De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gelijke monniken,
gelijke kappen

   
 

PAPENDAL - Gelijke tuchtreglementen en een centrale tuchtrechtspraak voor op doping betrapte sporters. Staatssecretaris Margot Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed op de eerste dag van het congres 'Harmonisatie in anti-dopingbeleid' een welgemeende suggestie aan de hand om tot een eerlijkere topsportwereld te komen, waarin uniformiteit en duidelijkheid de overhand hebben en burgerrechters buitenspel staan. "In Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan één onafhankelijke tuchtcommissie voor negen kleinere sportbonden. Op termijn moeten meer bonden zich aansluiten, en misschien moeten we nog een stap verder gaan en een internationale tuchtcommissie instellen. Dat komt de kwaliteit van de tuchtrechtspraak zeker ten goede."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Op het congres 'Harmonisatie in anti-dopingbeleid' pleit staatssecretaris Margot Vliegenthart (l.) voor gelijke tuchtreglementen en een centrale tuchtrechtspraak. (Foto: ANP)
Vliegenthart pleitte op Papendal voor een mondiale herziening van de dopingreglementen. "Voor een voetballer in Nederland moeten dezelfde producten op de lijst staan als voor een Duitser of een Zuid-Afrikaan. Gelijke monniken, gelijke kappen. Daarnaast ben ik van mening dat we in de toekomst toe moeten naar een dopinglijst per cluster, die voor álle sporters binnen die groep gelden. Het mag niet zo zijn dat een honkballer een product in het ene land wèl mag gebruiken en in het andere niet."

"Er is alles voor te zeggen dat sporters overal ter wereld te maken krijgen met dezelfde reglementen", vervolgde de staatssecretaris. Ze verwees daarbij naar de recente nandrolon-gevallen van de voetballers Frank de Boer, Edgar Davids en Jaap Stam enerzijds en de atleet Troy Douglas anderzijds. "De ene sporter kan niet geconfronteerd worden met een uitvoerig reglement, terwijl de ander te maken heeft met statuten die een paar regels bevatten. Deze onduidelijkheid is voor niemand goed. Niet voor de sporter, niet voor de sport en niet voor de toeschouwer. Iedereen moet weten wat hem of haar te wachten staat na een positieve dopingcontrole. Dat recht heeft de sporter in kwestie ook. Bovendien voorkomt een dergelijke harmonisatie een gang naar de rechter."

In Vliegentharts optiek verdienen voorts de verdeling en toewijzing van de dopingcontroles een betere afstemming. Ze baseert die kritiek op geluiden vanuit de (Nederlandse) sportwereld over het te hooi en te gras controleren door verschillende, zelfstandig opererende instanties. "Laatst hoorde ik Jochem Uytdehaage zijn verontwaardiging uitspreken. Het is een boosheid die ik me kan voorstellen. Het moet uiteraard mogelijk zijn dat dergelijke controles kort na elkaar worden uitgevoerd, dat is belangrijk voor het onverwachte karakter. Maar controles door verschillende organisaties zonder afstemming is niet efficiënt en ondermijnt het vertrouwen."

Anders dan in landen als Frankrijk of Italië het geval is, kan en mag de Nederlandse overheid geen directe bemoeienis hebben waar het de handel van verboden stimulerende middelen betreft, zo benadrukte de bewindsvrouw nogmaals. "Margot Vliegenthart is geen Madame Buffet", wees ze op voorhand iedere vergelijking met haar Franse ambtgenoot resoluut van de hand. "In tegenstelling tot andere landen is het bezit en gebruik van dopinggeduide middelen in Nederland niet strafbaar. Slechts wanneer er een redelijk vermoeden is van illegale handel in producten, heeft het Openbaar Ministerie het recht ergens een inval te doen. Onze macht reikt niet verder dan de bonden verplicht te stellen een volwaardig anti-dopingbeleid te hanteren. Is dat niet het geval, dan kunnen wij met behulp van de subsidiekraan de bonden prikkelen daar wèl aan te werken. In Nederland is er slechts sprake van een dwingende rol."

Voor atleten die niet bereid zijn mee te werken aan een imagoverbetering van de sport en naar de snoeppot blijven grijpen, had oud-volleyballer Peter Blangé, lid van de atletencommissie van het Europees Olympisch Comité en in die hoedanigheid de andere Nederlandse spreker tijdens de openingsdag, een voorstel. "Laat die gasten lekker hun eigen Doping Spelen organiseren."

door Luuk Blijboom



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.