De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Historisch turnzilver
voor Nederlandse ploeg

   
 

PATRAS - Het droomscenario werd tot in de bijna-perfectie uitgevoerd. De Nederlandse turnsters gaven twee jaar geleden tijdens de landenwedstrijd op het EK turnen in Parijs als jonkies al een visitekaartje af: brons. Het beloofde veel voor de toekomst. Maar dat zij in het Griekse Patras bij de huidige editie van de Europese titelstrijd als senioren gelijk zouden opgaan voor het zilver, leek voor een land zonder noemenswaardige turnhistorie onhaalbaar. Toch flikten Verona van de Leur, Monique Nuijten, Renske Endel, Gabriëlla Wammes en Suzanne Harmes al hun concurrenten, behalve de Russinnen. Het 107.635 puntentotaal van Oranje kwam niet in de beurt van de 111.833 van wereldkampioene Svetlana Khorkina en haar medeturnsters. Niemand in het Nederlandse kamp die zich er een tel druk om maakte.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
De Nederlandse turnsters behalen op het EK in Patras een zilveren medaille en schrijven daarmee historie. Monique Nuijten, Renske Endel, Gabriëlla Wammes, Verona van de Leur en Suzanne Harmes (vlnr) voelen zich wat onwennig op het erepodium, maar genieten tegelijkertijd met volle teugen. (Foto: ANP)
Het is nou eenmaal bijna een wetenschap: Rusland is onverslaanbaar. Net als Roemenië. De olympisch en wereldkampioen, onder leiding van de legendarische bondscoach Octavian Belu, schittert dit EK echter door afwezigheid. Kopvrouw Andrea Raducan zit te dik thuis, de rest bestaat uit geblesseerde hoopjes ellende. "Verwende nesten", mokte Belu nog na, terwijl Oranje, dat een half jaar geleden met een vijfde plaats op het WK in Gent voor het eerst opzien baarde, zich opmaakte voor de zilveren prijsuitreiking. Louter: "Het is bijna niet te bevatten. Een land als Nederland, dat in het moderne turnen op een groot toernooi nog nooit een medaille in een landenwedstrijd heeft gehaald, neemt nu gewoon de plek in van zo'n land als Roemenië. Ik denk wel, dat wij hen met verve vervangen."

Een paar uur eerder was de opgeluchte Louter nog een stuk cynischer. Had alles te maken met de absurde dagindeling. Oranje acteerde namelijk al in de eerste omloop 's morgens vroeg. De rest van de topnaties kwam echter pas later op de avond in actie. Tijdens de urenlange wachtpauze veranderde peinzen en overdenken regelmatig in twijfelkonten. Op dat moment leek daar ook alle reden toe: de jury bleek superstreng, Suzanne Harmes stapte op haar eerste onderdeel, de vloeroefening, in de openingsserie gelijk een halve meter buiten de mat, nationaal kampioene Verona van de Leur greep de hoge legger van de brug mis - met fataal gevolg - en tot overmaat van ramp viel ze ook nog van de balk. Echt vlekkeloos verliep het dus allerminst. Van de Leur: "Mijn fouten konden grote gevolgen hebben voor het team. Hoewel de rest van de oefeningen echt goed ging, dacht ik tijdens al die loze uren toch ook aan de missers." En Louter: "Ik ben toch wel een echte Nederlander, merk ik. Niet stilstaan bij de goede dingen, maar zeiken op hetgeen er misgaat. En dat was eigenlijk te veel."

Alle zorgen bleken uiteindelijk totaal overbodig. Net als in de andere drie omlopen bleek de jury in de finaleomloop streng, doch rechtvaardig. Louter: "Alle jurysporten liggen onder vuur na de flaters bij het kunstrijden op de schaats tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. Wat de jury daar presteerde, was ongeloofwaardig. De Europese turnbond (UEG, red.) heeft al haar leden opgeroepen vlak te jureren. Als tevreden coach zeg ik, dat ze daarin tijdens dit EK prima slagen. Onze concurrenten werden net zo zwaar afgerekend op hun fouten, als wij eerder op de dag."

Dat de Oranje-equipe na één feestbiertje uiteindelijk het bed opzocht, heeft alles te maken met het verwachtingspatroon van vandaag en morgen. De resultaten tijdens de landenwedstrijd gelden namelijk ook als kwalificatie voor de individuele meerkamp en de toestelfinales. Daarin nestelde de ploeg van Louter zich wederom als nooit tevoren. Verona van de Leur plaatste zich met een 36.036 score als vierde op de individuele ranglijst voor de meerkamp, die vanmiddag wordt afgewerkt. Suzanne Harmes deed hetzelfde met een totaal van 35.749 en een zesde plek. In de toestelfinales, die morgen worden afgewerkt, plaatste Van de Leur zich op drie onderdelen: vloer, sprong en balk. Harmes komt uit op balk en brug. Op dat laatste onderdeel doet ook Renske Endel mee. De winnares van het zilver op het WK in Gent krijgt dan de kans zich te revancheren op de Russin Khorkina, die een half jaar geleden het goud voor haar neus wegkaapte.

Louter: "Het is mijn taak iedereen ook voor de komende dagen volledig op scherp te zetten. De wereld weet nu wat Nederland kan. Dan moeten de meiden dat ook maar individueel laten zien."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.