Direct naar artikelinhoud

Leiders Noord- en Zuid-Korea willen en 'permanente en solide vrede'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben aan het slot van hun topontmoeting samen beklemtoond dat ze vrede willen en geen nucleaire wapens op het schiereiland. Dit staat in hun verklaring die spreekt over 'een permanente en solide vrede' en een einde aan de onderlinge vijandelijke acties.

Kim Jong-un (links) en Moon Jae-in (rechts) ontmoeten elkaar op de grens.Beeld EPA

De twee verklaarden dat ze ook met de VS en mogelijk ook met China aan tafel willen om formeel een einde te maken aan de Koreaanse oorlog die in 1953 met een wapenstilstand is gestaakt. Een vredesverdrag is nooit getekend en de toenmalige frontlijn deelde het land in een stalinistisch noorden en westers zuiden. 

De twee leiders hebben elkaar vrijdag op de grens voor het oog van de wereld uitgebreid de hand geschud. Het was de eerste ontmoeting tussen leiders van beide landen in elf jaar. In afwijking van het script zette Moon ook even kort voet op Noord-Koreaanse bodem.

Om 09.30 uur (lokale tijd) kwam Kim, geflankeerd door bodyguards, uit het Noord-Koreaanse grensgebouw gelopen. In zijn eentje daalde hij de laatste trappen af om als eerste Noord-Koreaanse leider sinds de Koreaanse oorlog de grens over te steken. Daar wachtte Moon hem met uitgestoken hand op. De handdruk duurde ruim 20 seconden.

Noord-Koreaanse bodyguards joggen rond de auto met daarin Kim Jong-un.Beeld AFP

Toen Moon de Noord-Koreaanse leider uitnodigde met hem mee te gaan, opperde Kim om ook nog even voor de fotografen te poseren op Noord-Koreaanse bodem. Moon stemde toe, waarna Kim zijn hand pakte en samen met de Zuid-Koreaanse president de grens over stapte.

De twee leiders praten vrijdag in de gemeenschappelijke veiligheidszone (JSA) aan de grens over onder meer de belofte van Kim om zijn kernwapens op te geven. De toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea is een opmerkelijk vervolg op een agressief jaar, toen Pyongyang drie intercontinentale ballistische rakketten testte en de Amerikaanse president Trump Noord-Korea dreigde met ‘totale vernietiging’.

Na de handdruk volgde een vergadering.Beeld Getty Images

Ommezwaai

Sinds de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, in februari, klinkt een heel andere melodie. Kim zei bereid te zijn de kernwapens weer op te geven in ruil voor ‘veiligheidsgaranties’. Begin juni ontmoet hij Trump om ook met aartsvijand Amerika een deal te sluiten. Critici vragen zich af hoe oprecht deze ommezwaai is.

‘Vanaf nu beginnen we een nieuwe geschiedenis’, schreef Kim in het gastenboek na aankomst in het vergadergebouw. ‘Dit is het startpunt van een historisch vredestijdperk.’

Ook de introducerende woorden van beide leiders aan tafel werden live op televisie uitgezonden. ‘Ik zeg hier ten overstaan van president Moon en de aanwezige journalisten dat ik hier met een oprechte en eerlijke houding ben gekomen’, zei Kim. Moon zei dat de grenszone een ‘symbool van vrede’ was geworden op het moment dat Kim de grens was overgestoken.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in gesprek.Beeld AP

Ambitieuze afspraken

De eerdere twee ontmoetingen tussen leiders van beide landen, in 2000 en 2007, vonden plaats in Pyongyang. Hoewel destijds ambitieuze afspraken werden gemaakte, leidde dat niet tot vrede tussen de Korea’s, die technisch gezien nog altijd met elkaar in oorlog zijn. De grens tussen beide landen is nog altijd de zwaarst bewaakte ter wereld.

Alleen al daarom was de handdruk pal op de grens een krachtig gebaar. Voor de gelegenheid hadden beide landen zelfs de altijd op wacht staande soldaten in de veiligheidszone teruggetrokken. Later vrijdag zullen Kim en Moon een boom planten op de grens. Daarbij gebruiken ze grond en water afkomstig uit zowel het noorden als het zuiden. Concrete afspraken worden later vrijdag bekendgemaakt.

Mensen staan op voor het volkslied tijdens een bijeenkomst waarbij gebeden wordt voor een succesvol overleg in Seoul.Beeld Reuters