De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Lotto geen Belgenmop meer
   
 

LOKEREN - In de winter van 2001 werd op de trainingsstage in Italië definitief afgerekend met het verleden. Jarenlang was Lotto de Belgenmop van het peloton, omdat de formatie steevast pas in de beugel boog als het pleit allang was beslecht. Voor het seizoen 2001 werden dertien nieuwe renners aangetrokken. Die grote schoonmaak was voor ploegmanager Christophe Sercu het moment om af te rekenen met de mythe. De Lotto-renners moesten eens leren om zelf het initiatief te nemen. In het achttiende seizoen als sponsor kreeg de Belgische loterij zaterdag dankzij die instelling voor het eerst de zege in de openingsklassieker. Peter van Petegem won de Omloop het Volk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 27kb)
Peter van Petegem wint de Omloop het Volk. (Foto: Cor Vos)
In het Vlaamse openingsweekeinde is het visitekaartje meteen afgegeven. Lotto-Adecco is de komende weken dé te kloppen formatie. Op imponerende wijze nam de rode brigade de Omloop het Volk in een wurggreep. "Dit was de mentaliteit die ik wilde zien", constateerde Sercu tevreden. "Jarenlang reden de Lotto's gelaten achter de feiten aan. Vorig seizoen op het trainingskamp hebben we er duidelijk op gehamerd dat we iedere wedstrijd starten om te winnen. Al is het een ritje in de kleinste etappekoers. We moeten zelf de koers bepalen, niet kijken wat de concurrentie doet. We zijn veel te lang té nederig geweest. Dit is een andere denkwijze. Als je weet dat je zelf de forcing moet voeren, ga je automatisch anders fietsen. Met 39 zeges hebben we vorig seizoen die nieuwe mentaliteit al gedemonstreerd. Nu willen we weer verbeteren."

En dat deed de Lotto-equipe in het koude Vlaanderen. Met good-old Andrei Tchmile en nieuwkomer Peter van Petegem als de absolute kopmannen, reed de ploeg uiterst attent. Na een rustige aanloop besefte 'PvP' na de bergzone op 55 kilometer van de streep dat er aan de boom moest worden geschud. Nadat er door een gesloten spoorwegovergang enige chaos was ontstaan, zag Van Petegem op de 3300 meter lange kasseizones van de Padde- en Lippenhovenstraat zijn kans.

Na zijn actie konden 22 renners aansluiten. Opmerkelijk was dat Domo, Telekom en Fassa Bortolo deze slag misten. Op deze afstand en met zo'n omvangrijke groep mag dat niet gebeuren. "Ik heb een ploeg zonder kloten gezien", bromde Domo-manager Patrick Lefevere. "Dit kan niet. Ik had meer agressie verwacht. Zelfs in de achtervolging reden er slechts drie mannen voluit. Als je tot twintig seconden komt, ga je met acht man op kop beuken. Blijkbaar is de ploeg door de affaire-Vandenbroucke meer aangeslagen dan ik had verwacht. Al mogen we hier niet naar excuses zoeken."

Ook Servais Knaven begreep het niet. Op de Molenberg voerde hij nog de forcing, maar vijf kilometer later miste zijn hele ploeg de slag. "Door de chaos bij de spoorweg zat ik op de kant. Ik weet niet waarom het hier voor het tweede jaar misgaat. Tegenover vorig jaar is de instelling in de ploeg anders. De laatste weken draaide het juist heel goed. Blijkbaar mag het in Het Volk niet zo zijn."

Excuus

Aan het front maakten Lotto (vier man), Mapei (drie) en Cofidis (drie) indruk. Namens de Rabobank waren Karsten Kroon en Steven de Jongh present. De Nederlandse ploeg heeft in januari bewust minder fel getraind om later in het seizoen te pieken. Vanaf de Tirreno-Adriatico mag het zich echter niet meer achter dit excuus verschuilen. Ploegleider Theo de Rooij: "Het is niet rampzalig, maar het moet vanaf nu duidelijk beter."

Kopman Kroon moest passen toen op 26 kilometer tien renners wegreden. "Ik mis nog net dat klein beetje extra", concludeerde hij. "Via de interne communicatie zei De Rooij dat het nog twee kilometer tot de volgende kasseien was, maar 200 meter verder draaiden we al die zone op. Het is echter mijn eigen stommiteit. Ik zag die Lotto's vooraan al wringen en moet zelf natuurlijk realiseren dat Theo in de auto zeker een kilometer achter ons rijdt."

Bij die tien was Lotto andermaal met drie man (Van Petegem, Tchmile en de ontbolsterde McEwen) dominant vertegenwoordigd. Toch moest de ploeg een antwoord schuldig blijven toen Frank Hoj op negentien kilometer van de streep demarreerde. Een schoonheidsfoutje dat door de meester zelf werd hersteld. Op de kasseien van de Vogelzangstraat overbrugde Van Petegem imposant in een rush de kloof. Even later toonde de kampioen uit Brakel in de sprint zijn status.

Na een jaar vol kommer en kwel bij het failliete Mercury staat Van Petegem weer op de plek waar hij thuishoort. Voor de derde maal ('97, '98 en '02) zegevierde hij in Het Volk. "Het is een luxe om in deze sterke ploeg te zitten", concludeerde de winnaar. "In de finale is het beter om met Tchmile en McEwen te rijden dan tegen hen. Er wordt gezegd dat je moeilijk met Tchmile kunt samenwerken, maar ik heb daar geen problemen mee. Ik ben immers ook een speciale. Ik besef dat we samen in deze klassiekers een heel sterk koppel vormen. Over een paar weken kan hij op andere kasseizones een wederdienst van mij verwachten. Met deze zege is mijn voorjaar al voor de helft geslaagd."

Omloop het Volk: 1. Van Petegem (Bel) 202 km in 4.52.30, 2. Hoj (Den), 3. Van Haecke (Bel) 0.15, 4. McEwen (Aus), 5. Bettini (Ita), 6. Hulsmans (Bel), 7. Tsjmil (Bel), 8. Van Dyck (Bel), 9. Planckaert (Bel), 10. Peers (Bel), 14. Kroon 2.22, 16. De Jongh, 31. Knaven 9.34, 34. Vierhouten, 37. Pronk, 42. Boerman, 44. Löwik, 64. Hoffman, 83. Boven, 84. Voskamp.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.