Luister naar

Voor de verzorger, de organist en de emeritus pastoor

Nieuws
Van alle Nederlanders doet naar schatting de helft minimaal een keer per jaar vrijwilligerswerk. Voor de 2912 mensen die donderdag een lintje kregen, blijft het bepaald niet bij die ene keer.
redactie nd
vrijdag 27 april 2018 om 03:00
Leendert Verheij, tot voor kort president van het Gerechtshof in Den Haag, kreeg donderdag de versierselen opgespeld die horen bij de onderscheiding tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.  Dat gebeurde door burgemeester Klaas Tigelaar in het gemeentehuis van Leidschendam
Leendert Verheij, tot voor kort president van het Gerechtshof in Den Haag, kreeg donderdag de versierselen opgespeld die horen bij de onderscheiding tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde door burgemeester Klaas Tigelaar in het gemeentehuis van Leidschendam Dick Vos en nd

Leendert Verheij uit Voorburg, officier in de Orde van Oranje-Nassau Was tot voor kort president van het Gerechtshof in Den Haag. Hij is onder meer onderscheiden vanwege zijn vele vrijwilligerswerk voor de Nederlands Gereformeerde Kerken. Hij was tot april van dit jaar ook voorzitter van de raad van advies van het Nederlands Dagblad (zie grote foto).

Ina Booij-Van Wijk (58) uit Meppel, lid in de Orde van Oranje-Nassau Ontvangt de onderscheiding omdat zij al vele jaren verbonden is aan diverse vrijwilligersorganisaties. Ook stond de deur altijd open voor mensen die een luisterend oor of een plekje aan tafel nodig hadden.

J.P. Bouterse uit Nieuw-Vennep, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Nieuw-Vennep.

A.M. de Bruin-van Helden uit Waddinxveen, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij Protestantse Wijkgemeente De Rank in Waddinxveen.

Martje Dijkema (75) uit Grijpskerk, lid in de Orde van Oranje-Nassau Ontvangt een lintje vanwege haar vele vrijwilligerswerk voor koren, dorpsbelangen en de 4 mei-commissie. Ook begeleidde zij terminale patiënten en is ze actief voor de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Grijpskerk.

ds. A.A. (Anton) Egas uit Damwoude, lid in de Orde van Oranje-Nassau Christelijk-gereformeerd predikant.

P.C. van den Engel-Veenswijk, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Concert- en kerkorganist en dirigent van de Maria Jessekerk van de Ursulaparochie te Delft.

I. Fens-Weekhout uit Nunspeet, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger in kringloopwinkel De Snuffelhal van Stichting Woord en Daad te Nunspeet.

ing. J. de Gier (71) uit Oegstgeest, lid in de Orde van Oranje-Nassau Ontvangt de onderscheiding vanwege zijn werk als bestuurslid van de Protestants Christelijke Vereniging van Personeel. Was werkzaam in het Middelbaar Technisch Onderwijs (nu UnieNFTO) en deed onder andere vrijwilligerswerk bij de Nederlands Gereformeerde Kerk.

Jan van den Hoorn uit Putten, lid in de Orde van Oranje-Nassau Betrokken bij Stichting Oktober ’44, leraar Duits op het ­Lodenstein College.

M.J.T. van der Horst-Timmerman uit Zeist, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de rooms-katholieke parochie St. Maarten te Zeist e.o.

J.J.C. Huisman-Claassens uit Helmond, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de rooms-katholieke parochie Heilige Lambertus in Helmond.

ir. P.M. Janssen uit Deurne, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Pastoor van de rooms-katholieke parochie Heilige Willibrordus te Deurne.

B. de Jong uit Zijderveld, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de Hervormde ­Gemeente Zijderveld.

Ard Kleijer uit Putten, lid in de Orde van Oranje-Nassau Oud-wethouder van de gemeente Putten.

E.D. Kloppenburg-Dijk uit Burum, lid in de Orde van Oranje-Nassau Organist bij de Protestantse ­Gemeente Burum/Munnekezijl/Warfstermolen.

Marry Koekoek-Pol (74) uit Hoogeveen, lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ontvangt een lintje voor het vele vrijwilligerswerk dat zij heeft verricht. Zij is vrijwilliger voor de PCOB, werkte meer dan 25 jaar voor de ZOA, was vele jaren presidente van de vrouwenvereniging van de kerk en zat in het ouderencomité. Nog altijd doet zij vrijwilligerswerk bij verzorgingshuis Weidesteyn.

J. Knol-Krijger uit Oegstgeest, lid in de Orde van Oranje-Nassau Ontvangt het lintje onder meer voor haar vrijwilligerswerk bij de rolstoelvierdaagse van Wijckerslooth, taalhuis BplusC, Stichting Radius Leiden en de Protestants Christelijke Ouderenbond.

