Direct naar artikelinhoud

Koreaanse leiders streven naar vrede 'zonder kernwapens'

De presidenten Moon-Jae-in (links) van Zuid-Korea en Kim Jong-un van Noord-Korea schudden elkaar de hand. Beide leiders staken de grens tussen beide landen symbolisch twee keer over.Beeld AFP

De leiders van Zuid- en Noord-Korea, president Moon Jae-in en Kim Jong-un, willen streven naar 'een permanente en solide vrede' en naar het verdwijnen van kernwapens op het schiereiland. 

De wapenstilstand die op dit moment formeel van kracht is tussen de landen sinds 1953, moet daarmee omgezet worden in een echt vredesverdrag.

De ontmoeting bij de grenspost Panmunjom tussen Moon en Kim was de eerste tussen de Koreaanse leiders in tien jaar. Panmunjom ligt in de gedemilitariseerde zone die het Koreaanse schiereiland in tweeën deelt. De twee verklaarden dat ze ook met de VS en mogelijk ook met China aan tafel willen om het vredesoverleg te voeren. 

Kim Jong-un tekende het gastenboek in het Huis van de Vrede met 'Een nieuwe geschiedenis begint nu: een tijdperk van vrede'

De Amerikaanse president Trump heeft eerder al ingestemd in een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, mogelijk eind mei of begin juni. Maar de Amerikanen hebben onder meer gezegd dat ze wel willen dat Noord-Korea zijn kernwapens ontmantelt, een eis waarvan bepaald niet zeker is of Pyongyang eraan wil voldoen.

Moon maakte verder bekend dat hij in de herfst een bezoek zal brengen aan de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De sfeer tussen de leiders is volgens het persbureau Yonhap uitstekend. Kim bracht niet alleen zijn zus mee, die al eerder als diplomate was ingezet in de relatie met Zuid-Korea, maar ook zijn echtgenote. Het is pas de derde top van Koreaanse leiders. De vorige waren in 2000 en in 2007. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Koreaanse leiders streven naar vrede 'zonder kernwapens'
Beeld REUTERS

Het historische moment waarop Kim Jong-un de grens met Zuid-Korea overstapte werd live uitgezonden. Aan de andere kant van de grens stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Beide leiders schudden elkaar de hand, waarna ze samen even de grens naar Noord-Korea overstaken, om vervolgens weer terug naar het zuiden te wandelen.  Daar stond een erehaag hen op te wachten.

Volgens Reuters tekende Kim Jong-un het gastenboek in het Huis van de Vrede  met 'Een nieuwe geschiedenis begint nu: een tijdperk van vrede'.

Lees ook: Waarom Noord- en Zuid-Korea na 65 jaar eindelijk vrede willen sluiten

Het gesprek dat de leiders van Noord- en Zuid-Korea voeren, kan de aanzet zijn voor vrede tussen de twee landen. Wat zou dat betekenen, 65 jaar na het einde van de Koreaanse Oorlog?