De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zege zonder franje

door Raymond Kerckhoffs

   
 

REYKJAVIK - Heel even brak er achter de coulissen paniek uit. Na de wedstrijd ontdekten enkele spelers van Fylkir FC dat ze hun shirt nog niet hadden gewisseld. Halsoverkop spoeden de veredelde amateurs, die allen een dagje vrij hadden moeten nemen voor dit duel, zich naar de kleedkamer van Roda JC. Een souvenir uit de Europacupontmoeting mocht absoluut niet in hun verzameling ontbreken. De Limburgse cupfighter was immer voor de IJslanders de eerste tegenstander op het Europese platform in de clubgeschiedenis. Een unieke ontmoeting, waardoor de uitschakeling met de nieuwe 1-3 nederlaag tegen Roda JC minder belangrijk was dan het avontuur.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Alexander Hognasonvan (L) en Gregor Van Dijk. (Foto: EPA)
Zaterdag wacht voor de voetbaltrots uit Reykjavik de IJslandse bekerfinale, een duel dat veel belangrijker is voor Fylkir. Dit midweekse duel om vier 's middags plaatselijke tijd, had enkel waarde voor de mooie verhalen later. Zo zal Steingrimur Johanesson later, zittend voor de open haard, zijn kinderen kunnen vermaken door te vertellen dat hij in de 57e minuut 'zijn' Fylkir in de UEFA Cup naar een 1-0 voorsprong schoot. Het leidde heel even tot een eruptie van vreugde bij de welgeteld 474 supporters. De grote Noordtribune bleef 90 minuten lang volledig onbezet.

Een ambiance die niet echt inspirerend was en aan een vriendschappelijke wedstrijd van een vierde klasse amateurclub in Nederland deed denken. "Als de tribunes volzitten, ga je anders die wedstrijd in", bevestigde aanvoerder Mark Luijpers. "Nu moesten we ons tijdens de warming-up in een leeg stadion zelf oppeppen. En met de 3-0 zege thuis wisten we dat we niet alles op alles hoefden te zetten. Als er meer druk is, is de concentratie ook beter."

Natuurlijk kon Roda JC het excuus gebruiken, dat het moeilijk is om zich voor lege tribunes te motiveren en uiteraard sluipt er gemakzucht in de groep wanneer je thuis al van deze amateurs hebt gewonnen. Maar het getoonde veldspel van de Kerkradenaren was absoluut niet acceptabel. Met een blos op de wangen mag men zich schamen voor het spel in de eerste helft. Veel te traag en zonder het geplande positiespel aan te houden, maakte Roda JC er een wanvertoning van.

Georges Leekens was de eerste om dat te erkennen. "Het was matig tot zwak", zei de nieuwe trainer. "Zeker omdat te veel spelers individueel speelden. Iedereen leek de bal te willen opeisen, terwijl er juist diepte wordt gecreëerd door weg te gaan van de bal. Daarnaast moet de snelheid van uitvoering stukken omhoog. Het inspelen kan vele malen sneller. Ook het veelvuldig en onnodig balverlies stoorde me. Er zal de komende tijd hard gewerkt moeten worden aan de looplijnen."

Zondag krijgt Leekens met SC Heerenveen de eerste moeilijke opponent op bezoek. Het is de vraag of hij dan met Kevin van Dessel als linksback blijft spelen. Zeker tegen een typische rechtsbuiten als Mika Nurmela. De Belg ging gisteravond bij het eerste doelpunt in de fout en mocht van geluk spreken dat hij eventjes later geen penalty tegen kreeg. Vorig seizoen was Van Dessel nog als centrale middenvelder dé revelatie bij Roda JC. "Voor mij is het een compleet nieuwe plaats. Afgelopen vrijdag tegen FC Den Bosch, debuteerde ik als back. Dat het niet mijn favoriete plaats is, zal de trainer ook wel weten. Ik voel me veel gelukkiger op het middenveld. Daar zullen we over praten", gaf Van Dessel in Reykjavik al aan.

Pas na de 1-0 achterstand schrok Roda JC wakker. In de rust veranderde Leekens het 4-3-3 al naar een 4-4-2 met Yannis Anastasiou en Frederik Berglund als duidelijke aanspeelpunten. Nadat Dave Zafarin twee minuten na de achterstand de gelijkmaker scoorde, waren het de Griekse en de Zweedse spits die de eindstand uiteindelijk op 1-3 bepaalden.

"Het is lang geleden dat Roda JC twee wedstrijden op rij heeft gewonnen", toonde Leekens later begrip. "Dit is goed voor het vertrouwen. We zitten vrijdag weer in de koker bij de loting. Dat was ons uitgangsdoel. Ik moet nu niet te kritisch zijn. Ik weet uit welke situatie de spelers komen. Zondag wacht al weer Heerenveen. Het is duidelijk dat iedereen daarvoor nog een tandje bij moet zetten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.