De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Probleemjeugd naar
heropvoedingskamp

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft gisteren twaalf probleemjongeren overgebracht naar een heropvoedingskamp in Den Dolder. De groep bestaat voornamelijk uit Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Het is voor het eerst dat jongeren uit deze specifieke probleemgroep in Amsterdam op een dergelijke manier worden aangepakt. Gisteren werd de groep in een bus naar het opvoedingskamp gebracht, waar zij een jaar lang zullen blijven.

Zij zijn allen in de hoofdstad door het speciale Amazoneteam van de Amsterdamse politie aangehouden en volgens een politiewoordvoerster naar het opvoedingsinstituut Den Engh gestuurd.

Amsterdam heeft al enkele jaren last van probleemjeugd. Met name in het westelijke gedeelte van de stad bezorgen deze jongeren de buurtbewoners veel overlast. In april 1998 kwam het tot grote rellen tussen politie en de Marokkaanse jeugd die agenten onder meer te lijf gingen met stenen.

"De jongeren die wij nu hebben opgenomen, zijn jeugdigen met een gedragsprobleem", zegt algemeen directeur A. Jonker van Den Engh. "Ze willen niets meer met volwassenen te maken hebben en de invloed op elkaar wordt steeds groter. Daarom moeten ze ook in een groep bij ons het programma volgen. Dat gaat de hele dag door van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Het is hier zeker geen vakantiekamp. Straffen helpt niet en ook hulpverlening heeft geen zin voor deze jongeren. Ze moeten gewoon worden opgevoed en dat gebeurt hier. Door middel van de harde aanpak. Het zijn scheefgegroeide jongeren en wij moeten de opvoeding weer helemaal opnieuw doen. Ze zijn minderjarig, dus behoren ze normen bijgebracht te krijgen. En normen, die worden langzamerhand waarden. Ze moeten samen leren om weer in de maatschappij terug te kunnen keren."

Den Engh is speciaal voor deze aanpak een samenwerkingsverband gestart met bureau jeugdzorg, de Kinderbescherming en het Amazoneteam van de politie in Amsterdam.

Dit team volgt al enige tijd de harde kern van de probleemjeugd in de hoofdstad. De samenwerking loopt voorlopig tot 2004. Tot die tijd zal regelmatig een nieuwe lichting jongeren uit Amsterdam worden opgevangen.

"Het programma is in feite in drieën verdeeld", vertelt Jonker. "De eerste vier maanden is echt heropvoeden, de volgende vier maanden krijgen ze een opleiding op ons schip en de laatste maanden zijn bedoeld als voorbereiding op een terugkeer in de samenleving.

Daarna zullen wij ze nog vijf jaar volgen om te kijken of de aanpak ook daadwerkelijk heeft geholpen", aldus de directeur.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.