De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Astronauts zet eerste
stap richting finale

   
 

AMSTERDAM - Het was een zucht van verlichting, die Ton Boot na het eerste halve finaleduel tegen NAC slaakte. Natuurlijk 'zíjn' Astronauts was duidelijk de meerdere geweest, verdiende de 84-63 winst ook in het eerste duel in een best-of-five-serie tegen NAC, maar toen de Brabanders in het derde kwart terugkwamen van een achterstand van ruim twintig punten tot 52-47 kreeg de succescoach het toch even benauwd. Even later kon hij dan alsnog rustig ademhalen toen Chris McGuthrie, Joe Spinks en Tony Miller tien punten op rij scoorden en Astronauts in het vervolg uitliep naar een ruime winst.

"Het kan alle kanten op,'' had Boot vooraf gezegd. "Het ene moment is goed, het andere weer minder.'' Dat bleek maar weer eens. NAC - waarvan het voortbestaan nog hoogst onzeker is nu een aantal sponsoren heeft laten weten volgend seizoen de geldkraan dicht te draaien - kwam in het derde kwart dichtbij, maar miste toen de power om door te drukken. Ook al omdat Quentin Hall met een liesblessure aan de kant zat. De Bahamese smaakmaker, normaal goed voor een puntengemiddelde per wedstrijd van ruim achttien en zeven assists, werd nu vervangen door Nikola Simic, maar die is van een aanzienlijk minder niveau.

Driepunters scoort hij wel (zaterdag vier van de acht), maar de penetratie met Rod Platt - juist de kracht van Hall - laat te wensen over. "Het is een voordeel voor ons geweest dat Hall vandaag ontbrak,'' beaamde Boot. "Dat is de spil waar bij NAC alles om draait. In dat opzicht moeten we deze overwinning ook relativeren. Winnen is winnen, dat weet ik ook wel, maar dinsdag (morgen, red.) beginnen de beide teams weer op nul en dan is Hall er waarschijnlijk ook weer bij.'' Hall wilde zaterdag wel, deed ook wat rek-en strekoefeningen in het vierde kwart, maar zijn coach Jos Wolfs hield hem op de bank.

"Hij wilde heel graag, maar op dat moment stonden we al met vijftien punten achter, de wedstrijd was al verloren, dus had het geen zin om risico te nemen. Want wat als zijn blessure zou verergeren? Nu hoop ik dat hij de eerstvolgende wedstrijd er weer bij is.'' NAC kan hem meer dan goed gebruiken, want de ploeg zonder Hall scheelt wel een slok op een borrel. "Al hebben ze het zonder hem natuurlijk wel heel goed gedaan,'' maakte Boot de Brabanders een groot compliment. Zijn eigen team mag dan weliswaar niet meer die suprematie van de laatste kampioensjaren ten toon spreidde, Astronauts schoot zaterdag als een volleerd sprinter uit de startblokken.

In no-time stonden de Amsterdammers in sporthallen Zuid - waar Frank Rijkaard zich met Hans Jorritsma tussen het in niet al te grote getalen opgekomen publiek ophield - op een 34-11 voorsprong. Hoewel NAC later nog terugkwam, had Sander van der Holst geen seconde het idee dat Astronauts zou verliezen. "Op een gegeven ogenblik ebde de concentratie wat weg, maar toen het moest hebben we de draad weer opgepakt.'' Dat lijkt Astronauts deze weken toch al weer te doen. Na een moeilijke periode, met een aantal opeenvolgende nederlagen, toonden de Amsterdammers bij vlagen weer de oude vorm.

"Al moet ik wel zeggen dat ik in de wedstrijd soms enige vermoeidheid voelde. Het is een zwaar jaar,'' zei Van der Holst. "Als het goed gaat zet je daar overheen, maar als het even tegenzit, merk je het wel.'' Om enige rust in te bouwen is het wenselijk dat Astronauts de komende twee wedstrijden wint, waarna het zich dan kan gaan voorbereiden op wéér een finale. Van der Holst. "Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk wel dat we over vijf wedstrijden de betere zijn, maar dat wil absoluut niet zeggen dat we NAC de komende twee duels wel even zullen verslaan.'' Dat NAC wel tot iets in staat is bleek in de voorgaande confrontaties tegen MPC Donar.

De Groningers werden in een best-of-three verrassend met 2-0 verslagen, al moet daarbij aangetekend worden dat toen wel een heel belangrijke rol was weggelegd voor Hall. Diezelfde Hall is er waarschijnlijk morgenavond ook weer gewoon bij. Astronauts is dus gewaarschuwd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.