Direct naar artikelinhoud

Groningen is klaar voor Koningsdag, maar het is niet alleen maar feest

.Beeld ANP

De koning viert zijn verjaardag in Groningen. De stad viert feest, maar wil ook in gesprek over de aardbevingsproblematiek.

Koningsdag in Groningen wordt een dag vol sport en muziek. Toch komen ook de aardbevingen ter sprake, meldt RTV Noord. Op de Grote Markt gaat de burgemeester van Loppersum met de koning in gesprek over de gevolgen. Maar de gaswinning zal niet de boventoon voeren, zegt René Paas, commissaris van de koning, tegen RTV Noord. “Groningers laten deze dag zien wat hún Groningen is.”

Om elf uur ’s ochtends worden de koning en zijn gezin door burgemeester Peter den Oudsten verwelkomd. Ook Constantijn en Laurentien, Maurits en Marilène, Bernhard en Annette, Pieter-Christiaan en Anita, en Floris en Aimee komen naar Groningen. Het koninklijke gezelschap begint op de Prinsenhof en eindigt om 13:00 op de Vismarkt. Onderweg geeft bondscoach Ronald Koeman voetballes aan kinderen, en verwijzen bandjes naar het beroemde muziekfestival Eurosonic Noorderslag.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Groningen is klaar voor Koningsdag, maar het is niet alleen maar feest
Beeld TR Studio

In de Martinikerk wacht een cultureel programma waarin het Noord Nederlands Orkest een grote rol speelt. Het Noordpool Orkest en muzikant Arnold Veeman sluiten de dag af met een eigen versie van ‘Mien Grunneger stad’ op de Vismarkt.

Ongeveer dertigduizend mensen kunnen de koning langs de route feliciteren. Groningen verwacht ongeveer zestig- tot tachtigduizend mensen in de binnenstad.

Lees ook: Niemand wil meer dan een euro betalen op de vrijmarkt

Koningsdag en de vrijmarkt horen bij elkaar. In Utrecht werd gisteravond al flink verkocht in Oranjesferen.