De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gekkenwerk in oven
van Kuala Lumpur

   
 

KUALA LUMPUR - Gekkenwerk... Daar begint het tiende wereldkampioenschap hockey in het altijd weer snikhete Kuala Lumpur steeds meer op te lijken. Negen wedstrijden spelen onder tropische omstandigheden in veertien dagen is belachelijk en de krachten bij de deelnemende teams nemen dan ook zichtbaar af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Delmee ligt uitgeteld in de zinderende hitte van het Bukat Jalil hockeystadion. (Foto: ANP)
Het Nederlands hockeyelftal had dit weekeinde de pech dat het in twee dagen twee topduels moest spelen tegen twee van de sterkste hockeylanden van de wereld: Pakistan (zaterdag 2-1 winst) en Duitsland (gisteren 0-1 verlies). Het was te veel van het goede, al heeft de eerste nederlaag van Oranje in dit wereldkampioenschap nog niet al te veel consequenties. "We moeten dinsdag nu onze laatste poulewedstrijd winnen van Zuid-Afrika en dan zijn we gekwalificeerd voor de halve finales. Maar ik maak me ernstig zorgen voor het niveau in het verdere verloop van dit wereldkampioenschap. Vandaag (gisteren red.) heb ik alle wedstrijden gezien, maar er was geen ploeg meer vooruit te branden", zei bondscoach Joost Bellaart.

Duitsland had het geluk dat het twaalf uur langer rust had gehad in de voorbereiding dan Nederland, dat tegen Pakistan een dag eerder alles had moeten geven. Wie na afloop de spelers hier in het gezicht kijkt, die ziet diepliggende ogen en smalle bekkies. De krachten nemen af, terwijl het elftal toch als een van de allerfitste ploegen in Kuala Lumpur arriveerde.

De FIH (wereldhockeybond) heeft intussen besloten dat voor het volgende WK het aantal ploegen teruggebracht zal worden van 16 naar 12 (minder wedstrijden), maar het leed is in feite al geschied. Daar komt bij dat poule A met toplanden als Nederland, Duitsland, Pakistan en Spanje een strijd op leven en dood moeten voeren om straks bij de eerste twee te eindigen. Poule B is veel minder sterk bezet en de favorieten Australië en Korea hebben daarin ook veel minder krachten hoeven aanbreken.

Kansen

Nederland-Duitsland was een wedstrijd die de Duitsers terecht wonnen. Oranje begon goed met kansen voor Eikelboom en Van Wijk. De Nooijer werd gevloerd, maar de Koreaanse scheidsrechter Han keek de andere kant op en aldus werd de Bloemendaler voor de tweede keer in dit toernooi een geheide strafbal onthouden. Opnieuw zette de tegenstander een mandekker op de Nederlandse nummer 14 en Duitsland werd gaandeweg sterker. Wess trof de lat en Domke schoot tegen de paal. Later trof ook Mulders voor de Duitsers de paal, waarna de derde Duitse strafcorner via Michel Oranje in de 23e minuut van de tweede helft op achterstand zette: 0-1.

Die tik kwam de ploeg van Bellaart niet meer te boven. Nederland liep achter de feiten aan en dat kostte nog veel meer kracht. De spelers begonnen zelf om een wissel te vragen en Eikelboom raakte licht geblesseerd en werd uit voorzorg uit de strijd genomen. In de slotfase moesten de hard werkende Geeris en Klaver na overtredingen naar de kant, zodat Oranje het duel met negen spelers beëindigde.

Nederland-Pakistan was een dag eerder uitgegroeid tot een onvervalste ouderwetse klassieker. Het was de wedstrijd van Bram Lomans, die zelf twee keer scoorde (strafcorner en strafbal) en bovendien in defensief opzicht de ene na de andere bal van de zo behendige Paki's afpakte. Een kwartier voor tijd scoorde Saleem tegen (2-1) en dat was het sein voor een stormachtig Pakistaans offensief, waarin Nederland wankelde, maar op karakter overeind bleef.

Dat karakter bezit de ploeg nog steeds. Maar als de benen niet meer willen, dan houdt het op. Zuid-Afrika is de laatste horde op weg naar de halve finales. "Absoluut geen makkie", verzuchtte Bellaart.

Uitslagen WK hockey:

Groep A, vijfde speelronde: Nederland - Pakistan 2-1 (1-0). 19. Lomans 1-0 (sc), 37. Lomans 2-0 (sb), 55. Saleem 2-1. Scheidsrechters: O'Connor (Ier), Ehlers (Den). Toeschouwers: 3000.

Duitsland - Nieuw-Zeeland 2-1 (1-0), Spanje - Zuid-Afrika 2-2 (2-1), Argentinië - België 3-1 (1-0).

Groep A, zesde speelronde: Nederland - Duitsland 0-1 (0-0). 56. Michel 0-1 (sc). Scheidsrechters: Jin Soo Han (ZKo), Grime (Aus). Toeschouwers: 7000. Gele kaart: 66. Geeris (Ned), 70. Klaver (Ned). Argentinië - Nieuw-Zeeland 3-1 (2-1), Pakistan - Spanje 2-0 (0-0), Zuid-Afrika - België 3-0 (1-0).

Stand: 1. Duitsland 6-15 (16-6), 2. Nederland 6-13 (14-5), 3. Pakistan 6-12 (14-6), 4. Argentinië 6-12 (15-11), 5. Spanje 6-11 (11-8), 6. Zuid-Afrika 6-4 (7-16), 7. Nieuw-Zeeland 6-3 (5-15), 8. België 6-0 (4-19).

Groep B, vijfde speelronde: Australië - Japan 5-0 (2-0), India - Cuba 4-0 (3-0), Zuid-Korea - Polen 4-0 (4-0), Maleisië - Engeland 2-1 (1-0).

Stand: 1. Australië 5-15 (20-1), 2. Zuid-Korea 5-15 (18-5), 3. Engeland 5-9 (12-5), 4. Maleisië 5-9 (8-9), 5. India 5-4 (11-10), 6. Japan 5-4 (4-12), 7. Polen 5-3 (6-13), 8. Cuba 5-0 (3-27).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.