De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kaatswereld in rep en roer

Van onze kaatsmedewerker

   
 

LEEUWARDEN - De kaatswereld is in rep en roer. Een aantal autoriteiten, waaronder kaatskoningen van weleer als Wieb van Wieren, Sjouke de Boer, Flip Soolsma en Piet Ysbrandi, heeft de aanval geopend op de nap. Dit hulpmiddel, dat in de want is bevestigd, is er volgens hen de oorzaak van dat het veldspel de laatste jaren bijna geheel verdwenen is. En juist het veldspel is een van de meest boeiende facetten van de kaatssport.

Een grote kern van waarheid schuilt zeker in deze bewering. Maar de teruggang in de kaatssport is complexer. Het evenwicht tussen opslag (aanval) en uitslag (verdediging) is ver te zoeken. De laatste jaren ontwikkelt zich een patroon dat tussen de 30 en 40 procent van alle punten door buitenslagen op het scorebord komt. In het kaatsen is een buitenslag een uiterst negatief aspect. Het spel ligt na een dergelijke slag 'dood'.

Om het Friese spel zijn ware karakter te laten behouden stellen de initiatiefnemers voor tot deze stap over te gaan. Wanneer men de nap wil handhaven, zal het speelveld zeker vergroot (70x26 meter) en ook het perk aangepast moeten worden om het effect van de nap te compenseren.

Helaas is het beleid van het hoofdbestuur de laatste tien jaar discutabel geweest. Structurele zaken werden niet aangepakt. Daarbij valt te denken aan de noodzakelijke vernieuwing van het spel. Daardoor ademt het hedendaagse kaatsen nog steeds overwegend een 19e-eeuwse sfeer uit. Dat blijkt onder meer uit de tijdsduur. Sommige wedstrijden duren langer dan de tijd die de winnaar van de Elfstedentocht nodig heeft om het gehele traject af te leggen. Verder ontbreken een visie op de eigentijdse invulling van de koningscommissies en een plaatsingssysteem. Ook een aparte hoofdklassesectie behoort in de nieuwe structuur aanwezig te zijn. Het kaatsen, dat slechts in het noordwestelijk deel van de provincie wordt gespeeld, ondervindt steeds meer concurrentie van de televisiesporten. Fryslân is niet meer een gesloten gebied zoals het dat 30 jaar geleden nog was. De jeugd die in de steden naar school gaat, maakt kennis met talrijke moderne sporten. Daarom kan de vergadering van zaterdag 6 april wel eens een belangrijke dag worden. Het kaatsparlement zal dan knopen moeten doorhakken. Het is te hopen dat er zorgvuldig wordt afgewogen en dat niet emoties de overhand krijgen. Aanpassingen zijn helaas bitter noodzakelijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.