De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 1 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Beatrix overladen met
steun voor prins Claus

   
 

door Jan-Kees Emmer HOOGEVEEN/ MEPPEL - De viering van Koninginnedag werd gisteren een demonstratie van medeleven aan de zieke prins Claus. De koninklijke familie, op bezoek in Hoogeveen en Meppel werd bedolven onder bemoedigende woorden. Tijdens de kleine gesprekken met de tienduizenden aanwezigen en in beeld met grote spandoeken. "Claus: Meppel mist u" of ,,Kus Claus", stond er te lezen langs de route.

Bedoeld om de zieke prins te steunen, die al sinds 11 maart in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ligt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Koningin Beatrix en prinses Margriet zwaaien naar het toegestroomde publiek tijdens het bezoek aan Meppel. Overal langs de route werd de vorstin bemoedigend toegesproken door bezoekers die hoopten dat haar zieke echtgenoot snel beter zou worden. Ook op spandoeken werd prins Claus beterschap gewenst.
Extra steun voor de 75-jarige prins, met wie het overigens goed lijkt te gaan. Volgens bronnen binnen het hof is er zicht op dat de prins over enkele dagen naar huis mag. De prins heeft al buiten het ziekenhuis een ommetje gemaakt.

Hij liet zelfs door een opvallend open en opgetogen koningin Beatrix de groeten doen aan iedereen. De prins zelf zat tussen zijn drukke revalidatieprogramma voor de tv om zijn familie in Hoogeveen en Meppel te bekijken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Op spandoeken werd prins Claus beterschap gewenst.
De viering in de Drentse steden verliep vlekkeloos. Niet zo verwonderlijk, want voor het eerst in de geschiedenis had het organiserend comité voor Koninginnedag proef kunnen draaien. Dat gebeurde vorig jaar toen de koninklijke familie zou komen, maar dat ging toen niet door vanwege de mkz-crisis. "Dat vonden wij heel jammer", zei de Koningin na afloop van de festiviteiten in Meppel. "Maar door die onderbreking zijn er nu twee extra schoondochters in de familie. Een schattig nichtje en twee baby's op komst. Dus over een paar jaar staat het hier nog voller", grapte de Koningin wijzend naar haar familieleden op het podium.

Het was het slot van een goed feest. In eerste instantie zag het daar niet naar uit. Burgemeester W. Urlings van Hoogeveen begroette het koninklijke gezelschap met een zwaarmoedig welkom, waardoor de toehoorders bijna het gevoel kregen dat het ongepast was om feest te vieren.

Gelukkig trokken de Hoogeveners zich weinig aan van de stichtelijke woorden van hun burgemeester en gingen ze even na tienen gistermorgen al uit hun dak. Met het ouderwetse klompjesgooien maar ook met moderne housemuziek. De koninklijke familie vermaakte zich prima.

Prins Constantijn en zijn hoogzwangere vrouw prinses Laurentien kropen in de rol van onvermoeibare handjesschudders en prins Willem-Alexander en prinses Máxima als steun en toeverlaat voor koningin Beatrix.

Een vreemde rol voor Máxima die het aflopen jaar vaak het stralend middelpunt was. Maar ook deze nieuwe positie ging haar goed af. Met als nieuw woord 'enorm' in haar vocabulaire. Bij veel verwelkomingen sprak zij over een "enorm hartelijke ontvangst."

Veel felicitaties waren er ook voor prins Maurits en prinses Marilène van wie eergisteren bekend werd dat zij eind oktober een tweede kind verwachten. De welkomstcomités in de verschillende steden speelden handig op het nieuws in en naast een bosje bloemen was er voor hen ook een kleinigheidje voor de komende spruit.

Opvallend was ook de innige wijze waarop de jongere en aangetrouwde leden van het Koninklijk Huis met elkaar omgaan. Zo zochten prinses Laurentien en prinses Marilène regelmatig elkaars gezelschap.

De Koningin straalde. Genietend van de familie om haar heen en genietend van het warme bad van aanhankelijkheid van de menigte. Later op de dag bezocht zij nog haar jarige moeder op paleis Soestdijk en prins Claus in het ziekenhuis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 1 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.