Johan Kodde (64) uit Zwijn-drecht, lid in de Orde van Oranje-Nassau Was jaren lid van het bestuur van de ChristenUnie en voorzitter van de WMO-Raad. Ontvangt het lintje ­omdat hij zich ruim tien jaar heeft ingezet voor het oprichten van een wooninitiatief voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook is ­Johan Mantelzorger.

Piet Kremer (67) uit Lelystad, lid in de Orde van Oranje-Nassau Begeleidt sinds zijn zestiende jaar kerkdiensten als organist, eerst in zijn geboorteplaats Roodeschool en omgeving en vanaf 1979 in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Lelystad. Ook heeft hij zich ingezet als ouderling, diaken, lid van de commissie van beheer en voorzitter van volkstuinvereniging de Visarend.

dr. R.G.A. Kurvers uit Den Haag, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Emeritus pastoor van de rooms-katholieke parochie Heilige Driekoningen.

Teun Lassche (76) uit St. Jansklooster, lid in de Orde van Oranje-Nassau Is sinds jaren vrijwilliger bij Natuurmonumenten en de Stavib, een stichting voor aangepast vervoer in de gemeente Steenwijkerland. Heeft verschillende functies bekleed binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Koos van Noppen (54) uit Amersfoort, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Was initiatiefnemer, secretaris en uitvoerder van de Bachdag in Amersfoort, waarvan de eerste editie in 2014 werd gehouden. In 2003 was hij een van de initiatiefnemers voor de Kruispuntgemeente in Vathorst. Hij is sinds 1997 als organist verbonden aan de Adventkerk in Amersfoort. Verder ontplooide Van Noppen, die werkt als hoofd communicatie bij de missionaire organisatie IZB, allerlei vrijwilligerswerk bij de Raad van Kerken, de Nieuwe Kerk, de Kerkennacht en tijdens The Passion die in 2016 in Amersfoort werd gehouden.

Gert Maaskant uit Putten, lid in de Orde van Oranje-Nassau Hoofd financiën van de gemeente Putten.

mr. drs. H. Lems uit Zuidland, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Medewerker Treasury en Projecten bij Dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland.

L.K. Mur-Griffioen uit Lelystad, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Lelystad.

J. van der Plas uit Numansdorp, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Numansdorp.

Hilda Rodenboog-Kuipers (62) uit Leens, lid in de Orde van Oranje-Nassau Is al meer dan 25 jaar organist van het beroemde Hinszorgel uit 1733 van Leens. Daarnaast is zij al ruim 35 jaar organist op het Fama en Raadgeverorgel in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Leens. Al ruim 25 jaar organiseert ze als vrijwilliger voor de Stichting Groningen Orgelland het jaarlijkse orgelconcours op een van de historische orgels in Groningen. En ze organiseert jaarlijks de internationale meerdaagse orgelreis langs alle beroemde orgels van Europa.

A.K. Top uit Grootegast, lid in de Orde van Oranje-Nassau Kerkorganist.

Jaco (68) en Jenny (65) ­Urbach-Nieuwenhuis uit Ermelo, leden in de Orde van Oranje-Nassau Ontvangen een lintje vanwege hun vrijwilligerswerk aan boord van de Willem-Alexander, een vakantieboot voor lichamelijk gehandicapten. Hun maatschappelijke inzet voor kerken, scholen en de vakantieboot is groot.

G. Visscher uit Leerdam, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Centrum-Oost in Leerdam.

ir. S.F. (Stoffel) de Ronde uit Geldrop, lid in de Orde van Oranje-Nassau Secretaris van het college van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente in Zoetermeer, voorzitter Stichting Hulp Oost-Europa.

Peter Sleebos uit Bant, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Voormalig voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten.

ds. R. Visser uit Rhenen, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Was van 2010 tot 2017 predikant-pionier in IJburg (De Binnenwaai, missionaire gemeente Protestantse Kerk in Amsterdam) en van 2014 tot zijn emeritaat in 2017 stadspredikant van Amsterdam.

Ineke Voorberg-Beekhof uit Emmeloord, lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ontvangt een koninklijke onderscheiding voor haar werk onder asielzoekers, dat ze vanuit de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Emmeloord heeft opgezet. Ze gaf ruim 20 jaar met verve leiding aan het project.

Ben Vreugdenhil (65) uit Breukelen, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Ontvangt de decoratie voor zijn vele werkzaamheden in tal van functies binnen christelijke en niet-christelijke organisaties, zoals de predikantenopleiding NGK, Hartreanimatie Stichtse Vecht, GTU, Pensioenfonds ABN Amro, 3xM, Kuria, EH.

