De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Mega-order van KLM
   
 

door Arnold Burlage SCHIPHOL - De KLM-top is gisteren de hele dag bij elkaar geweest om een besluit te nemen over de aankoop van 12 tot 34 nieuwe jumbo's, een investering die kan oplopen tot ruim vijf miljard dollar oftewel 5,7 miljard euro (ruim 12,5 miljard gulden).

Vliegtuigfabrikanten Boeing en Airbus vechten bij de KLM-directie om de megaorder voor nieuwe kleine jumbo's, 300-zitters, waarbij de keus gaat tussen de Boeing 777 en de Europese Airbus A330.

Het besluit, dat gisteren met de Raad van Commissarissen van de KLM zou worden genomen, is nog enkele weken opgeschoven, omdat de vliegtuigbouwers, aangedaan door de luchtvaartcrisis, de spectaculaire vliegtuigdeal steeds aantrekkelijker maken.

Vooral Airbus Industries, dat Boeing wereldwijd de orders probeert af te snoepen, heeft er veel voor over om de KLM als klant binnen te halen.

De topman van Airbus is vorige week persoonlijk op het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen geweest om de directie over te halen voor het Europese vliegproduct.

"Wij hanteren uitsluitend zakelijke en geen emotionele argumenten", aldus KLM-directiewoordvoerder Bart Koster, die aangeeft dat er wat dat betreft duidelijk verschil is tussen het zakendoen in de VS en bij de vliegtuigfabrikant in Toulouse, Frankrijk.

Ingewijden houden het op een keuze van de KLM voor de inmiddels beproefde Boeing 777. Het toestel past in de Boeing-vloot en heeft een verdere reikwijdte dan de Airbus A330. De Europese vliegtuigbouwer zou voor die tekortkoming aan de wensen van de KLM het aanbod hebben gedaan voor de bijlevering van een aantal 4-motorige Airbus A340 jumbo's, voor ongekende bedragen.

"We kunnen ons permitteren om de marktontwikkelingen nog wat langer te blijven volgen", aldus de directiewoordvoerder van de KLM, die daarmee diplomatiek aangaf dat de megaorder voor de KLM met wachten nog wel eens aantrekkelijker kon worden. Ook met de toeleveranciers van onder meer de motoren, General Electric heeft de voorkeur, wordt intussen op het scherp van het mes onderhandeld.

De KLM wil de huidige vloot van oudere Boeings 747 type 300 jumbo's vervangen door de nieuwe toestellen, waarover in elke geval de eerste helft van dit jaar nog een besluit moet vallen. De Boeings 767 en de MD 11 McDonnell Douglas-toestellen zijn daarna ook aan vervanging toe.

De vliegtuigfabrikanten zijn als gevolg van de ingestorte vliegmarkt, het gevolg van de economische crisis en de aanslagen in de VS, erg gretig om nieuwe orders te krijgen. Het leasen van toestellen is het laatste half jaar ook stukken aantrekkelijker geworden met scherp gedaalde tarieven.

"Het staat ook niet vast of we alle toestellen zullen kopen of wellicht ook deels zullen huren", zei de KLM-official, die toevoegde dat ook die afweging nog moet worden gemaakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.