De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Paleisrevolutie voorkomen
FNV eindelijk achter
strenger wao-stelsel

Van onze economische redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Lodewijk de Waal. (Foto: PAUL VAN WEEL)
AMSTERDAM - De kogel is eindelijk door de kerk bij de FNV. De voorzitters van alle 14 FNV-vakbonden gingen gisteren na lang beraad alsnog akkoord met het voorstel van de Sociaal-Economische raad (SER) voor een strenger wao-stelsel. Een paleisrevolutie binnen de FNV werd hiermee voorkomen. Voorzitter Lodewijk de Waal van de vakcentrale, het overkoepelende FNV-orgaan, was gisteren dan ook zichtbaar opgelucht. Ondanks dat de politiebond NPB, Vrouwenbond en FNV Bondgenoten bij hun kritiek bleven, stemden zij wel in met het onderhandelaarsakkoord in de SER. Volgens De Waal "nadat enkele interpretatieverschillen waren opgehelderd".

Duidelijk een understatement, aangezien de wao de gemoederen binnen de FNV al maandenlang bezighoudt. Desgevraagd gaf De Waal toe dat hij en zijn bestuur in het ergste geval waren afgetreden. "Bij een afwijzing had er een alternatief moeten zijn en dat is er niet. Tsja, dan hadden we onze conclusie getrokken maar gelukkig kwam het niet zover."

Het grootste bezwaar van de drie mokkende bonden is dat zieke werknemers in een nieuw wao-bestel in hun tweede ziektejaar niet meer dan 70 procent van hun laatstverdiende loon krijgen.

De Waal benadrukte echter dat werkgevers en vakbeweging in de Stichting van de Arbeid nog eens de extra aanbeveling hebben gedaan dat "werk ook in het tweede ziektejaar moet lonen". Deze toezegging was voor de drie bonden voldoende om in te binden. Zelfs een stemming was niet nodig.

Als werknemers in het nieuwe bestel herstellende zijn en weer één of twee dagen per week gaan werken, moeten ze boven de 70 procent van het laatstverdiende loon uit kunnen komen. Het gaat hierbij om werknemers die 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt raken en geen recht meer hebben op een wao-uitkering. In hun eerste ziektejaar krijgen zij hun salaris wel 100 procent doorbetaald. De SER stelt verder voor om alleen werknemers een (hogere) wao-uitkering te geven als zij gedurende vijf jaar volledig arbeidsongeschikt zijn.

De Waal benadrukte verder dat zijn achterban akkoord is gegaan onder de voorwaarde dat de politiek het SER-advies niet uitkleedt. "Als de politiek de 'essentie' eruit haalt, dan gaat alles niet door." Verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer hebben inmiddels eigen wao-plannen gelanceerd, die op belangrijke punten afwijken van het SER-advies.

De SER werkt nu de details uit van het akkoord en zal dit eind deze maand aan het kabinet overhandigen. Paars is van plan nog voor de Tweede Kamerverkiezingen zelf met een wao-plan te komen. Op zijn vroegst krijgen bedrijven en zieke werknemers in 2004 met een nieuwe wao te maken.

Hans de Vries, voorzitter van het tegenspartelende FNV Bondgenoten, ontkende gisteren dat hij nu een intern probleem heeft. Zijn achterban is immers bijna geheel tegen het SER-plan. "De FNV is een democratische club, dat weten mijn leden ook". Niet bang voor ledenverlies? "Absoluut niet, zo werkt dat niet bij ons", zo zei de Vries.

Volgens hem zullen de SER-plannen falen, omdat geen harde afspraken zijn gemaakt over preventie en begeleiding op de werkvloer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.