizen zien we af. We zullen zo kort mogelijk voor de wedstrijd naar Tel Aviv gaan en meteen na het duel weer terug."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.