K. de Vries uit Wijnjewoude, lid in de Orde van Oranje-Nassau Kerkorganist.

A. van der Wiel uit Waspik, lid in de Orde van Oranje-Nassau Vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Waspik.

.

BN’ers die een lintje kregen

Izaline Calister, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Is sinds 1998 componist, tekstschrijver en zangeres in het Papiaments. Werkt als docent zang en podiumpresentatie bij de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Werd in 2001 benoemd tot Reina Di Tumba (Koningin van de Tumba).

Angelo Diop, beter bekend als rapper Rotjoch, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Maakte met eigen budget korte muziekfilms die uitgroeiden tot hiphopplatform 101Barz (BNN). Hij wordt gezien als een boegbeeld voor jongeren en heeft een generatie aan hip­hopartiesten zichtbaar gemaakt voor de muziekindustrie.

Edwin Evers, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Radio-dj en -programmamaker, ­vanaf 1998 bij 3FM en sinds 2000 bij Radio 538 met het programma Evers staat op. Is de langstzittende presentator van een landelijke ochtendshow.

J.J.J. Klarenbeek, beter bekend als Jenny Arean, ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw Startte haar carrière in 1960 bij het ABC-Cabaret van Wim Kan. Speelde in cabaretvoorstellingen, musicals, films en series als Vadertje Langbeen, De Jantjes, Annie en ’t Schaep met de vijf pooten. Scoorde een hit met het nummer Vluchten kan niet meer.

John Leddy, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Acteur bij diverse theatergezelschappen en in series en films, zoals Swiebertje, Soldaat van Oranje en Dagboek van een herdershond. Van 1981 tot 1993 speelde hij Koos Dobbelsteen in Zeg ’ns Aa.

Caroline Tensen, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Presentatrice bij Veronica, RTL4 en Tros, met onder andere het programma Een tegen 100 voor de Postcode Loterij. Is vanaf 2000 ambassadeur/vrijwilliger bij Orange Babies, een organisatie voor zwangere vrouwen met het hiv-virus.

Michael Zijlaard, ridder in de Orde van Oranje-Nassau Voormalig wielrenner en in 1992 en 1993 Nederlands kampioen baanwielrennen. Vervolgens was hij tot 2004 trainer/coach van meervoudig olympisch kampioen wielrennen ­Leontien Zijlaard-van Moorsel (zijn echtgenote). <

cijfers en feitjes over de lintjesregen 2018

Er zijn 1049 vrouwen bij de lintjesregen 2018 gedecoreerd, dat komt neer op 36,02 procent. Het aantal mannen bedraagt 1863 (63,98 procent).

Van alle gedecoreerden zijn 2556 personen (87,77 procent) benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, 1590 mannen en 966 vrouwen.

In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste personen gedecoreerd, 574 personen. In Noord-Brabant zijn 530 personen gedecoreerd en in Gelderland 351 personen.

In de provincie Zuid-Holland werden de meeste vrouwen gedecoreerd: 211. Het aandeel vrouwen is het grootst in Friesland, van de 84 gedecoreerden is daar 40,48 procent vrouw.

Op Curaçao is aan 11 personen een koninklijke onderscheiding toegekend, op Aruba aan 8 personen en op Bonaire aan 4 personen.

Het aantal gedecoreerden in de vrijwillige sector bedraagt 2783 personen. Er zijn 126 gedecoreerden met bijzondere verdiensten in de betaalde baan.

De oudst gedecoreerde persoon van de lintjesregen is de 105-jarige heer A. du Pon (1912) uit Vlaardingen. Hij is vanaf 1934 actief, eerst in verschillende vrijwilligersfuncties bij supermarktketen Coop, in de ondernemingsraad, de personeelsvereniging en verschillende sportafdelingen. Later was hij actief als penningmeester bij de Gereformeerde Kerk in Rotterdam, de Fonteinkerk in Vlaardingen, was hij tien jaar mantelzorger voor zijn vrouw, is hij actief als vrijwilliger bij Seniorenwelzijn en heeft hij diverse mensen geholpen met de thuisadministratie en schuldhulpverlening.

De jongst gedecoreerde persoon van de lintjesregen 2018 is de 29-jarige Michael van Gerwen (1989) uit Vlijmen, gemeente Heusden. Hij was vanaf 2005 actief bij het Nederlandse jeugdteam Darten en speelt vanaf 2007 in de Professional Darts Cooperation. Hij was de jongste speler ooit die een wereldkampioenschap won, staat momenteel op de eerste plek van de wereldranglijst en is de op een na meest succesvolle darter aller tijden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.