D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Van Hooijdonk kan scoren
wat hij wil, maar legioen
sluit hem niet in het hart

ROTTERDAM - Door zijn twee treffers tegen FC Den Bosch (3-0 overwinning Feyenoord) staat Pierre van Hooijdonk met 21 treffers weer bovenaan de topscorerslijst en ook scoorde hij midweeks de belangrijke UEFA-Cuptreffer tegen PSV, maar Het Legioen van Feyenoord geeft hem nog steeds niet de 'credits' die hij verdient. Hoeveel goals moet Pierre van Hooijdonk niet maken voor een onsterfelijke status in Rotterdam? Eigenlijk te zot voor woorden. Eindelijk heeft Feyenoord na tientallen jaren weer iemand die ze er fluitend inschiet, maar een greintje respect, een staande ovatie; niets van dat alles.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Pierre van Hooijdonk slalomt langs drie spelers van FC Den Bosch en scoort tweemaal voor Feyenoord. Desondanks heeft het legioen de Brabander nog steeds niet in het hart gesloten. Alsof het hem niet deert, blijft hij scoren. De steun mag echter niet eeuwig uitblijven, want anders schiet 'Big Pete' ze er wel ergens anders in. (Foto: ANP)
Dieptepunt was de reactie van het publiek bij de penalty, die Feyenoord in de laatste minuut van de wedstrijd tegen FC Den Bosch, bij de stand van 2-0, mocht nemen. Het publiek op Feyenoords spionkop brulde om de pas ingevallen Igor Korneev in plaats van de naam van 'Big Pete' te scanderen. Van Hooijdonk, die met een meesterlijke vrije trap al eerder de Bossche muur had geslecht, bleef ijskoud en trapte vanaf de witte stip zijn 21e treffer van het seizoen binnen.

Met de vijf Europese treffers erbij staat de teller bij Van Hooijdonk inmiddels op het respectabele aantal van 26. In Amsterdam of Eindhoven was bij zo'n score de rode loper uitgerold; kennelijk niet voor de nummer 9 van Feyenoord. Het heeft allemaal te maken met zijn verleden als NAC-voetballer. Maar kan deze superscorer het helpen, dat Feyenoord hem pakweg negen jaar geleden niet uit Breda opviste? Het zou de fans sieren wanneer ze 'Big Pete' in hun hart sluiten, want een betere spits heeft er sinds de legendarische Ove Kindvall niet meer in De Kuip rondgelopen.

De diehards van de stadionclub moesten eens weten wat 'Pi-Air' er allemaal voor over heeft om straks op de Coolsingel te staan; hetzij met de kampioensschaal, hetzij met de UEFA Cup. Ook gistermiddag tegen het sloperselftal uit Den Bosch bleef de verguisde spits tot vlak voor de aftrap op het veld om aan zijn specialiteit, de vrije trap, te sleutelen. Maar nogmaals, het vakmanschap wordt kennelijk niet zo op prijs gesteld. De antigevoelens jegens Van Hooijdonk moeten niet te lang duren, want anders zal de lange Steenbergenaar zijn conclusies trekken.

Het was het enige smetje op een wedstrijd die het predikaat eenzijdig droeg. FC Den Bosch, dat het hele seizoen met succes punten sprokkelde met eersteklas metselwerk, hield lang stand. Maar toen de veelbesproken Van Hooijdonk er dertien minuten na rust een vrije trap 'injaste', was het over en sluiten voor Den Bosch. "Vooraf", stelde coach Wiljan Vloet, "hoop je op twee dingen: zelf een superdag hebben en dat Feyenoord er na die wedstrijd tegen PSV zijn hoofd niet bij heeft. Ik was content dat we door massaal te verdedigen met 0-0 de rust in konden gaan. In de tweede helft zijn we echter geen moment meer in de wedstrijd geweest."

Het had voor Feyenoord helemaal geen race tegen de klok hoeven worden, maar arbiter Van Egmond verzuimde reeds in de beginfase aan Van Hooijdonk een strafschop te geven, toen Hes van Kapel hem binnen de beruchte lijnen een bodycheck gaf. Sterker, Van Hooijdonk kreeg vervolgens geel wegens mekkeren. Met 21 man op één helft probeerde Feyenoord van alles om de levende muur voor de Belg Kris Mampaey open te breken. Dat lukte pas met het breekijzer van Van Hooijdonk. De koers was helemaal gelopen toen Bonaventure Kalou met een prachtige solo de stand op 2-0 bracht. Uiteindelijk was het weer Van Hooijdonk die via een strafschop voor de 3-0 eindstand zorgde.

Een mooie opsteker, zo vlak voor de beslissende UEFA Cupreturn tegen PSV. En dat deed Bert van Marwijk deugd. "We hebben de muur weten te slechten en uiteindelijk de tegenstander gesloopt. Je hoopt, zeker na die wedstrijd van donderdag tegen PSV, dat je snel scoort. Dat gebeurde pas in de tweede helft, toen we goed, zelfs heel goed speelden. Als je die wedstrijd tegen PSV, plus het zware programma in ogenschouw neemt en je weet dan zoveel kansen te creëren, is dat een groot compliment waard."

Het grootste compliment verdiende echter Pierre van Hooijdonk. Hij haalde voor de zoveelste maal de kastanjes uit het vuur. Eerder deed hij dat tegen Freiburg, Glasgow Rangers en vorige week tegen PSV. Vrijwel geen minuut heeft Feyenoords levensgevaarlijke topscorer nog gemist. Hij is voor prijzen naar de havenstad gekomen. Heeft daar alles voor over, maar het respect ontbreekt volledig. Over een olifantenhuid gesproken!

Feyenoord-FC Den Bosch 3-0 (0-0). 68. Van Hooijdonk 1-0; 82. Kalou 2-0; 90. Van Hooijdonk (pen.) 3-0. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 37.500. Gele kaart: Van Hooijdonk (Feyenoord); Van den Eede (FC Den Bosch).