RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Aantal Nederlanders in buitenlandse cel blijft dalen

Archieffoto. Beeld © Thinkstock

Buitenlandse gevangenissen worden steeds minder vaak bevolkt door Nederlanders. Twee jaar geleden zaten er 2060 Nederlanders vast in het buitenland, inmiddels zijn dat er 1935.

In 2016 was er ook al een daling zichtbaar van het aantal Nederlandse gedetineerden over de grens. Die daling was toen 10 procent. Het AD meldt de nieuwe daling op basis van cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vooral de daling gedetineerde drugssmokkelaars is opvallend. Vijf jaar geleden zaten er daar nog 1679 van vast, nu zijn dat er nog 971. 

Drugs

Drugssmokkel was in tweederde van de gevallen de reden dat Nederlanders vastzaten in het buitenland. Nu is dat nog in de helft van alle gedetineerden het geval. 

Een verklaring voor de daling van het aantal gedetineerden Nederlanders in het buitenland is vooral de Wet wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging vrijheidsbenemende en voorwaardelijke sancties (Wets), liet een woordvoerder twee jaar geleden weten.

Sneller naar Nederland

De Wets is in 2012 in werking getreden. Nederlanders die in een ander EU-land gevangen zitten, kunnen hierdoor sneller dan vroeger naar Nederland worden overgebracht om hier hun verdere straf uit te zitten. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Is de ontsnapping uit de gevangenis Alcatraz dan tóch gelukt?