De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gouden optreden
Edith Bosch

Van onze medewerker

   
 

BOEDAPEST - De Nederlandse topjudoka's blijven het goed doen op de sterke wereldbekerkwalificatietoernooien. Mark Huizinga won Parijs, het sterkste toernooi ter wereld, Dennis van der Geest won de Open Duitse in Wuppertal, het op een na sterkste kwalificatietoernooi, en nu was het in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de beurt aan de Nederlandse dames om furore te maken op de tatami.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Edith Bosch is in Boedapest de sterkste judoka in de klasse tot 70 kilogram. (Foto: ANP)
Edith Bosch slaagde daar van alle Nederlandse deelneemsters in Boedapest het beste in. Zij won de Open Hongaarse, met veertig landen wederom ijzersterk bezet, door in de finale haar Nederlandse rivale Nicky Boontje te verslaan. De Vlaardingse won op wazari (7 punten), een keikoku (een straf die Nicky Boontje uit Culemborg kreeg van de Franse en Duitse arbiters). Het was na Warschau vorig jaar de tweede keer dat beide judoka's elkaar in de finale troffen en net als toen ging de overwinning naar Edith Bosch, de vriendin van judoka Mark Huizinga. En dus komen er bij de familie Huizinga nu twee gouden wereldbeker-medailles in de prijzenkast te hangen.

Om de finale te bereiken, moesten Bosch en Boontje in Boedapest vier partijen winnen en dat deden ze met verve. "Een prachtige prestatie om dit weer te bereiken. Dat kunnen maar weinig landen zeggen in deze -70 kg-klasse", meent de Nederlandse damescoach Marjolein van Unen. Ook zwaargewicht Françoise Harteveld uit Maassluis in de klasse +78 kg en Daniëlle Vriezema in de klasse tot 63 kg haalden de finale na een reeks overwinningen. Vriezema door onder meer te winnen van de sterke Russin Toulia Kouzina in de halve finales.

Elisabeth Willeboordse uit Goes was daarna te sterk voor Kouzina en won daarmee brons. In de finale kon Vriezema echter niet op tegen het Japanse talent Ueno, die twee minuten voor tijd in de vijf minuten durende partij een fraaie ippon scoorde. "Maar ik ben dik tevreden na mijn derde plaats in Parijs en deze tweede plek", zei Vriezema na afloop.

Françoise Harteveld, Europees kampioene in 1999, liet eindelijk weer eens wat zien. Vaak ging het mis voor de halve finales, maar nu dan een finaleplaats waarin ze een minuut voor het einde met ippon verloor van de Russische Tea Dongouzachvili. Miranda van den Broek uit Wapenveld en Nynke Klopstra, de Friezin, gingen net voor de herkansingsfinale onderuit. Klopstra verloor van de sterke Spaanse Arenas met ippon. Hetzelfde overkwam Quillaume Elmont uit Haarlem tot 81 kg. De andere Nederlandse deelnemers werden al veel eerder uitgeschakeld in Boedapest.

Er zijn nog drie toernooien voor de Europese kwalificatie: Warschau volgende week, daarna Rome en tenslotte Rotterdam.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.