De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Justitie staat op hardere aanpak
Dode en gewonden bij
illegale straatrace

Van onze verslaggevers

   
 

DRUTEN/ALKMAAR - Justitie wil een harde aanpak van illegale autostraatraces. Afgelopen weekeinde vielen rondom dergelijke scheurpartijen op verschillende plaatsen in het land een dode en vier gewonden. In Druten kwam de 19-jarige automonteur Wouter te Vaarwerk om het leven in de aanloop naar een race. In Alkmaar raakten drie deelnemers die links en rechts aan het inhalen waren op de ringweg N242, plus een toevallig passerende automobilist gewond.

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar vindt dat de races op openbare wegen inmiddels alle perken te buigen gaan en zal vandaag nog spoedoverleg hebben met de regionale politie.

,,De wegpiraten zullen niet ongestraft kunnen blijven rondscheuren.''

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Een illegale race op de N242 liep slecht af. Drie deelnemers raakten gewond.
In eerste instantie waren de races vooral op industrieterreinen, de laatste weken scheuren de deelnemers gewoon op de openbare weg tussen nietsvermoedende automobilisten.

De politie had de afgelopen dagen de handen weer vol aan de races. De Drutense monteur Te Vaarwerk, die pas sinds enkele maanden zijn rijbewijs had, overleed toen hij vlak voor een race met zijn Opel Kadett tegen een stapel betonklinkers knalde. Even daarvoor had hij op hoge snelheid een Opel Astra geschampt. Zijn passagier, een 21-jarige inwoner van Beuningen, raakte ernstig gewond. De automonteur overleed ter plaatse. Toen het ongeval gebeurde, was er nog geen sprake van een race. De twee maakten deel uit van een gezelschap van enkele tientallen snelheidsmaniakken uit het land van Maas en Waal die zich op een rivierdijk hadden verzameld.

In Noord-Holland Noord waren zaterdag 100 snelheidsliefhebbers op verschillende plaatsen actief. Het kat en muis spel met de politie begon in Wieringen. Later verplaatsten groepen zich naar Den Helder, Nieuwe Niedorp en Alkmaar.

Drie deelnemers plus een 28-jarige automobilist uit Alkmaar, die niets met de races te maken had, botsten op de N242 boven op elkaar. Een zwaar gewonde moest naar het ziekenhuis. Politiewoordvoerder Ryan Lievaart: "Dit soort races op de openbare weg zijn onaanvaardbaar".

In Delft zat de politie gisteren achter 100 scooterrijders aan die op de carpoolplaats langs de A4 wilden racen. In de polder tussen Ossendrecht en Bath, op de grens van West-Brabant en Zeeland, is een hardrijwedstrijd voorkomen. Er stonden twintig tot dertig auto's klaar bij de Bathse brug. De politie wist de racers uit Ossendrecht te overtuigen te stoppen.

De Eindhovense politie was zaterdag actief op een bedrijventerrein aan de Luchthavenweg. Vijf racers (18 tot 24) zijn opgepakt. Hun auto's zijn direct in beslag genomen en het rijbewijs is ingevorderd. "We laten het CBR bekijken of ze hun rijbewijs nog mogen houden", aldus een woordvoerder.

Burgemeester en korpsbeheerder dr. Rein Welschen is bijzonder geïrriteerd over de 'levensgevaarlijke wegpiraterij'. "Wie wil racen sluit zich aan bij een club. Alle andere racerij moet direct stoppen". Welschen gaat de komende weken in een advertentiecampagne alle Eindhovenaren oproepen direct te bellen als een race begint. "We kunnen dan direct ingrijpen".

De Limburgse politie pleit ervoor de races naar een circuit te verplaatsen en daar toe te staan. Zij heeft inmiddels contact gelegd met de Posterholtse AutomobielClub (PAC) om de jakkerende jongeren op een echt circuit te kunnen laten racen. PAC-voorzitter Leo Tetz: ,,Ons geasfalteerde circuit is ruim 450 meter lang. Het heeft wel geen recht stuk van een paar honderd meter, zoals die gasten vaak wensen. Maar er staan wel overal vangrails. Ik geef toe, als zij daar tegenaan klappen kunnen zij zich hartstikke doodrijden. Maar het is natuurlijk altijd veiliger dan op de openbare weg, zeker voor andere weggebruikers, want die zijn daar niet."

Politiewoordvoerder Hans van Kruchten meent dat een circuit veiliger is. ,,Wij hebben onlangs gesproken met de deelnemers. Het zijn echt geen kansarme probleemjongeren die overal lak aan hebben en alles doen wat niet mag. Sterker nog, het zijn zelfs vaak hoogopgeleide studenten die als hobby racen. Een circuit huren is misschien duurder, maar altijd goedkoper dan een bekeuring of inbeslagname van hun auto".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.